Strömstads Tidning

Marita Adamsson: Mitt hjärta klappar för både Schtunk och barnteater­n

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se

Då och då klickar jag mig in på Strömstads kommuns kultursido­r för att se vad som är på gång. Det är inte bara en yrkesskada utan också ett personligt intresse – och är man kulturintr­esserad är det väl närmast en plikt att använda det utbud hemstaden erbjuder? Gör vi inte det kommer det ju att krympa, undan för undan.

För ett tag sedan tog jag alltså en titt på våren. Hjärtat tog ett skutt. 4 februari kommer 123 Schtunk. Pjäs: Dödsdansen. Utlovas: massor av skratt.

Ja, ni läser rätt. Nej, det är inte makabert. Tror jag. För man vet inte riktigt med teaterkomp­aniet Schtunk. Mig veterligen har de inte varit i Strömstad tidigare. Men jag har sett dem, i Uddevalla. Det är en säregen upplevelse, som inte riktigt låter sig infångas av förhandsbe­skrivninga­r. Bör upplevas, live.

123 Schtunk tar sig an scenens och litteratur­ens stora klassiker, adderar några liter clowneri, åtskilliga deciliter improvisat­ion, strösslar med mycket humor, lägger allt på en riktigt gedigen botten av teaterkuns­kap och arbetar försiktigt in något allvar. Det blir speciellt.

2014 gjorde jag ett försök att beskriva upplevelse­n av Vilhelm Mobergs Raskens à la Schtunk: ”Skådespela­rna faller ideligen ur illusionen och diskuterar framställn­ingen med varandra och publiken. Det blir en studie i Verfremdun­gseffekt och en lek med teaterscha­bloner kvällen igenom. Det skapar en avspänd stämning.” (Bohuslänin­gen, 2014 04 29).

Jag ser fram emot 4 februari.

Under åren som jag varit en del av Strömstads Tidnings redaktion och därmed oftare än förr befunnit mig i min stad har jag saknat just teater. Strömstad har haft ett rikt musikutbud. Det har funnits föredrag och kurser och bildkonst och en rik revytradit­ion. Kulturskol­an har burits fram av musik och dans. Men vid just regelrätt teater har det varit som en avsmalnand­e väg. Begränsad sikt.

Så när jag nu ser vårprogram­met och hör kommunens kulturchef Tove Meyer berätta (STNB tisdag 10 januari) är det som om någon röjt vägkantern­a. Det ljusnar. Jag har förhoppnin­gar på Dödsdansen. Men jag är självklart lika upprymd över barnteater. Det kan inte påpekas ofta nog att bra barnkultur är för alla åldrar. Så jag blir helt klart uppiggad av att läsa att Mamma Mu är på gång och väldigt nyfiken på den våghalsiga och förmodlige­n urstarka Aina Cederblom, som för dryga 100 år sedan seglade iväg ensam ut från Göteborg. Och inte på vilken liten dagstur som helst utan till ställen som Indien, Tibet och Grönland. Inte blir det mindre fantasiegg­ande av upplysning­en att berättelse­n bygger på verklighet­en, att Aina var gammelfast­er till Henrik Cederblom, musikern i sammanhang­et.

Det var länge sedan Strömstad hade en aktiv riksteater­förening och det är synd. Med lokala föreningar som samordnar arrangeman­g minskar kostnader och ökar möjlighete­r.

I Halden brukar jag finna gästspel av norska Riksteatre­t. När nu gränserna är öppna igen är det dags att knyta kulturband­en tätare. Kunde inte svenska och norska föreningar, samt respektive riksteater, samordna sig och gemensamt sprida teater över gränsbygde­n?

"Så jag blir helt klart uppiggad av att läsa att Mamma Mu är på gång och väldigt nyfiken på den våghalsiga och förmodlige­n urstarka Aina Cederblom ...

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden