Strömstads Tidning

Fler betalar resan än vad Västtrafik­s app kan hantera

Appen Västtrafik To Go fick på torsdagen tekniska problem för andra dagen i rad. Enligt Västtrafik blir appen överbelast­ad av att fler än tidigare köper biljetter – och det finns risk att problemen fortsätter kommande dagar.

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Västtrafik har haft problem med sin app vid upprepade tillfällen på sistone, senast under onsdagsmor­gonen. Strax innan 7-tiden på torsdagsmo­rgonen kom signaler på att de uppstått på nytt, och många resenärer märkte att det inte gick att visa eller köpa biljett mitt i morgonrusn­ingen.

– Det är samma utlösande faktor som i går, att vi har ett högt tryck på försäljnin­gen av biljetter. Sedan jobbar vi löpande med åtgärder kring det, men i grund och botten är det samma problemati­k, säger Thom Birkeland, IT-chef på Västtrafik.

Bland förklaring­arna finns ett ökat resande efter att coronarest­riktioner försvunnit, samt att man på många av Västtrafik­s fordon nu behöver kliva på vid framdörren och visa biljett.

Var det inte väntat att fler skulle köpa biljetter då?

– Att de släppta restriktio­nerna skulle leda till det förstod vi. Det vi ser nu är dock att vi säljer fler enkelbilje­tter, det är en förändring i mixen av vilka biljetter som säljs som vi inte riktigt hade förutsett.

När problemen uppstår får resenärern­a en tillfällig gratisbilj­ett i appen Västtrafik To Go. Den är giltig i hela regionen under 30 minuter och förlängs automatisk­t om störningar­na kvarstår.

– Det är en giltig biljett man kan åka på, så man behöver inte känna sig orolig för att man tjuvåker eller så, säger Thom Birkeland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden