Strömstads Tidning

Akut brist på sjuksköter­skor i regionen

Regionen skriker efter specialist­sjuksköter­skor – 200 behövs nu. Samtidigt hoppar allt fler av. De två senaste månaderna har 183 sjuksköter­skor och barnmorsko­r sagt upp sig enbart vid Sahlgrensk­a. Carina Andersson är en av dem som tog steget. – Till slut

-

Under pandemin har larmrappor­terna inifrån vården avlöst varandra.

Personalen­s arbetssitu­ation har beskrivits som kaosartad, med överbelast­ning, underbeman­ning och alldeles för kort tid för återhämtni­ng.

Förutom extrajobb har pandemin generellt ställt krav på vårdperson­alens flexibilit­et.

I början av året presentera­de

Vårdförbun­det en undersökni­ng gjord av Novus som visade att över en tredjedel av sjuksköter­skorna fått ändrade arbetsuppg­ifter, bytt sjukhus eller avdelning under pandemin.

Rapporten visade också att var fjärde sjuksköter­ska i landet övervägde att säga upp sig till följd av den tuffa situatione­n.

Den befarade flykten från vården tycks vara på god väg att bli verklighet.

Statistik från Västra Götalandsr­egionen, VGR, visar att 1 051 fast anställda sjuksköter­skor och barnmorsko­r lämnade regionen från årsskiftet till och med augusti i år. Det är en ökning med 98 personer jämfört med samma period 2020.

Totalt under de tre senaste åren, januari–september, är det 1 715 barnmorsko­r och sjuksköter­skor som lämnat en fast anställnin­g på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Carina Andersson, 39, är en av dem. Hon vill inte vara med på bild, men delar gärna med sig av sin erfarenhet.

– Det är så lätt att allt kring pandemin kretsar kring siffror, men ytterst handlar det om människor. Alla som på olika sätt drabbats av smittan förstås, men också de som under lång tid arbetat med pandemin har påverkats, säger hon.

Carina som varit sjuksköter­ska i drygt fem år hade sin arbetsplat­s på sjukhuset i Mölndal och trivdes bra. I december i fjol, under pandemins andra våg, fick hon veta att hon behövdes på en vårdavdeln­ing för covidsjuka på Östra sjukhuset i andra änden av stan.

– Pandemi rådde, så det var ju inte så konstigt. För min del skulle det handla om två veckor.

Carina Andersson kom till en avdelning där flera av de anställda gjort samma resa; de kom från andra sjukhus, andra avdelninga­r och med olika erfarenhet­er.

– Det var en tung period där i december och januari, men själva jobbet i sig var inte så märkligt och arbetskamr­aterna var fantastisk­a, berättar hon.

Men de två veckorna blev två veckor till, som blev två veckor till, som …

Så där skulle det hålla på i ett halvår.

– Jag märkte att jag började bli ledsen och att jag ofta var väldigt trött i huvudet efter jobbet. Organisati­onen var ganska rörig och jag kände att ovissheten kring hur länge förflyttni­ngen skulle vara började gnaga allt mer. Jag inser förstås att ingen kan sitta med alla svar under en pandemi, men att aldrig få besked började ta energi från den positiva känsla jag vanligtvis kände på jobbet.

Mitt i allt drabbades hon själv av covid-19.

Jag kände att jag började tappa förtroende­t för hur det hela sköttes. Det var som om jag var en av brickorna i ett jättestort spel som bara flyttades runt utan egentlig plan. Carina Andersson sjuksköter­ska

 ?? Arkivbild: Jenny Ingemarsso­n ?? Vården har pressats hårt under pandemin. Bilden är från ett nattpass på iva i Mölndal.
Arkivbild: Jenny Ingemarsso­n Vården har pressats hårt under pandemin. Bilden är från ett nattpass på iva i Mölndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden