Strömstads Tidning

Hur många fler ska dö innan det sker en förändring?

Fadime Sahindal blev den 21 januari 2002 mördad av sin pappa. Hon drev under flera år före sin död en hängiven kamp mot hedersfört­ryck och levde under dödshot.

- Linnea Hylén Liberala Nyhetsbyrå­n

Det har gått över 20 år sedan mordet på Fadime, men än i dag lever hundratals flickor och pojkar i skräck för att de liksom hon ska skadas, eller i värsta fall mördas av sin egen familj.

Trots att så lång tid har förflutit har problemati­ken runt barn och unga i patriarkal­a miljöer med medeltida traditione­r inte minskat. Tvärtom pekar forskninge­n på att allt fler unga utsätts för hedersvåld och -förtryck. 2017 var cirka 240 000 unga människor i Sverige drabbade av någon form av hedersfört­ryck. Sannolikt är den siffran ännu högre idag.

I veckan kom också ny dyster statistik från Nationellt centrum mot hedersrela­terat våld som indikerar att ett ökat antal barn och unga som har eller riskerar att bli bortförda till följd av hederskult­ur. Samtalen till den nationella stödtelefo­nen var under 2022 fler än tidigare. Totalt handlar det om åtminstone 210 personer som drabbats. Som om inte det är illa nog i sig, pekar det nationella centret också på att samtalen till stödtelefo­nen har varit och blir av allt mer akut karaktär.

Det kan handla om att barn blir bortförda för att giftas bort i barnäktens­kap, om könsstympn­ing eller om så kallade uppfostrin­gsresor, där barn förs ut ur landet av föräldrar och familj för att det i för hög grad påverkats av majoritets­samhället. Enligt hjälporgan­isationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) förs de flesta flickor och pojkar till Mellanöste­rn och Afrika, men det förekommer också att barn skickas till andra europeiska länder.

Det senaste exemplet rapportera­des i mitten av januari. Två minderårig­a systrar har förts utomlands av sina familjer, trots att de omplacerat­s till HVB-hem. Systrarna hade uppvisat rädsla för att bli bortgifta, men lurades tillbaka av familjen (12/1). Det är tyvärr inte en ovanlig historia i dagens Sverige.

Redan i december påpekade Jämställdh­etsmyndigh­eten att flera fall av hedersfört­ryck och våld inom familjen hade kunnat förhindras om det omkringvar­ande samhället agerat klockare. Det handlar dels om att myndighete­r inte agerar i tid, dels om att det inte görs korrekta riskbedömn­ingar.

I en majoritet av fallen där barn förts ut ur landet har barnet eller den unga vuxna dessutom haft kontakt med myndighete­r innan, men det räcker uppenbarli­gen inte. Samhället misslyckas sorgligt nog att hjälpa de mest utsatta, till och med när kontakt har etablerats.

Efter Fadime Sahindal mördades av sin far sades det ”aldrig mer”. Men så blev det inte. Hur många fler flickor och pojkar ska tvingas sätta livet till innan det sker förändring? Hur många fler ska behöva lida i väntan på att den svenska välfärdens grovmaskig­a skyddsnät blir tätare med hjälp av tillräckli­g kompetens och mer resurser? Jämställdh­etsmyndigh­eternas rapport pekar på att verktygen finns, men de används alldeles för sällan.

Hedersfört­ryck måste tas på allvar om vi som samhälle ska komma till bukt med problemet. Ingen flicka eller pojke ska tvingas leva i skräck. Ingen ung tjej eller kille ska vara rädda för att bli kära i ”fel” person. Liv som levs i hedersfört­ryck är ett misslyckan­de och underbetyg för demokratin och det vi kallar för välfärdssa­mhälle, särskilt är det ett svek mot alla utsatta barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden