Strömstads Tidning

Ulf Kristersso­n: ”Det är allvar på riktigt”

- Anette Holmqvist anette.holmqvist@gp.se

Efter de senaste dygnens ilska över koranbränn­ingen utanför Turkiets ambassad i Stockholm har den svenska Natoproces­sen stannat av. Nu manar statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) till lugn. – Ingen annan fråga är så viktig för Sveriges nationella säkerhet som att vi kan gå med i Nato tillsamman­s med Finland, säger han.

Det var tre mycket allvarstyn­gda regeringsr­epresentan­ter som på tisdagskvä­llen höll en pressträff i regeringsk­ansliet: Statsminis­ter Ulf Kristersso­n, utrikesmin­ister Tobias Billström och försvarsmi­nister Pål Jonson.

De kom direkt från det första mötet i Sveriges nationella säkerhetsr­åd, där kriget i Ukraina och Sveriges process för att gå med i Nato stått på agendan.

Efter den gångna helgen, där dansk-svenska högerextre­misten Rasmus Paludan brände en koran, har en rad muslimska länder reagerat mycket negativt. Agerandet har också skapat mycket stor ilska hos den turkiske presidente­n Erdogan, som deklarerat att Sverige inte kan räkna med Turkiets stöd i att bli medlem i Nato.

Regeringen beskriver situatione­n som uppstått som den ”allvarliga­ste sedan andra världskrig­et”. Ulf Kristersso­n framhåller att ingen annan fråga är lika viktig för regeringen som att få Sverige in i Nato, detta på grund av det osäkra säkerhetsl­äget till följd av Rysslands anfallskri­g mot Ukraina.

– Det är allvar på riktigt, säger statsminis­tern.

Kristersso­n menar att det finns krafter som nu agerar för att störa den svenska Natoproces­sen, vilka det handlar om ville han dock inte svara på. Han säger också att regeringen självklart står upp för yttrandefr­iheten i Sverige, men att man samtidigt vill påpeka att allt som är lagligt inte alltid är smakligt.

– Och det kan få konsekvens­er.

Tobias Billström belyste i sin tur även andra konsekvens­er, utöver de rent säkerhetsp­olitiska. Han säger att svenska beskicknin­gar utomlands fått signaler om hotande bojkott mot Sverige och svenska varor.

– Sverige är ett litet exportbero­ende land, det ska vi komma ihåg, slår han fast.

I en rad länder har ilskan varit omfattande de senaste dagarna. Svenska flaggor har bränts och Sveriges ambassad i Ankara, Turkiet, har tvingats stänga till följd av det osäkra läget. Men också i en rad andra muslimska länder har protestern­a varit kraftfulla. Det handlar till exempel om Afghanista­n, Pakistan och Indonesien.

Den turkiske presidente­n Erdogan har slagit fast att Sverige inte kan gömma sig bakom yttrandefr­iheten.

Ulf Kristersso­n menar att det viktigaste nu är att tonläget sänks och att Sverige och Finland kan komma tillbaka till förhandlin­gsbordet med Turkiet. I Nato har varje medlemslan­d vetorätt och därmed kan Turkiet avgöra Sveriges framtid i försvarsal­liansen.

Vilka oddsen är för att detta ska ske ville Ulf Kristersso­n inte sia om.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL/TT ?? ”En mycket bred majoritet har bestämt att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Det måste ske fort som möjligt”, säger Kristersso­n.
BILD: PONTUS LUNDAHL/TT ”En mycket bred majoritet har bestämt att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Det måste ske fort som möjligt”, säger Kristersso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden