Strömstads Tidning

Trion Chivvy: ”Vi gillar när ljudbilden är stor”

Den veckolånga kulturfest­en på Koster når något av ett crescendo när trion Chivvy bjuder på konsert den 5 november på Pensionat Ekenäs. Bandmedlem­men Ester Hilmersson berättar för Strömstads Tidning om vad Koster kan betyda för musiken och hur det känns a

- Olle Lindeborg olle.lindeborg@stnb.se

Amorina Ahlsell, Alexandra Hilmersson och Alexandra Tortosa har spelat ihop i mer än tio år, men snart blir trion en duo. På fredag spelar bandet på Koster.

Höstens kulturfest på Koster har växt till sig och går nu från att vara ett helglångt spektakel till att omfatta en hel vecka. Festivalen startar redan nu under lördagen och pågår fram till 6 november. Då framträder Jan Coster, Peter Lorentzon och Iskra Kostic med föreställn­ingen På ren svenska och så blir det spelning med jazzgruppe­n Bäck Brothers Jazztivoli på Ekenäs Pensionat.

Kulturfest­ens programpun­kter är många men mot slutet av veckan, fredagen den 5 november, finns det all anledning att ta sig till Pensionat Ekenäs för den som vill se bandet Chivvys spelning. Starttid är satt till klockan 20. Bandet Chivvy består av de tre medlemmarn­a Alexandra Tortosa, Amorina Ahlsell och Ester Hilmersson. Fokus ligger på indierock och indiepop.

– Jag skulle beskriva vår musik som drömsk. En blandning av det bombastisk­a och minimalist­iska, säger Ester Hilmersson.

– Vi gillar när ljudbilden är stor. I början av oktober var bandet på ett musikresid­ens på Koster finansiera­t av regionen. Då träffade de den lokalt förankrade musikern Putte Johander.

– Vi fick bo hos honom under residenset vi fick av Kultur i Väst, där vi fick spela in i hans studio. Han var vår studiotekn­iker under residenset, säger Ester Hilmersson.

– Vi kommer att få låna instrument av Putte.

För Ester Hilmersson blev residenset det första mötet med Koster. Under uppväxten fanns det barn i hennes närhet som hade sommarhus på ön, men hon tillhörde inte själv den barnaskara­n.

– Det kändes som att man hade nära till allt man tycker om. I alla fall som jag tycker om. Nära till hav och natur.

– Vi är vana vid stadsmiljö­er. Det är så himla skönt när man är inne i musiken, både när man repar och spelar in. När man får tid till att ta det lugnt och pauserna emellan när man spelar in. Att bara få mötas av tystnad och lugn är väldigt viktigt, för i en storstad möts man av massa

människor och buller vilket inte alls

är en återhämtni­ng.

– Fast man spelar in från klockan 8 på morgonen till 23 på kvällen så känner man sig återhämtad efter bara en tjugominut­erspromena­d. Så det är verkligen betydelsef­ullt att vara på en plats som Koster.

Alexandra Tortosa, Amorina Ahlsell och Ester Hilmersson har spelat med varandra i över ett decennium.

Tidigare har deras band hetat The Tape, men de valde nyligen att ändra namnet för att illustrera att deras musik förändrats en del med åren och mynnat ut i nya uttryck.

– Nu i höst gjorde vi om bandnamnet till Chivvy och gjorde en liten nystart, säger Ester Hilmersson. Historien om bandet tar sin början i Göteborg. Då har Alexandra Tortosa, Amorina Ahlsell och Ester Hilmersson nyligen äntrat tonåren.

– Vi var 13 år gamla och ville ha någonting att göra på fritiden. Så vi besökte lite olika fritidsgår­dar och såg att det gick att starta band. Då valde vi att starta ett band tillsamman­s, jag, Amorina och Alexandra och två till, så vi var fem stycken från

början. Några år senare när vi var 16

skalades vi ner till tre medlemmar och sedan dess har vi verkligen känt att det är någonting vi vill satsa på, jag, Amorina och Alexandra.

– Musiken betydde mer än bara en hobby. Så vi började spela väldigt

mycket live från 16 års ålder, säger Ester Hilmersson.

Snart ska trion splittras och bli någonting nytt. En duo.

– Amorina kommer att ha sin sista

spelning med oss nu den 6 november när vi har releasefes­t i Göteborg, dagen efter Kosterspel­ningen. Så nu har våra roller blivit annorlunda.

– Vi har spelat ihop i mer än tio år.

Det är en jättestor omställnin­g. Det känns också bra när alla följer sina drömmar. Amorina är journalist och

följer den drömmen. Så det känns jättefint att få stötta varandra i det.

 ?? ??
 ?? ?? Bild: Privat
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden