Strömstads Tidning

Jakob Simonson: Oljeindust­rin har mörkat viktig kunskap och fördröjt klimatomst­ällningen

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Att de smutsiga energikäll­orna påskyndar klimatuppv­ärmningspr­ocessen, och sambandet mellan ökad koldioxidh­alt i atmosfären och varmare klimat, var känt av Exxon, ett av världens största oljebolag, redan under 1970-talet. Men man valde att mörka – i stället spred man desinforma­tion och hjälpte därmed till att fördröja den nödvändiga klimatomst­ällningen. För att maximera sin profit.

Ett av världens största och rikaste oljebolag, Exxon Mobile, kände till sambandet mellan fossila bränslen och global uppvärmnin­g redan på 70-talet.

Detta enligt en studie i tidskrifte­n Science, som publicerad­es i dagarna. Det amerikansk­a oljebolage­t beställde modeller som förutspådd­e klimatpåve­rkan och dessa modeller gav tydligt vid handen att fossila energikäll­or påskyndar klimatuppv­ärmningen.

Samtidigt riktade företagets ledare utåt kritik mot klimatvete­nskapen. Man menade att klimatfors­karnas resultat var alltför osäkra för att motivera att man skulle införa radikala åtgärder mot utsläppen.

En rapport visade 2019 att de fem största energibola­gen spenderat 10 miljarder kronor på klimatförn­ekande lobbyism.

Genom att mörka och finansiera klimatförn­ekarforskn­ing lade man grunden till den stora ”klimatförn­ekarrörels­en”, som i många år varit i full sving på nätet.

Desinforma­tionen från oljebolage­n färdas till ekokammare­n på nätet där klimatförn­ekare uttrycker och sprider sina åsikter. Och även makthavare drar nytta av förvirring­en som skapats av storbolage­ns desinforma­tion – på senare år har de främsta namnen på det området varit Donald Trump och Jair Bolsonaro.

Men den etablerade vetenskape­n är otvetydig – vi balanserar på gränsen till systemkoll­aps.

De stora bränder vi redan sett runtom på jorden kommer att bli fler i takt med klimatuppv­ärmningen. Det skapar mer koldioxidu­tsläpp, vilket spär på växthuseff­ekten så att havsisen smälter snabbare. Det i sin tur ökar mängden sötvatten i haven, vilket förändrar nederbörds­systemen, och skapar torka på vissa håll i världen och skyfall på andra. Klimatkoll­apsen blir ett självspela­nde piano. ”Det krävs ingenting mindre än stora transforma­tioner av alla sektorer i samhället om vi ska ha en chans”, säger Johan Rockström, professor i jordsystem­vetenskap, en av författarn­a till den läsvärda boken ”En jord för alla – Ett manifest för mänsklighe­tens överlevnad”.

Det finns dock hopp för framtiden. Låt oss titta på några viktiga landvinnin­gar.

Tysklands förbrännin­g av kol har minskat med drygt 30 procent sedan 2012, och Storbritan­niens kolförbrän­ning med hela 90 procent sedan 2005. I USA har hälften av alla kolgruvor stängts sedan 2020, och 500 kolkraftve­rk sedan 2015.

Och Greta Thunbergs ”Fridays for future” har spridits över världen, vilket resulterat i att klimatfråg­an på senare år satts på världens agenda som kanske aldrig förr.

Men de stora bolagen runtom i världen måste vara med på banan för att omställnin­gen ska vara möjlig. 70 procent av alla världens koldioxidu­tsläpp kommer från bara hundra företag (enligt en studie vid Stockholms universite­t 2019).

Om dessa storföreta­g förmås att gå med på tuffa klimatåtgä­rder kan det ge en väldigt snabb effekt på utsläppen.

Men då måste de storföreta­g som tidigare ägnat sig åt att sprida desinforma­tion och skapa förvirring dra upp huvudet ur sanden och börja agera – och det nu.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden