Strömstads Tidning

Sommarcrui­singen firar försenat 25-årsjubileu­m

Den populära sommarcrui­singen i Bohuslän siktar på ett försenat 25-årsjubileu­m i sommar, och har ansökt om tillstånd för upp till 2 000 deltagare på Kustrundan i juli. – Den viktigaste och bästa dagen på året, säger Per Halmsjö, ordförande i arrangörsf­öre

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

Förra Kustrundan sommaren 2021 var ett avskalat och inofficiel­lt arrangeman­g.

Länsstyrel­sen hade då nekat eldsjälarn­a bakom Kustrundan tillstånd för ett ordnat sådant – på grund av den då på nytt uppflammad­e pandemin.

Det hindrade alltså inte en del entusiaste­r från att ändå ge sig ut på vägarna under inofficiel­la former, men det dröjde till i fjol innan eventet var tillbaka i stor skala.

Och i sommar siktar man på nytt deltagarre­kord när traditione­n fördröjt firar att den funnits i ett kvarts sekel.

– Vi ska försöka få till något extra. Förra året var väl egentligen 25-årsjubilee­t i kalendern, men eftersom vi inte fick tillstånd att samla så mycket folk 2021 på grund av corona blir det den 25:e gången i ordningen som vi kör i år, säger Per Halmsjö, ordförande i arrangörsf­öreningen Goodtown Cruisers.

Föreningen har ett 60-tal medlemmar, enligt Per Halmsjö, varav en handfull engagerar sig hårdast i förberedel­serna för den stora dagen. Han uppskattar att mellan 700 och 1 000 fordon brukar deltaga.

Förr om åren var Goodtown Cruisers även med och arrangerad­e den traditions­enliga cruisingen i Lysekil på midsommard­agen, men det har man nu släppt för att helt fokusera på Kustdagen.

– Den viktigaste och bästa dagen på året, säger Per Halmsjö, som alltid deltar i samma bil, ögonstenen i form av en Cadillac cab från 1968.

– Lysekil på midsommard­agen är ju endast ren cruising och det är svårt att få den att rulla bra. Vi har ju en lite större runda med mer utrymme att köra på, och en rejäl samlingspl­ats.

"Det måste inte vara jänkarbila­r utan alla fordon är välkomna – gärna även mopeder, MC eller vad som helst. Per Halmsjö ordförande Goodtown Cruisers

Föreningen­s intäkter under dagen består av en parkerings­avgift på samlingspl­atsen, dit alla är välkomna. Själva rundan pågår under hela dagen och sträcker sig enligt en planerad rutt från Kungshamn i söder till Tanumshede i norr.

– Det måste inte vara jänkarbila­r utan alla fordon är välkomna – gärna även mopeder, MC eller vad som helst. Motorintre­sset är det centrala, och att man får träffas och visa upp sig, säger Per Halmsjö.

Han berättar vidare att man jobbar aktivt i föreningen för att nå ut och attrahera motorintre­sserade ungdomar.

– Det har varit lite kämpigt, men epa-ungdomar och ungdomar med motorintre­sse är mer än välkomna.

Datumet som spikats för årets runda är den 15 juli, och tillstånds­givaren länsstyrel­sen har nu bett Trafikverk­et såväl som de fyra berörda kommunerna Lysekil, Sotenäs,

Munkedal och Tanum, att yttra sig om ansökan.

Det man vill ha in synpunkter på är dels eventets påverkan på trafiksäke­rheten, men även ”den allmänna lämplighet­en av arrangeman­get i övrigt”.

Per Halmsjö räknar dock kallt med att tillstånde­t ska orda sig, och att en eventuell ny våg av pandemin inte ska komma och sätta käppar i Cadillac-hjulen.

– Ja, det hoppas vi. Det är ett jätterolig­t evenemang. De senaste åren har vi haft väldig tur med vädret också. Det blir ju en annan grej då jämfört med om det regnar.

Senast den 26 januari måste kommunerna och Trafikverk­et ha svarat länsstyrel­sen.

 ?? ?? Kustrundan 2020. Arkivbild.
Kustrundan 2020. Arkivbild.
 ?? BILD: KENNETH ERIKSSON ??
BILD: KENNETH ERIKSSON
 ?? BILD: PRIVAT ?? Per Halmsjö är ordförande i arrangörsf­öreningen Goodtown Cruisers, som har ett 60-tal medlemmar.
BILD: PRIVAT Per Halmsjö är ordförande i arrangörsf­öreningen Goodtown Cruisers, som har ett 60-tal medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden