Strömstads Tidning

Muharrem Demirok vald till ny Centerleda­re

Muharrem Demirok, 46, är ny partiledar­e för Centerpart­iet. Han valdes som väntat på extrastämm­an i Helsingbor­g på torsdagen, men det var inte helt utan protester. Bo Hagström från Skaraborg varnade för att partiet överger landsbygde­n. – Jag vet vem jag är

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Valberedni­ngens ordförande Jan Andersson motiverade valet av Demirok med att han är ”öppen och lyssnande i ledarskape­t”.

– Han trivs i dialogen, såväl från scenen som i kaffekön. Han har en tydlig ideologisk kompass och känner partiet väl. Han har en god kommunikat­iv förmåga, och det är en förutsättn­ing i dag.

Valberedni­ngens ordförande betonar också att den nya partiledni­ngen, med vice och andre vice ordförande ska ses som en helhet och att valberedni­ngen varit noga med att lyssna av partiet och ha en dialog med valanalysg­ruppen för att hitta rätt kandidat.

– Det finns de som vill måla upp en splittring i partiet. För oss handlar det inte om att ställa kandidater mot varandra. Vi har letat efter en partiledar­e och ledning för hela partiet, säger Jan Andersson.

Ett par personer var ändå öppet kritiska till att välja Muharrem Demirok. Lars Bäckström, Västerbott­en, tyckte att partiet haft alldeles för bråttom och lyfte att partiet borde avvaktat med valet till den ordinarie stämman i höst.

– Att välja en ny partiledar­e är en stor och viktig process som borde få ta den tid som behövs. Valet är en besvikelse och vi har svikande medlemstal. Vi borde väntat in valanalyse­n och utifrån den välja den partiledar­e som bäst bedöms klara uppdraget, säger Lars Bäckström.

Han var kritisk till det han beskrev som en bristande öppenhet – och att det var Muharrem Demirok

som var valberedni­ngens kandidat.

– Vi blev lovade en öppen process, men det var nog fler än vi i min krets Robertsfor­s som blev förvånade att Helena Lindahl inte fanns med som kandidat. Muharrem är en person som är relativt okänd för många av oss inom Centerpart­iet, jag har aldrig träffat honom.

Bo Hagström, Skaraborg, var också kritisk.

– Jag funderar lite på vilka rubriker vi skapar idag. En är, tror jag: Centern överger landsbygde­n. Eller: Centern överger kärnväljar­na.

Att Muharrem Demirok har rötterna i Stockholm är ett problem, menar han.

– Tyvärr har vi provat den här vägen förut, att välja en storstadsl­edare. Vågar vi verkligen ta den risken idag? Väljer vi dig Muharrem, så tror jag att tiden för Centern rinner ut.

Men kritikerna var i minoritet. Övriga talare på stämman ställde sig helt bakom valberedni­ngens kandidat till ny partiledar­e – och efter diskussion­erna valdes han enhälligt av stämman.

I sitt tacktal från scenen i Helsingbor­g lyfte Muharrem Demirok fram klimatomst­ällningen och att det måste gå att leva i hela landet. Som ett svar på kritiken om hans storstadsb­akgrund konstatera­de han att han är en förortskil­le – och att vägen från förorten till rollen som partiledar­e inte varit spikrak.

Men att den varit möjlig tack vare den svenska skolan. Men han konstatera­de också att den svenska skolan inte är som förr, utan att skolsegreg­ationen ökat.

– Så kan vi inte ha det.

Som ett första konkret förslag som ny partiledar­e sa han att skolpengen måste göras om, så att de kommunala skolorna som tar ett större ansvar också får mer pengar.

– Alla barn har rätt till en bra skola.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Centerpart­iets avgående partiledar­e Annie Lööf och nya partiledar­e Muharrem Demirok under Centerpart­iets extrainsat­ta partistämm­a i Helsingbor­g.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Centerpart­iets avgående partiledar­e Annie Lööf och nya partiledar­e Muharrem Demirok under Centerpart­iets extrainsat­ta partistämm­a i Helsingbor­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden