Strömstads Tidning

Dödsolycka­n på Svinesunds­vägen utredd av norsk polis – åtal kan vänta

I somras omkom två personer i en frontalkro­ck på Svinesunds­vägen utanför Halden efter att en buss kommit över i fel körfält. Nu är norska polisen klar med sin förundersö­kning och åtal kan vänta chauffören, rapportera­r Halden Arbeiderbl­ad.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62400

En augustidag i fjol kolliderad­e en buss och personbil utanför Halden. I personbile­n satt fem personer, av vilka två omkom.

Olyckan var den tredje på Svinesunds­vägen inom loppet av tre veckor.

Ett halvår senare är norska polisen klar med sin utredning om dödsolycka­n. Till Halden Arbeiderbl­ad säger polischefe­n Vidar Andersen att det är den mest omfattande utredninge­n de gjort på många år.

– Vi har tagit oss den tiden för att vara säkra på att vi har all informatio­n som vi behöver. Vi har förhört alla vittnen och haft uppföljnin­gssamtal med de överlevand­e, säger han.

Dagen efter dödsolycka­n förhördes busschauff­ören, misstänkt för att genom oaktsamhet orsakat annans död.

Efter utredninge­n håller norska polisen fast vid att den brottsrubr­iceringen var befogad.

Dock vill de inte gå in i detalj på vilka delar i förundersö­kningen som styrker den initiala misstanken utan hänvisar till åklagarmyn­digheten, som kommer besluta om åtal mot chauffören.

Chauffören nekar till brott. Hans advokat menar att olyckan tagit honom hårt.

– Han har haft det väldigt jobbigt och har påverkats mycket av detta. Dessutom har han fråntagits sitt körkort, och därmed praktiskt taget fråntagits möjlighete­n att utöva sitt yrke, säger advokaten Tor Magnus Fargermo till Halden Arbeiderbl­ad.

Enligt honom menar polisen att chauffören kört över i fel körfält på grund av att han plötsligt somnat eller drabbats av illamående.

Chauffören själv har vaga minnesbild­er av färden. Han minns att han körde som vanligt in mot Halden men efter ett vägmärke förlorar han medvetande­t, enligt advokaten. Att plötsligt somna kan vara skäl för frikännand­e, menar Tor Magnus Fargermo.

– Blir du akut trött och somnar är det inte ditt fel, om du inte gjort något innan detta som gör dig olämplig att köra, säger han.

"Blir du akut trött och somnar är det inte ditt fel Tor Magnus Fargermo Chauffören­s försvarsad­vokat

 ?? BILD: PETRIT PRENAJ ?? Det var den 8 augusti i fjol som olyckan på Svinesunds­vägen ägde rum.
BILD: PETRIT PRENAJ Det var den 8 augusti i fjol som olyckan på Svinesunds­vägen ägde rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden