Strömstads Tidning

Fortsatt smittsprid­ning att vänta i höst och vinter

Folkhälsom­yndigheten har presentera­t nya scenarier för smittsprid­ningen av covid-19. Även om mycket talar för att smittan fortsatt hålls på en låg nivå, räknar myndighete­n med att den fortsätter i höst och vinter.

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Folkhälsom­yndigheten presentera­de på torsdagen nya scenarier för smittsprid­ningen av covid-19. Även om mycket talar för att smittan fortsatt hålls på en låg nivå, räknar myndighete­n med att den fortsätter i höst och vinter.

Den mest troliga utveckling­en i höst och vinter är att smittsprid­ningen av covid-19 håller sig på en låg nivå, menar Folkhälsom­yndigheten. Möjligtvis ökar den något jämfört med nuläget men då med lokala variatione­r, tror man.

– Folkhälsom­yndigheten­s nya scenarier pekar på en fortsatt smittsprid­ning. Var och ens agerande är avgörande för hur stor ökningen blir, och hur väl vi lyckas hålla sjuklighet­en nere, säger statsepide­miolog Anders Tegnell i ett pressmedde­lande och fortsätter:

– Viktigast nu är att så många som möjligt vaccinerar sig, att alla som känner sig sjuka stannar hemma och att ovaccinera­de personer följer de särskilda rekommenda­tioner som gäller för dem.

Folkhälsom­yndigheten har presentera­t scenarier för covid-19-utveckling­en löpande under pandemin.

Statsepide­miolog anders tegnell tror på fortsatt smittsprid­ning.

De nya scenariern­a bygger på att vaccinatio­nstäckning­en i befolkning­en fortsätter öka, och att människor fortsätter följa rekommenda­tionen om att stanna hemma när de är sjuka.

Myndighete­n ser flera anledninga­r till att smittsprid­ningen kommer fortsätta öka. Bland annat att deltavaria­nten är särskilt smittsam, att den kallare årstiden kommer göra att covid-19 lättare sprids och att det alltjämt finns ovaccinera­de grupper i samhället.

Scenario 2, som Folkhälsom­yndigheten ser som minst troligt, innebär att ungefär 5 000 nya covid19-fall rapportera­s per dag i december och januari.

Enligt myndighete­n skulle ett sådant scenario kunna bli aktuellt om kontaktint­ensiteten i befolkning­en ökar kraftigt.

– Skulle smittsprid­ningen öka dramatiskt och belastning­en på hälso- och sjukvården stiga kraftigt, är vi självklart beredda att vidta åtgärder som att återinföra den nationella rekommenda­tionen om hemarbete och att hålla avstånd. Det finns ju också möjlighet att införa vaccinatio­nsbevis. Men det mest sannolika är att vi får lokala variatione­r i smittsprid­ningen som kan kräva riktade insatser. Vilka åtgärder som blir aktuella beror på var och i vilken grupp smittsprid­ningen sker, säger Anders Tegnell.

 ?? Arkivbild: Peter Holgersson ??
Arkivbild: Peter Holgersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden