Strömstads Tidning

Många arter gynnas av den mänskliga aktivitete­n på jorden

Runt en miljon arter på jorden är hotade av utrotning, och i så gott som samtliga fall är människan ansvarig. Men det finns också en ansenlig mängd arter som gynnas av oss människor, och som skulle vara sällsynta utan oss. Förvånande nog kan de vara lika

- Roland Johansson TT

– De som har gynnats av vår verksamhet är nödvändigt­vis inte färre än de missgynnad­e, som man kanske skulle kunna tro, säger Torbjörn Ebenhard, zooekolog och förestånda­re för Centrum för biologisk mångfald i Uppsala.

– Det finns ingen lista över de gynnade arterna, men antalet kan vara i samma storleksor­dning.

En grupp gynnade arter är sådana som vi medvetet eller omedvetet har spritt runt jorden. Hit hör tusentals insektsart­er, som när de etablerat sig i nya områden blivit kostsamma skadedjur.

Ett exempel är den beryktade vinlusen (Daktulosph­aira vitifoliae) från Nordamerik­a som har orsakat svårartade skador på vinrankor i Europa. En annan art är smaragdpra­ktbaggen (Agrilus planipenni­s) från Östasien som angriper och dödar askar och som haft en förödande inverkan på skogsekosy­stemen i Nordamerik­a. Ett tredje exempel är majsflyet (Spodoptera frugiperda), en svår skadegörar­e på majsodling­ar som har överförts från Nordamerik­a till Afrika och Asien.

Till samma kategori hör den asiatiska tigermygga­n (Aedes albopictus) som sprider flera farliga virussjukd­omar. Från Sydostasie­n har den spridits till alla varma länder på jorden. Hit hör också invasionsm­yran (Linepithem­a humile), ursprungli­gen från Paranáflod­ens bäcken i södra Sydamerika, men numera spridd över stora delar av världen, bland annat länderna runt Medelhavet där den bildar gigantiska kolonier som tar över ekosysteme­n fullständi­gt.

Förutom insekterna finns många exempel på däggdjur som vi har överfört till andra världsdela­r, exempelvis rödräven och vildkanine­n som utvecklats till formidabla skadedjur i Australien.

En annan kategori är arter som vi inte har spritt vidare från deras ursprungli­ga hemländer, men som ändå har blivit betydligt talrikare än vad de var från början, exempelvis arter som trivs fint i jordbruksm­arker, eller skogsplant­eringar.

Fast vi tänker förstås inte så mycket på oansenliga insekter när vi pratar om biologisk mångfald. Vi tänker mest på glamorösa stora däggdjur som elefanter, noshörning­ar, tigrar, isbjörnar och människoap­or.

– Det är i den gruppen, stora däggdjur och stora fåglar, vi hittar långt fler hotade än gynnade arter, säger Torbjörn Ebenhard.

De små däggdjuren är inte i lika hög grad hotade, även om det finns många undantag, exempelvis bland smågnagarn­a i Australien. Mest gynnade av människan är möjligen råttdjuren från södra och östra Asien. Flera av arterna har blivit de mest framgångsr­ika vilda däggdjuren på jorden, på grund av sin förmåga att dra fördel av människan. Bruna råttan (Rattus norvegicus) kommer ursprungli­gen från nordöstra Kina, svarta råttan (Rattus rattus) och husmusen (Mus musculus) från Indien, men är nu talrika nästan överallt, framför allt i urbana miljöer.

– De är väldigt anpassning­sbara och tåliga arter, säger Ebenhard.

Hur många de är är dock omtvistat. Vissa beräkninga­r har gjort gällande att det finns en råtta per människa på jorden, men ingen vet med säkerhet. En färsk brittisk studie antyder att de kanske är något färre i vår del av världen. Enligt studien finns det drygt tio miljoner bruna råttor i Storbritan­nien, att jämföra med drygt 60 miljoner människor. Sex människor per råtta med andra ord.

Bland fåglarna hittar vi också några arter som blivit fenomenalt talrika tack vare sin förmåga att dra nytta av människan. Enligt beräkninga­r finns det exempelvis 400 miljoner stadsduvor på jorden.

– Gråsparven är ett annat välkänt exempel. Även staren hör nog hit med tanke på hur talrik den har blivit sedan den inplantera­des i Nordamerik­a, säger Ebenhard.

När man talar om framgångsr­ika arter står det dock klart att det inte är vilda djur som återfinns på den översta prispallen. Inga har som våra husdjur lyckats sprida sina gener över jorden. År 2014 fanns det 1,5 miljarder kor, 1 miljard grisar

En tigermygga full med blod från sitt senaste offer.

Husmöss har samlats i ett sädesförrå­d i New South Wales i Australien. Med jämna mellanrum exploderar muspopulat­ionen i delar av Australien.

och 1,2 miljarder får på jorden, långt fler än än några vilda hovdjur. Tillsamman­s med alla getter, hästar och åsnor är deras samlade vikt 100 miljoner ton, räknat i kolatomer. Deras samlade biomassa utgör 60 procent av den samlade biomassan från alla däggdjur på jorden, enligt en studie i Proceeding­s of the National Academy of Sciences. Vi människor svarar för ytterligar­e 36 procent.

De vilda däggdjuren, alla arters biomassa sammanräkn­ad, svarar tillsamman­s för bara 4 procent. Det säger allt om vår dominans på jorden. Vi har skapat en värld där det finns plats för oss själva, våra husdjur och ett antal insekter, gnagare och andra smådjur som kan leva på smulor från vårt middagsbor­d. Övriga arter göre sig ej besvär.

 ?? BILD: MAHESH KUMAR A ?? En flicka matar stadsduvor i Hyderabad, Indien. Stadsduvan är en synnerlige­n framgångsr­ik fågelart.
BILD: MAHESH KUMAR A En flicka matar stadsduvor i Hyderabad, Indien. Stadsduvan är en synnerlige­n framgångsr­ik fågelart.
 ?? BILD: AP ??
BILD: AP
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden