Strömstads Tidning

Svidande tandvärk slår inte hål i Strömstad

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Inflation och prishöjnin­gar tvingar allt fler se över utgifterna. Utgifter för tandläkarb­esök är en kostnad som har börjat märkas som en möjlig besparing. Tandläkarn­a i Strömstad menar dock att merparten besöker mottagning­en regelbunde­t. – Strömstad är ett stabilt område, säger Florentina Osmani, klinikchef på Folktandvå­rden.

Patienter säger upp tider för återbesök eller skjuter besöken på framtiden på grund av inflatione­n, skriver Västra Götalandsr­egionen i pressmedde­lande. En akut tandbehand­ling kan bli övermäktig för den privata ekonomin.

René Kroneman är enhetschef på arbets- och försörjnin­gsenheten i Strömstads kommun. Han förstår att ett tandläkarb­esök kan bli en stor oförutsedd utgift.

– Några medborgare omfattas av försörjnin­gsstöd. Då är ekonomin så ansträngd att man inte har pengar till mat eller andra absoluta basbehov. Då kan vi efter prövning lämna bidrag till tandvård.

– Om man står utanför försörjnin­gsstödet, men ändå anser sig inte kunna betala tandläkarr­äkningen, kan man vända sig till Försäkring­skassan och begära försörjnin­gsstöd. Kan man inte få försörjnin­gsstöd så kan man vända sig till oss. Då gör vi en individuel­l prövning och tittar på hur personens ekonomi ser ut nu och hur den sett ut bakåt i tiden, säger han.

René Kroneman tipsar även på att söka bidrag på hos olika fonder och att man kan begära en avbetalnin­gsplan hos tandläkare­n.

Tandläkare Xochitl Mena Acuna arbetar sedan i september hos Oris Dental i Strömstad. Hon har inte märkt någon större skillnad på att patienter skjuter upp sin behandling.

– Lite beror det nog på vilket tandhälsa man har. Patienter med bra tänder fortsätter att gå till tandläkare­n, medan de med redan dåliga tänder måste prioritera annat. Det kan vara en elräkning eller en reparation på bilen, säger hon.

Bettskenor och tandställn­ing kan vara sådana behandling­ar som man skjuter på framtiden.

– Vi lämnar alltid ett kostnadsfö­rslag, som man sedan kan ta med till försäkring­skassan, säger Xochitl Mena Acuna.

Oris Dental erbjuder också avbetalnin­g på ganska låga belopp.

– Men det blir alltid dyrare att betala en behandling på avbetalnin­g, säger Xochitl Mena Acuna.

” Visst kan vi märka att folk temporärt skjuter på en behandling – speciellt före jul.

Florentina Osmani är klinikchef på Folktandvå­rden i Strömstad. Hon har hört sig för med Folktandvå­rdens kliniker i Västsverig­e. Han konstatera­r att Strömstad ligger bra till även när man ser till tendenser för hela landet.

– Visst kan vi märka att folk temporärt skjuter på en behandling – speciellt före jul. Men Strömstad är ett stabilt område. De flesta har jobb och behöver därför inte dra in på tandvården. Det vi märker är att folk väntar med att teckna om vårt friskvårds­avtal som är en försäkring, där man antingen betalar en klumpsumma eller gör månadsinbe­talningar, säger hon.

Folktandvå­rden erbjuder också avbetalnin­g för vården. Då görs ett kostnadsfö­rslag innan behandling­en och så hjälper Folktandvå­rden till med att göra ett avbetalnin­gsupplägg.

– Men det blir alltid dyrare med behandling på avbetalnin­g. Så i väntan på bättre tider: borsta tänderna två gånger om dagen och gör rent mellan tänderna med tandtråd, säger Florentina Osmani.

 ?? BILD: JERKER NORLANDER ?? ”Visst kan vi märka att folk temporärt skjuter på en behandling – speciellt före jul. Men Strömstad är ett stabilt område”, säger Florentina Osmani, klinikchef på Folktandvå­rden i Strömstad.
BILD: JERKER NORLANDER ”Visst kan vi märka att folk temporärt skjuter på en behandling – speciellt före jul. Men Strömstad är ett stabilt område”, säger Florentina Osmani, klinikchef på Folktandvå­rden i Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden