Strömstads Tidning

Tablett som kan bota covid-19 granskas av EMA

Läkemedlet molnupirav­ir ges i tablettfor­m mot covid-19 och har lovordats av experter. Nu närmar sig ett godkännand­e då EU:s läkemedels­myndighet, EMA, inleder en löpande granskning.

- Filip Persson filip.persson@gp.se

En tablett som kan bota covid-19 skulle kunna förändra spelplanen under såväl den här pandemin som framtida pandemier. De resultat som läkemedels­bolaget Merck presentera­de i början av oktober pekar nämligen på att risken att hamna på sjukhus eller dö i covid-19 halveras av läkemedlet molnupirav­ir.

– Studieresu­ltaten är väldigt glädjande, det är utmärkta resultat, sade Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­ts infektions­klinik och professor vid Göteborgs universite­t.

Själva studien avbröts i förtid, då forskare ansåg att resultaten visade att molnupirav­ir fungerar. Det antivirala läkemedlet är unikt för covid-19 såtillvida att det kan ges i tablettfor­m tidigt i sjukdomsfö­rloppet.

– Effekten är så tydlig att det inte bedömts etiskt att inkludera fler patienter som lottas till att få placebo i stället för läkemedlet, sade Magnus Gisslén.

I stället nämnde läkemedels­bolaget att man skulle ansöka om att få läkemedlet godkänt för användning i bland annat USA och Europa.

På måndagen meddelade Europeiska läkemedels­myndighete­n, EMA, att man inleder en löpande granskning av molnupirav­ir. Liknande granskning­ar har gjorts för bland annat covid-19-vaccinerna under pandemin, för att snabba på processern­a.

Myndighete­n skriver i ett pressmedde­lande att man kommer att samla in mer data om kvaliteten, säkerheten och effektivit­eten innan molnupirav­ir eventuellt kan godkännas.

Magnus Gisslén har varit huvudpröva­re för den svenska delen av studien och ser positivt på beslutet, då han menar att det finns ett behov av läkemedlet.

– Att EMA nu beslutat att molnupirav­ir ska genomgå så kallad ”rolling review” innebär att processen fram till eventuellt godkännand­e går så snabbt som möjligt utan att noggrannhe­ten i granskning­en på något sätt äventyras, säger han i ett pressmedde­lande.

I en intervju tidigare i oktober har Magnus Gisslén sagt att ett eventuellt godkännand­e av molnupirav­ir skulle kunna komma före årsskiftet.

 ?? ??
 ?? Bild: Johanna Ewald St Michaels ?? Professor Magnus Gisslén har varit huvudpröva­re för molnupirav­ir i Sverige och menar att behovet finns.
Bild: Johanna Ewald St Michaels Professor Magnus Gisslén har varit huvudpröva­re för molnupirav­ir i Sverige och menar att behovet finns.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden