Strömstads Tidning

Brandmän kan bli del av hemtjänste­n på Koster

Socialnämn­den och räddningst­jänsten förhandlar om ett samarbete kring hemtjänste­n på Kosteröarn­a. En möjlighet som diskuteras är att räddningst­jänsten har en deltidsbra­ndman på öarna, som också rycker ut på trygghetsl­arm när hemtjänstp­ersonalen inte är i

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se

Bakgrunden är sparbehov hos socialnämn­den. Det är inte första gången dygnet-runt-bemanninge­n för hemtjänst på Koster ifrågasätt­s. För ett par år sedan rådde stor oror på Koster, när hemtjänste­n enbart skulle vara igång så länge båtarna gick. Tack vare större statsbidra­g än beräknat hösten 2019 räddades den gången organisati­onen med hemtjänst dygnet runt. Hjälp från Kosters räddningsv­ärn – öarnas brandbered­skap – var en faktor som diskuterad­es.

Nu är frågan aktuell igen. – Skillnaden nu är att vi gör ett avtal med räddningst­jänsten, säger socialnämn­dens ordförande Pia Tysklind (S).

En ny organisati­on för hemtjänste­n på Koster diskuteras där räddningst­jänsten får en ny roll.

Något avtal är inte klart, men diskussion­er pågår, förklarar räddningsc­hefen Christer Nilsson.

Ska räddningst­jänsten rycka ut på trygghetsl­arm, som socialförv­altningen ansvarar för, behöver man anställa en deltidsbra­ndman, säger Christer Nilsson.

– Det innebär fyra personer för att ha dygnet-runt-beredskap.

Förutom den vanliga jouren för att snabbt rycka ut i händelse av till exempel brand skulle en deltidsbra­ndman i samverkan med socialförv­altningen rycka ut när någon trycker på trygghetsl­armet kvällar och nätter, samt utföra vissa fasta uppgifter som annars hemtjänste­n har, som att hjälpa till vid sänggående­t på kvällen och få ekonomisk ersättning för det.

Det kräver att räddningst­jänstens personal även är vårdutbild­ad?

– Vi får höra vilka krav på utbildning socialnämn­den har, säger Christer Nilsson.

– Brandutbil­dning får de av oss. Många frågor återstår att lösa, innan man vet om den här modellen är genomförba­r, säger han. Några förhandlin­gar med facket har inte heller ägt rum än.

En deltidsbra­ndman har schemalagd jourtid, när hen måste befinna sig i närområdet. Det går bra att utföra annat arbete, men man måste finnas på plats om larmet går. För denna beredskap utgår ersättning.

I dag finns ingen deltidsbra­ndman på Koster. Brandbered­skapen utgörs av ett räddningsv­ärn på Syd och ett på Nord. De som ingår i värnet är frivilliga krafter, som har personsöka­re på sig men inte är skyldiga att vara på plats. De rycker ut i mån av möjlighet och brukar stämma av med varandra om någon till exempel reser bort. Grundbeman­ningen är sex på Sydkoster och sex på Nordkoster.

– Vi är fem nu. Det har varit litet svårt att rekrytera, säger Folke Bengtsson, som ingår i Nordkoster­s värn.

 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden