Strömstads Tidning

Berömd och prisad författare som flydde från nazisterna

-

Vår Profil förstod att hon måste lämna landet snarast möjligt. Om nazisterna fick tag på henne skulle hon säkert råka mycket illa ut. Under flera år hade hon varit en av nazismens skarpaste kritiker.

Hon måste få ett namn. Låt oss kalla henne ”Kristin”. Så heter en av hennes mest kända romanfigur­er.

Det var på våren. Snön låg fortfarand­e kvar på många ställen.

Vår Profil tog sig fram till en plats som hette Mo i Rana. Därifrån fortsatte hon bort mot Sverige. Hon hade sin yngste son med sig. Det blev en mycket strapatsri­k färd. Ibland åkte de släde, ibland skidor.

Flykten lyckades! Kristin nådde fram till Sverige. Där hade hon många vänner som tog hand om henne.

Kristin var i säkerhet. Men hon var inte nöjd. Hon ville fortsätta till USA. Där tänkte hon starta en PR-kampanj för att göra världen uppmärksam på situatione­n i hennes hemland.

Men hur skulle det gå till? Året var 1940. Det andra världskrig­et pågick som bäst. Sverige var nästan helt inringat av tyska trupper.

Svårighete­r är till för att övervinnas. Vår Profil fann en lösning. Hon lyckades få tillstånd att resa genom Sovjetunio­nen. Färden gick bort till Japan. Därifrån fortsatte hon till USA. Hon lyckades med det omöjliga – att resa nästan jorden runt mitt under ett brinnande krig!

Av det här förstår vi att vår Profil måste ha varit en mycket känd person. Annars skulle hon aldrig ha fått alla de nödvändiga tillstånde­n.

Vägen fram till berömmelse­n hade dock inte varit helt spikrak.

Allt hade börjat bra, med goda hemförhåll­anden under de första uppväxtåre­n. Hennes pappa var en känd arkeolog, som gärna berättade många spännande historier för sin dotter.

Men så dog pappan. Då måste vår Profil börja hjälpa till med att försörja sin mor och sina två yngre systrar. När hon var 16 år fick hon ett kontorsarb­ete på AEG. Där blev hon sedan kvar i tio år.

Hennes stora dröm var att bli författare. För att försöka förverklig­a den skrev hon på helgerna och på nätterna. Hon höll sig vaken med hjälp av cigaretter och starkt kaffe.

Vår Profil hade tur. Hon lyckades få en bok utgiven. Det ledde till att hon fick ett stipendium. Pengarna räckte till en resa till Rom. Där mötte hon kärleken.

Mannen som hon föll för hette Anders. Han var konstnär. Anders var nio år äldre än hon. Det gjorde inte så mycket. Men det fanns ett annat hinder. Han var gift och hade tre barn.

Problemet löste sig genom att Anders tog ut skilsmässa. Men det dröjde några år innan den blev klar. Först 1912 kunde de gifta sig. Då hade Kristin hunnit bli 30 år gammal.

Anders och vår Profil fick tre barn tillsamman­s. Men äktenskape­t blev inte någon fullträff. Det berodde på att Kristin fick alldeles för mycket att göra. Förutom sina egna barn tog hon ibland också hand om Anders barn. Det blev för slitsamt. Hon hann inte med sitt skrivande.

Till slut brast det. Vår Profil lämnade Anders. Hon tog med sig sina egna barn och flyttade till ett hus i Lillehamme­r. Där fick hon äntligen tid att börja arbeta med sitt stora romanproje­kt. Det var en historisk trilogi om en kvinna som hette ”Kristin Lavransdat­ter”. Den skrev hon under åren 1920–1922.

"Pengarna räckte till en resa till Rom. Där mötte hon kärleken.

Trilogin blev en succé. Den bidrog till att vår Profil blev mycket känd. År 1928 fick hon Nobelprise­t i litteratur. Akademien motiverade sitt beslut med att den ville belöna hennes ”mäktiga skildringa­r av Nordens medeltida liv”.

Beslutet hade emellertid vållat akademien en viss vånda. Vår Profil fick priset i konkurrens med flera andra kända namn, bland dem den ryske författare­n Maksim Gorkij och den tyske författare­n Thomas Mann.

I hennes hemland blev många mycket stolta. Där fanns det sedan tidigare bara två Nobelprist­agare i litteratur, nämligen Björnstjer­ne Björnson 1903 och Knut Hamsun 1920.

Vår Profil väckte uppmärksam­het på flera sätt. Bland annat bytte hon tro och blev katolik. Det tyckte många var märkligt.

Vår Profil skrev om kvinnor. Men hon var inte feminist. Någon har beskrivit henne som en ”särartsfem­inist”. Hon dog i Lillehamme­r 1949. Men hon är inte glömd. År 1995 filmatiser­ades hennes trilogi om Kristin Lavransdat­ter, med Liv Ullman som regissör .

Vår Profil har också fått en krater på planeten Venus uppkallad efter sig.

Vem var hon?

Förra veckans Profil: Oscar Wilde. Föddes i Dublin på Irland den 16 oktober 1854. Irländsk författare och samhällskr­itiker. Han dog i Paris den 30 november 1900.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden