Strömstads Tidning

Digestive från Kungälv slog originalet

Helst inte för lite sötma, men inte heller för mycket. Och absolut inte originalet. Konsumentp­anelen har testat en uppsjö av digestivek­ex, men hittade ingen fullpoänga­re.

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

Hur ska ett digestivek­ex smaka egentligen? Inte som det märke som kallar sig originalet i alla fall. Åtminstone om man får tro konsumentp­anelens deltagare, som satte Mcvities kex långt ner i resultatli­stan med enbart två fyrar.

I stället var det Göteborgs kex ekologiska digestivek­ex som hamnade i topp, tillsamman­s med ytterligar­e tre sorter. Fyra fyrar blev resultatet för toppkexen Göteborgs kex, Eldorado, X-tra och Sondey.

Det betyder att priset inte verkar vara någon indikation på hur gott kexet smakar, eftersom Göteborgs kex var det dyraste i testet, men Sondey å andra sidan det billigaste.

När det gäller Lidls Sondey såg det kexet lite annorlunda ut i jämförelse med de flesta andra och flera i panelen tyckte också att det mer påminde om en kaka än ett kex, men gav höga betyg ändå.

”Här smakar det kola och nästan lite salty caramel. Gött söt och funkar tamigtusan på egen hand”, skrev Christer Tuomivuo i sitt protokoll.

Flera av kexen i testet hade snarlika ingrediens­listor, såg exakt likadana ut och kan misstänkas vara tillverkad­e i samma fabrik i Nederlände­rna, men alla som var med i testet skiljde sig åt på någon detalj.

Och att de skiljde sig åt i smaken, det var tydligt.

– Jag trodde att det skulle vara svårare att skilja alla kexen åt, men det var ganska stora skillnader faktiskt, sa Charlotte Martinsson.

Fyra av de nio sorterna bakas utan palmolja, resten har palmolja i sig, även om några av dem har olja som är hållbarhet­scertifier­ad.

När det gäller McVities digestivek­ex, som säger sig vara originalet, var slutsatsen från Charlotta Martinsson att det fanns en förklaring till det dåliga testresult­atet.

– De är nog tänkta till te, men här äter vi dem kanske inte så ofta till te utan har omformat dem till en annan typ av kex, sa hon och fick medhåll från resten av panelen.

Sämst av alla blev Göteborgs Kex digestivek­ex utan socker. Kexen innehåller sötningsme­del, men det räckte inte åt panelen, som framförall­t hade kritik mot kexens konsistens och smak. Pappersakt­igt och med för lite sötma var några kommentare­r, även om ingen kände att det var just socker som saknades.

”Lite väl mycket kartong iblandat”, skrev till exempel Christer Tuomivuo i sitt protokoll.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Bild: Anna von Brömssen ?? Anna Bondesson (övre bilden till höger) hämtar ut sina digestivek­ex inför testet. Efter testet samlades panelen i ett digitalt möte för att prata om produktern­a.
Bild: Anna von Brömssen Anna Bondesson (övre bilden till höger) hämtar ut sina digestivek­ex inför testet. Efter testet samlades panelen i ett digitalt möte för att prata om produktern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden