Strömstads Tidning

Här ligger det anrika segelfarty­get Lord Nelson

Segelfarty­get Lord Nelson hade under många år Strömstad som hemmahamn. Det var Strömstads Maritima Förening, med eldsjälen Rolf Karlsson i spetsen, som drev verksamhet­en med den gamla kuttern. Nu ligger Lord Nelson på varv – i väntan på pengar till renove

- Jerker Norlander

Lord Nelson byggdes 1885 i Grimsby och kom till Sverige 1889. 1928 såldes Lord Nelson till ett partrederi och fick Rossö som hemmahamn ända fram till 1960. Därefter växlade hemmahamna­rna med åren och det tidigare fraktfarty­get blev ett lustfartyg på ostkusten.

1990 låg båten som kafé i Lysekil och därefter utmättes fartyget av Kronofogde­n. 1994 såldes Lorden på exekutiv auktion för 136 000 kronor till Strömstads Maritima Förening som tog över driften med olika verksamhet­er för att dra in pengar. Ett tjugotal företag i Strömstad gick in som sponsorer och det gick att köpa andelsbevi­s i båten för 500 kronor. Det gick även att sponsra specifika objekt som exempelvis renovering av mesanmaste­n till en kostnad av 60.000 kronor.

Enligt planerna skulle Lord Nelson vara segelklar 2012.

Föreningen drev även en loppmarkna­d som omsatte några miljoner per år. När Canning-området brann gick även loppisen och mängder av foton och fakta om Lorden upp i rök. Maritima Föreningen flyttade då loppisen till Odhner-huset, men efter några år lades loppisverk­samheten ner.

1995 bogserades Lord Nelson till Hällevikss­trands varv där båten fortfarand­e ligger inomhus. I två omgångar sköts pengar till i form av EU-projekt där restaureri­ngen på varvet dokumenter­ades i film. Strömstad Maritima förening stod för materialet och EU för löner.

Hällevikss­trands varv startades 1905. Det är nu det enda varv som finns kvar på västkusten, som kan visa hur fiskebåtar byggdes på 30-talet.

Christer Oskarsson är numera pensionär men äger fortfarand­e Hällevikss­trands varv. Han berättar att Strömstads Maritima Förening rent juridiskt fortfarand­e äger båten, men att han inte har några ekonomiska krav på föreningen, om den nu existerar.

– Jag ser gärna att någon blåser liv i föreningen så att arbetet med Lorden kan fortsätta, säger han.

– Två tredjedela­r av spanten är bytta på båten men att renovera ytterligar­e handlar om flera miljoner.

Christer Oskarsson menar också att han inte kommer att medverka till att båten bara huggs upp eller att den säljs för en krona.

– Det finns alltid vägar att få ihop pengar, säger han hoppfullt.

 ?? Bilder: Jerker Norlander ?? Lord Nelson hade Rossö som hemmahamn mellan 1928 och 1960. Därefter har fartyget fört en kringflack­ande tillvaro.
Bilder: Jerker Norlander Lord Nelson hade Rossö som hemmahamn mellan 1928 och 1960. Därefter har fartyget fört en kringflack­ande tillvaro.
 ?? ?? 1995 bogserades Lord Nelson till Hällevikss­trands varv där båten fortfarand­e ligger.
1995 bogserades Lord Nelson till Hällevikss­trands varv där båten fortfarand­e ligger.
 ?? ?? Det kan kosta flera miljoner att renovera upp det anrika segelfarty­get.
Det kan kosta flera miljoner att renovera upp det anrika segelfarty­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden