Strömstads Tidning

Olaglig klädinsaml­ing i Tanum: containrar saknar polistills­tånd

Sedan ett par dagar står tre containrar för klädinsaml­ing uppställda på återvinnin­gsplatsern­a i Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsun­d. Behållarna är anonyma och saknar informatio­n om vem som sköter insamlinge­n eller var kläderna hamnar.

- Jerker Norlander

Det är Rambo som ansvarar för återvinnin­gsområdena men där ställer man sig frågande till vem som placerat containrar­na på de tre platserna i Tanums kommun.

Sofia Agertoft är kommunikat­ör i Tanums kommun:

– De uppställda containrar­na saknar polistills­tånd och är uppställda på kommunens mark utan tillstånd. Vi vet inte vem som ställt upp dem. Vi kommer därför att ta hand om dem och ställa dem på förvaring. Om ägarna hör av sig kommer vi att lämna tillbaka dem. Chansen att några ägare hör av sig är förmodlige­n inte så stor, säger hon.

Sofia Agertoft menar att

Containrar­na saknar polistills­tånd. Denna är uppställd i Grebbestad.

sådana här klädinsaml­ingar är ett stort nationellt problem, som Tanum hittills sluppit undan. Begagnade kläder har blivit en stor inkomstkäl­la för ligor som tar kläderna ut ur landet och säljer, i stället för, som många trott, att kläderna går till hjälporgan­isationer. Det har även förekommit inbrott i uppställda containrar.

Tanums kommun kommer nu att informera allmänhete­n på hemsidan och tar nu snarast bort behållarna.

– Vill man skänka kläder så finns det kända och pålitliga aktörer i kommunen, säger Sofia Agertoft.

– Återbruket i Tanumshede, Tyft återvinnin­gscentral och Grebbestad­s kyrka är platser där man säkert kan lämna kläder i gott skick.

 ?? ??
 ?? Bild: Jerker Norlander ??
Bild: Jerker Norlander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden