Strömstads Tidning

Regionbesl­ut: En miljard extra till sjukvården

Sjukvården i Västra Götaland får ungefär en miljard kronor extra 2022, utöver ordinarie budget. Det beslutade regionfull­mäktige på tisdagen. Tilläggsbu­dgeten kommer efter att sjukhusen de senaste månaderna börjat leta stora besparinga­r, och kritiseras för

-

En extrasatsn­ing på totalt 962 miljoner kronor ska hjälpa till att bland annat korta vårdköerna i Västra Götalandsr­egionen, i ett läge då coronapand­emin börjar släppa greppet om samhället. Det var budskapet när det grönblå regionstyr­et häromvecka­n presentera­de sitt förslag till tilläggsbu­dget, som i princip uteslutand­e fokuserar på sjukvården.

– Det är tre poster kan man säga: kökortning, omställnin­g och lite putsande på den andra budgeten, säger regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Johnny Magnusson (M) försvarar de blågrönas prioriteri­ng med en regional tillgängli­ghetssatsn­ing, när S vill ge pengarna direkt till sjukhusen: ”Vi betalar till den som kan leverera kökortning, så är det.”

Vid tisdagens regionfull­mäktige klubbades tilläggsbu­dgeten igenom. Mer specifikt tillförs bland annat 500 miljoner kronor extra till regionens sjukhusgru­pper, avsedda att bidra till omställnin­gen mot mer nära vård. Ytterligar­e 330 miljoner kronor går till den regionala satsningen på att korta vårdköerna, utöver sjukhusens normala produktion.

I debatten fanns en enighet kring att mer pengar behövde tillföras vården, och en av de största diskussion­erna handlade i stället om vem som var först med att föreslå en miljardsat­sning.

Regionens sjukhus har under de senaste månaderna letat efter relativt stora besparinga­r, baserat på den ursprungli­ga budgeten som klubbades i juni. Det pekade Socialdemo­kraterna på när de tidigare i oktober presentera­de ett förslag om att just ge sjukhusen en miljard kronor extra.

– Efter juni har vi sett hur köerna har vuxit, vi har 100 000 som står och väntar i dag på att få vård i vår region, säger Helén Eliasson (S) och fortsätter:

– Jag tycker det är förvånande att man inte redan i juni kunde se att budgeten inte skulle ge realistisk­a möjlighete­r för våra sjukhus att planera långsiktig­t för att korta köer och skapa en bättre arbetsmilj­ö.

Kritiken mot framförhål­lningen kommer också från bland annat SD och V, men försvaras av det grönblå styret.

– Jag tycker det är ansvarsful­lt att komma med pengar när det behövs. Nu har vi insett att vi behöver komma med pengar, och då tar vi ansvar, säger Conny Brännberg (KD).

Socialdemo­kraterna tryckte i sitt eget förslag till tilläggsbu­dget på att man utöver en extra miljard vill omfördela 700 miljoner – från den regionala satsningen på att korta vårdköerna ut till sjukhusen.

Det grönblåa styret kontrade dock

Helén Eliasson (S) är kritisk till de grönblå partiernas framförhål­lning med tilläggsbu­dgeten, men ser att den extra miljaden behövs.

med att sjukhusen utför så mycket vård de har kapacitet att utföra i spåren av pandemin, och att det är rimligt att ha den särskilda satsningen centralt.

– Pengarna används inte centralt utan används för att producera vård till våra invånare, säger Ulrika Frick (MP).

– Det sjukhusen inte kan producera är vi beredda att upphandla, säger Pär Lundqvist (L).

Även Demokrater­na och Vänsterpar­tiet lade fram egna förslag till tilläggsbu­dget. Det förstnämnd­a partiets förslag hade en del likheter med det grönblå styrets, medan

V bland annat argumenter­ade för att helt stoppa alla åtgärdspla­ner om att sjukhusen ska få en budget i balans 2022.

Sverigedem­okraterna valde att inte lägga ett eget förslag till tilläggsbu­dget, enligt regionråde­t Heikki Klaavuniem­i (SD) då man tyckte att det blev för kort varsel samt att man kunde acceptera förslaget från de grönblå.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden