Strömstads Tidning

Uppmaninge­n: Håll utkik efter havsspyan

- Sandra Assadzadeh sandra.assadzadeh@bohuslanin­gen.se

"Den kan sprida sig snabbt och breda ut sig i täta bestånd och kväva andra arter Anna Dimming marinbiolo­g

Den invasiva arten havsspya upptäcktes i Bohuslän för första gången i Sverige sensommare­n 2022. Arten kommer från Japan och kan snabbt sprida sig och kväva andra arter. Länsstyrel­sen uppmanar därför, i ett pressmedde­lande, att allmänhete­n ska hjälpa till och spana efter den otäcka havsspyan.

Havsspyan, som fått sitt namn efter sitt utseende, är en invasiv art som hittades i Kosterhave­ts nationalpa­rk sensommare­n 2022. Det var första gången arten upptäcktes i Sverige. Ursprungli­gen kommer havsspyan från Japan och sprids ofta genom internatio­nella fartyg.

Länsstyrel­sen uppmanar nu allmänhete­n, i ett pressmedde­lande, att hjälpa till och hålla utkik efter havsspyan som finns längs Bohusläns kust.

”Vi behöver allmänhete­ns hjälp att spana efter bland annat den otäcka havsspyan på kusten. Den kan sprida sig snabbt och breda ut sig i täta bestånd och kväva andra arter”, säger Anna Dimming, marinbiolo­g från länsstyrel­sen i pressmedde­landet.

Mellan lördagen den 4 och söndagen den 12 februari befinner sig länsstyrel­sen på båtmässan i Göteborg för att visa upp en livslevand­e havsspya. Anna Dimming säger i pressmedde­landet att man hoppas på att människor som vistas vid eller i vattnet kommer och besöker dem för att lära sig mer.

”Vi hoppas att många båtägare, sportdykar­e, fritidsfis­kare eller andra som vistas vid och i vatten kommer och pratar med oss i montern. Så att de vet hur invasiva arter ser ut och kan rapportera in om de ser dem i våra sjöar och eller i havet.”

På mässan kommer även andra invasiva arter att visas upp för att bland annat sprida kunskap om hur man skiljer dem från andra arter.

Hittar man en havsspya eller annat misstänkt fynd kan man rapportera det till myndighete­rna via sajten rappen.nu, skriver länsstyrel­sen i pressmedde­landet.

 ?? BILD: ÖRJAN KARLSSON ?? Havsspyan är en art av sjöpung och heter därför egentligen Filtsjöpun­g.
BILD: ÖRJAN KARLSSON Havsspyan är en art av sjöpung och heter därför egentligen Filtsjöpun­g.
 ?? BILD: ANDERS TYSKLIND ?? Kosterhave­ts nationalpa­rk, där upptäckten av första havsspyan i Sverige gjordes.
BILD: ANDERS TYSKLIND Kosterhave­ts nationalpa­rk, där upptäckten av första havsspyan i Sverige gjordes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden