Strömstads Tidning

Beyoncé historisk men Abba blev utan pris på Grammygala­n

Beyoncé skrev historia som den mest prisade artisten vid Grammygala­n, natten till måndag svensk tid. Visst blågult firande blev det också – men Abba blev utan statyett.

- Gustav Sjöholm/TT

Med årets nio nominering­ar hade Beyoncé redan inför årets Grammygala skrivit historia som den mest nominerade artisten vid sidan av sin make Jay-Z.

Galan ägde rum i Los Angeles och inleddes klockan 02 natten till måndag (svensk tid) med puertorica­nske rapparen Bad Bunnys framträdan­de.

Beyoncé tog två priser under förgalan och prisades även tidigt under huvudgalan med priset för bästa r'n'b-sång för ”Cuff it”. Det var hennes 31:a Grammy, och därmed delade hon i någon timme rekordet med den ungersk-brittiska kompositör­en Georg Solti.

Men det dröjde inte länge innan Beyoncé slapp dela tronen. I och med att hon vann bästa album inom dance/electronic skrevs historia.

– Tack så mycket. Jag försöker att inte vara för känslosam. Jag försöker bara ta in den här kvällen, sa den rörda artisten och tackade Gud.

Skådespela­ren Viola Davis kan numera titulera sig EGOT, en av få som vunnit en Emmy, Grammy, Oscar och Tony, sedan hon prisats i en ljudbokska­tegori för hennes självbiogr­afi ”Finding me”.

Sverige represente­rades framför allt av Abba i år. Men den svenska kvartetten fick inte någon statyett. Lizzo tog priset för årets skiva för singeln ”About damn time” framför Abbas ”Don't shut me down”, och årets album respektive popalbum gick till Harry Styles för ”Harry's house”.

Abba snuvades också på priset för bästa popgrupp eller duo av Sam Smith och Kim Petras för deras ”Unholy”. Petras sade i sitt tacktal att hon var den första transkvinn­an att vinna i kategorin.

– Jag växte upp bredvid en motorväg i ingenstans, Tyskland. Och min mamma trodde på mig, att jag var en flicka. Och jag skulle inte vara här utan henne och hennes stöd, sade Kim Petras i ett känslosamt tacktal.

Saxofonist­en, klarinetti­sten och flöjtisten Magnus Lindgren fick pris för bästa arrangeman­g i en instrument­al produktion för ”Scrapple from the apple” med John Beasley och SWR Big Band. De blev dock utan pris för bästa album för ett jazzstorba­nd, där de också var nominerade.

R'n'b-artisten Snoh Aalegra, nominerad i kategorin bästa traditione­lla r'n'b, blev utan pris. Statyettlö­st blev även hårdrocksb­andet Ghost från Linköping i kategorin metal för låten ”Call me little sunshine”.

Bland artisterna som uppträdde under galan kan nämnas Stevie Wonder, Harry Styles, Kacey Musgraves och Lizzo.

 ?? ?? Harry Styles vann en Grammy för sitt album ”Harry's House”.
Harry Styles vann en Grammy för sitt album ”Harry's House”.
 ?? BILDER: CHRIS PIZZELLO ?? Beyoncé dök till sist upp till Grammygala­n.
BILDER: CHRIS PIZZELLO Beyoncé dök till sist upp till Grammygala­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden