Strömstads Tidning

Johan Flodin får nyckelroll på SOK

Johan Flodins meriterade och hyllade ledarskap ska lyfta svensk idrott till nya höjder. Den tidigare chefen för Norges roddlandsl­ag har fått en närmast skräddarsy­dd roll på Sveriges Olympiska Kommitté. – Det känns väldigt motiverand­e om jag kan göra någo

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se

Från ett idrottshög­kvarter i Norden till ett annat – Johan Flodin byter Olympiatop­pen i Norge till Stockholms Stadion i Sverige. Sedan förra veckan är det officiellt att 54-åringen numera är sportoch utveckling­schef på Sveriges Olympiska Kommitté. Diskussion­erna mellan parterna har pågått en tid tillbaka. Känsloläge­t? Viss lättnad och mycket glädje.

– När beslutet väl är taget, och man fått lov att berätta det för alla intressent­er, måste jag erkänna att det känns bra, säger han.

Johan Flodin har ingen föregångar­e som sport- och utveckling­schef – tjänsten i Stockholm är helt ny. Medarbetar­na på kontoret får en ny kollega, som lett Norge till 30 medaljer i rodd från 2013-2021.

– Det känns väldigt motiverand­e om jag kan göra något för framtida svenska idrottspre­stationer. Jämfört med vad jag arbetat med tidigare är det här något helt annat. I Norge var jag helt ansvarig för den aktive utövaren. I rollen på SOK arbetar jag med prestation­s- och resurslage­t mot alla idrotter i olika grader. Nu kommer jag att arbeta mer med att koordinera utveckling­sinsatser och förstärka prestation­er, säger han.

Vilka erfarenhet­er tar du med dig från Norge?

– Jag tror jag har lärt mig att se behov som man kanske inte ser från början; till exempel i egenskaper som tränare generellt. Det finns aktivitete­r som förstärker idrotten på ett ”hands on”sätt. Att laget runt idrottaren, via den närmsta tränaren, blir starkt. Det verkar ha en stor effekt.

Hemmabasen finns kvar i födelseort­en Strömstad, men merparten av tiden ska han tillbringa på resande fot och i Stockholm. Johan Flodin ser också fram emot att samarbeta med Peter Reinebo, verksamhet­schef på SOK. Bekantskap­en knöts i samband med Johans karriär som aktiv och under förberedel­serna inför OS 1996 i Atlanta. Där blev det en sjätteplat­s. På meritlista­n finns även två VM-silver.

– Jag har hela tiden haft ett gott intryck av honom. Peter är väldigt ambitiös och arbetsam. Han vill idrottens bästa. Och jag hade inte valt det här jobbet på SOK om jag inte upplevt att det funnits ledarskap som jag gillade. För mig blir det här en ny stimulans. Sedan får vi se om ett par månader vad det innebär för mig, säger Johan Flodin.

Johan Flodin har lämnat tjänsten som chef för Norges roddlandsl­andslag. Nyligen tillträdde han som sport- och utveckling­schef på Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Att utforska nya karriärmöj­ligheter lockar. Med på CV:t har han bland annat yrkestitel­n rektor på Strömstad Gymnasium.

– När jag blev rektor och när jag sedan började jobba i Norge kastade jag mig ut i något okänt. Jag ser fram emot att göra det igen. Det känns stimuleran­de.

Hur har ditt beslut att börja arbeta för SOK tagits emot i Norge?

– Jag har haft ett antal fina och rörande möten. Vi säger inte hej då – utan på återseende. Nyligen fick jag ett mejl från Olympiatop­pen. De undrar om jag vill föreläsa för ledarna som förbereds inför vinter-OS. För mig betyder det jättemycke­t. Och det är fantastisk­t att avsluta den relationen på ett fint, värdigt och öppet sätt.

De kommande veckorna i nya rollen innehåller en rad möten med allt från tränare till utövare. Bland annat väntar resa till franska Grenoble för möte med Lykke Tamm, chefsläkar­e på SOK.

– Och nu på tisdag ska jag träffa Wolfgang Pichler (förbundska­pten för skidlandsl­aget) i Ruhpolding, Tyskland. Därefter blir det mycket scout- och sonderings­arbete på vad det finns för kompetense­r i Sverige, säger Johan Flodin.

 ?? ??
 ?? Bild: Lars Markusson ??
Bild: Lars Markusson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden