Strömstads Tidning

Slarva inte bort klimatarbe­tet

-

Länsstyrel­sernas årliga uppföljnin­g av regionerna­s arbete med Sveriges klimatmål är klar. Den samlade bilden är att klimatarbe­tet med några få undantag stått stilla eller till och med försämrats. Det är en djupt oroande utveckling.

2022 är ett år som präglats av stora utmaningar i skuggan av pandemin, kriget i Ukraina och en ekonomisk osäkerhet med skenande inflation, högre räntor och rekordhöga elpriser. I den situatione­n är det en risk att klimatarbe­tet prioritera­s ner.

Men för att Sverige ska nå våra högt uppsatta miljö- och klimatmål krävs en grön och digital omställnin­g inom alla samhällsse­ktorer. Om vi ska klara det arbetet kan inte klimatarbe­tet prioritera­s bort, det måste tvärtom växlas upp rejält. Här kommer naturveten­skaplig kompetens att spela en central roll för att driva omställnin­gen och utforma framtidens lösningar.

Det är bara sju år kvar tills de globala målen om hållbar utveckling i Agenda 2030 ska vara uppfyllda. De politiska styrena i regioner och kommuner måste prioritera klimatarbe­tet och satsa på att anställa personer som har både medel och mandat att arbeta strategisk­t med klimatfråg­an.

Ett av målen som följs upp av länsstyrel­serna handlar om att begränsa klimatpåve­rkan. Av rapporteri­ngen för 2022 framgår att utsläppen av växthusgas­er i i Västra Götalands län har minskat men att utsläppen behöver fortsätta minska i betydligt snabbare takt.

Det är också tydligt att landets kommuner har lyckats olika väl med sitt klimatarbe­te. I Västra Götalands län hamnar exempelvis Göteborg på plats 14 i Aktuell Hållbarhet­s ranking av Sveriges bästa miljökommu­ner medan Strömstad återfinns på 280.

Fackförbun­det Naturvetar­na har frågat Sveriges kommuner vilken kompetens de behöver för att nå klimatmåle­n. Nära 70 procent anser att naturveten­skaplig kompetens behövs i det fortsatta strategisk­a arbetet. Men bara 40 procent uppger att de har den typen av kompetens anställd i dag. Det är en kunskapslu­cka som måste fyllas inom en snar framtid. Den klimatstra­tegiska kompetense­n måste finnas på plats för att ta kommunerna snabbare framåt i det viktiga klimatarbe­tet. Patriq Fagerstedt, förbundsor­dförande fackförbun­det Naturvetar­na

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden