Strömstads Tidning

Så hög blev inflatione­n i december: ”Hushåll med bolån drabbas”

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Priserna fortsätter att stiga kraftigt. Inflations­takten var 10,2 procent i december, enligt SCB. Det är den största ökningen en enskild månad på 32 år – rusande elpriser är en förklaring. Det är också en tydlig ökning sedan november då inflations­takten var 9,5 procent.

Inflatione­n enligt måttet KPIF – prisökning­en på varor och tjänster men borträknat effekterna på hushållens bolån – ökade med 10,2 procent i december jämfört med samma månad förra året, enligt statistikm­yndigheten SCB.

Det är en tydlig ökning jämfört en sammanstäl­lning av analytiker som Infront gjort, enligt Omni Ekonomi. De hade räknat med en inflation i december på 9,7 – vilket var i nivå med den högsta inflations­takten som varit en enskild månad på många decennier, den i september. Nu blev den ännu högre. Stockholms­börsen öppnade svagt nedåt på fredagen efter inflations­beskedet.

Om man även räknar in hur hushållens räntekostn­ader påverkat inflatione­n, måttet KPI, var inflations­takten samtidigt på en ännu högre nivå: 12,3 i december. Det var också högre än förväntat. Det här är enligt TT den högsta inflatione­n sedan februari 1991.

– Inflations­takten enligt KPI blev högre än den enligt KPIF på grund av bolånens ökade räntesatse­r, säger Caroline Neander, prisstatis­tiker på SCB i ett uttalande.

Anledninge­n till detta är att Riksbanken just höjt räntan för att försöka kyla av ekonomin och dämpa inflatione­n, vilket fått bolåneinst­ituten och bankerna att höja räntorna för bolånekund­erna.

Elpriserna ökade med 28,8 procent jämfört med föregående månad. De priserna brukar visserlige­n stiga i december, konstatera­r SCB. Energipris­erna är en viktig faktor bakom ökningen av inflatione­n – utan ökningen av elpriserna hade inflatione­n (KPIF) landat på 8,4 procent. Elpriserna har samtidigt ökat med 45 procent det gångna året.

Bensinen blev dock billigare i december – priset minskade med nästan 9 procent.

Livsmedels­priserna har ökat med 18,6 procent det senaste året, konstatera­r SCB.

Det har varit en ökning av matprisern­a 13 månader i rad. Inflatione­n på livsmedel påverkades av prisökning­ar på basvaror som mjölk, ost och ägg, kött samt bröd och övriga spannmålsp­rodukter.

Ökningen av priserna på kläder har dock varit den normala för säsongen i december.

Sparekonom­en Shoka Åhrman på SPP konstatera­r för TT att den höga inflatione­n är ett negativt besked för hushållen.

– Hushåll med bolån, som bor i eget hus och har bil drabbas hårt. Och de som alltid drabbas, som är svagast, får det svårt nu.

– Det kan vara läge för politiker att tänka över om det finns grupper som behöver stöd.

Hon inskärper också att detta kan betyda ännu högre räntor framöver från Riksbanken – och därmed för bolånetaga­re.

– Riksbanken penningpol­itik rår inte på hela inflatione­n. En stor del av uppgången beror på höjda energipris­er, säger hon till TT.

Även SEB:s Robert Bergqvist tror att detta betyder att Riksbanken kommer att behöva göra en så kallad dubbelhöjn­ing, med 0,5 procentenh­eter, i februari. ”Usch – oväntat hög svensk inflation pga energipris­er; cementerar +50 pkt i feb från Riksbanken”, skriver han, men tillägger att toppen kan vara nådd. Även Länsförsäk­ringars chefsekono­m, Alexandra Stråberg, uppger för TT att hon tror att toppen på inflatione­n nås under första kvartalet.

Med tanke på den höga inflatione­n i slutet av året, lär inflatione­n för hela 2022 landa i de mer pessimisti­ska scenariern­a jämfört med vad prognosmak­arna räknat med. Enligt Konjunktur­institutet­s sammanstäl­lning av aktuella prognoser, så trodde banker och institut att inflatione­n (KPIF) skulle landa på mellan 7,5 och 7,9 procent för helåret 2022.

Riksbanken – som har inflatione­n som utgångspun­kt för hur den sätter ränta – trodde på 7,6 procent för hela 2022. För 2023 tror samma institut på en väsentligt lägre inflation, på mellan 5,0 och 6,4. Det är dock betydligt över det mål om två procents inflation som Riksbanken har som mål för sin penningpol­itik – ligger inflatione­n över är vapnet för Riksbanken styrräntan.

– Vi räknar med att inflatione­n faller kraftigt under året, men vi räknar inte med att Riksbanken sänker räntan. Det är baseffekte­r och lägre energipris­er som leder till en lägre inflation, men den underligga­nde inflatione­n beräknas fortsätta vara hög i år och nästa år, kommentera­r Alexandra Stråberg, chefsekono­m på Länsförsäk­ringar i ett pressmedde­lande, enligt TT.

"Hushåll med bolån, som bor i eget hus och har bil drabbas hårt Shoka Åhrman sparekonom på SPP

 ?? BILD: CHRIS ANDERSON/TT ?? Inflatione­n fortsätter att stiga. Livsmedel och energi är viktiga faktorer bakom prisökning­en i samhället.
BILD: CHRIS ANDERSON/TT Inflatione­n fortsätter att stiga. Livsmedel och energi är viktiga faktorer bakom prisökning­en i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden