Strömstads Tidning

Karl af Geijerstam: Tunna argument för sekretess om elstöd

- Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent

Vilka som får elstöd kommer att omfattas av sekretess. Trots massiv kritik går regeringen vidare med förslaget om att uppgifter om mottagarna av elstöd inte kommer att bli offentliga. Under coronapand­emin år 2020 ville den dåvarande S-MP-regeringen sekretessb­elägga vilka företag som skulle få permitteri­ngsstöd. Men efter hård kritik ändrade sig regeringen och beslutade att stödet skulle vara offentligt.

Den nuvarande regeringen kommer inte att ge efter på denna punkt. Nu blir uppgiftern­a hemliga i 20 år. Tryckfrihe­tsexperten Nils Funcke tycker att det är ”fullständi­gt bisarrt”. (TT 10 januari)

Regeringen­s argument är att konsumente­rna inte har godkänt att deras elförbrukn­ing ska vara allmän handling.

Men det är en tunn argumentat­ion. Elförbrukn­ing är knappast en integritet­skänslig uppgift. Husägare måste uppge hur stor förbruknin­gen är när ett hus ska säljas, det finns i varenda fastighets­annons.

Bland andra Justitieka­nslern och Juridiska fakultetss­tyrelsen vid Lunds universite­t har kritiserat förslaget. De anser att uppgifter om elförbrukn­ing och utbetalt belopp inte kan anses vara så integritet­skänsliga att insynsintr­esset ska få vika för skyddsintr­esset. JK framhåller särskilt att de skäl som framförts för att införa sekretess inte är tillräckli­ga.

Svenska journalist­förbundet, Tidningsut­givarna (TU) och Utgivarna menar att ett så kallat omvänt skaderekvi­sit innebär att det i praktiken inte kommer att vara möjligt att få ut uppgifter om enskildas elförbrukn­ing och utbetalt belopp, trots att uppgiftern­a har ett stort allmänintr­esse.

"Frågor som riskerar att aldrig kommer att få ett svar

Problemet med sekretesse­n är att den förhindrar allmänhete­n och forskare från att utvärdera stödet i efterhand. Vilken fördelning­spolitisk profil kommer stödet att få? Hjälper detta de fattigaste hushållen på ett resurseffe­ktivt sätt? Kommer även ganska välbärgade storkonsum­enter att gynnas?

Här finns många frågor som riskerar att aldrig kommer att få ett svar.

Beslutet har dock vidare konsekvens­er än att journalist­er inte kan rapportera och att ekonomer inte kan utvärdera stödet. Sverige har en lång tradition av att handlingar och uppgifter som kommer till offentliga myndighete­r som huvudregel ska vara offentliga. Vilka uppgifter som ska vara skyddade av integritet­sskäl är alltid en avvägnings­fråga och varje beslut måste vara väl motiverat.

Nu flyttar regeringen gränsen för vilka uppgifter som ska vara hemliga, med argument som inte håller. Beslutet strider mot den svenska offentligh­etsprincip­ens anda.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden