Strömstads Tidning

Flytta ihop med en våldtäktsm­an?

- Till Bottna för fred, STNB 10/1

Likt Bottna för fred vill jag inte se något tredje världskrig. Och det vet jag att vare sig Bydén, Stoltenber­g eller särskilt många andra heller skulle vilja.

Men tron att kriget kan undvikas genom att ge Putins Ryssland fritt fram att brutalt angripa och terroriser­a ett demokratis­kt grannland med det uttalade syftet att utplåna detsamma är väl godtrogen.

Att nu sätta sig vid förhandlin­gsbordet med Ryssland vore detsamma som att belöna militär aggression och en sådan förhandlin­gslösning skulle knappast leda till någon hållbar fred.

De senaste åren har inte den ryska efterlevna­den av ingångna internatio­nella avtal imponerat. Mycket vill ha mer och det gamla talesättet lever den ryska regimen upp till.

Det är också fel att tala om ett krig med två parter. Man måste skilja på angripare och angripen. Den som kan få slut på kriget är Ryssland genom att dra sig tillbaka från ukrainskt territoriu­m och upphöra med sitt terrorkrig.

Vad gäller eventuella

Jan Wogel menar att Bottna för fred har fel när de talar om ett krig med två parter. förhandlin­gseftergif­ter från Ukrainas sida skulle man kunna citera Gunnar Hökmark som i Morgonekot sa: ”Det är som att låta hustrumiss­handlaren eller våldtäktsm­annen flytta samman med offret i tron att det blir fred”.

Hur ser då alternativ­en ut för Ukraina? Lite förenklat kan man säga att det är att försöka kasta ut våldtäktsm­annen eller att flytta ihop.

Jag förstår att Ukraina väljer det första alternativ­et och är beredd att ge dem allt stöd i den ambitionen. Jan Wogel

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden