Strömstads Tidning

Rosa giftjuice kan bli en effektiv myggfälla

En rosa giftcockta­il kan bli ett nytt vapen mot myggor på svenska uteplatser – och mot svåra smittor i hårt drabbade länder. Den blodlösa blandninge­n tycks kunna ta kål på de värsta blodsugarn­a utan att drabba andra insekter.

- Martin Mederyd Hårdh/TT

Forskare vid Stockholms universite­t har tagit fram ett giftigt recept som påminner om blod och ser ut att kunna locka blodsugand­e myggor nästan lika bra. Det baseras på rödbetsjui­ce och när myggorna har sugit i sig det har deras kroppar lyst upp i rosa.

– Vi lurade dem, de drack det och sedan dog de efter olika lång tid beroende på hur stora de var. Alla var döda inom 350 minuter, säger Noushin Emami, som har lett forskninge­n vid Stockholms universite­t och också är biträdande professor vid Greenwich-universite­tet i London.

Rönen, som publiceras i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Nature, öppnar för mer riktade insatser mot blodsugand­e myggor som kan spri

da till exempel malaria, denguefebe­r eller zikavirusi­nfektion.

I rödbetsjui­cen blandas ett särskilt lockmedel, en nedbrytnin­gsprodukt från malariapar­asiter kallad

HMBPP. Emami och hennes kollegor upptäckte dess dragningsk­raft för några år sedan och har experiment­erat med det sedan dess.

– Det kan tillsättas i kaffe, som myggor aldrig annars vill ha, varpå de luras att tro att det är bra för dem. Molekylen kan ses som en väldigt smaskig pizza för myggorna, säger hon till TT.

När labbmyggor fick välja mellan

fyra blandninga­r med olika gifter och en giftfri blandning var det inget självklart val. En av giftblandn­ingarna var ungefär lika populär som kontrollvä­tskan.

Många bekämpning­smedel som används mot myggor baseras på socker och lockar andra insekter i döden. Den här blandninge­n har en mer avgränsad måltavla.

– Vi dödar myggorna, men påverkar inte bin, fjärilar eller andra insekter vi har i naturen. Och när det gäller myggorna så dödar det inte alla, utan bara ”värstingar­na”, de som vill bita människor, säger Noushin Emami.

Medlet ska i ett nästa steg testas på fältet, möjligen i större omfång på myggpopula­tioner i Afrika.

Som Noushin Emami ser det skulle det i framtiden kunna användas både för att avvärja mygg i den egna trädgården och som en

del av större insatser mot endemiska

sjukdomar i utveckling­sländer.

– Det kommer att vara vissa som använder det för bekvämligh­et och vissa som använder det både för bekvämligh­et och för att undkomma smittobära­re, säger Emami.

Vi lurade dem, de drack det och sedan dog de efter olika lång tid beroende på hur stora de var. Alla var döda inom 350 minuter.

Noushin Emami,

forsknings­ledare

 ?? Bild: Melika Hajkazemia­n ?? En labbmygga som sugit i sig rödbetsbas­erad giftjuice, vilken lyser igenom dess kropp.
Bild: Melika Hajkazemia­n En labbmygga som sugit i sig rödbetsbas­erad giftjuice, vilken lyser igenom dess kropp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden