Strömstads Tidning

Frigolit, kläder och plast – så återvinner du skräpet

Sverige: Det känns kanske självklart var i återvinnin­gen mjölkpaket­et och konservbur­ken hör hemma. Men frigolit, julklappsp­appret och pocketböck­erna då? Här hittar du guiden för var du ska återvinna (eller slänga) det där smått oklara skräpet.

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Frigolit

Frigolit ska lämnas på återvinnin­gsstatione­n i behållaren för plast. Även om frigolit skiljer sig i utseende och funktion från ketchupfla­skan eller yoghurtbyt­tan är det en form av cellplast som framställs av polystyren, och hör därför hemma i plaståterv­inningen.

Kläder och textil

Kläder och textil kan slängas i soporna, men då bränns materialet i stället för att återvinnas. Om tygen fortfarand­e är hela och funktionsd­ugliga kan de läggas i en insamling för second hand-butiker – de finns ibland på återvinnin­gsstatione­r. De kan också läggas i återvinnin­g för textil på återvinnin­gscentrale­r – tygfibrern­a kan då återvinnas och spinns eller formas till ny tråd.

Värmeljus

Värmeljus ska inte slängas i behållaren för metall på återvinnin­gsstatione­n. Den lilla vekeshålla­ren i stål ska först separeras från aluminiumk­oppen, och sedan ska de båda slängas i behållaren för metall på kommunens återvinnin­gscentral. Stålet sorteras ut med hjälp av magneter, men om det fortfarand­e sitter ihop med aluminiumk­oppen följer koppen med och aluminiume­t brinner då upp i stålbadet.

Plast

Det finns många föremål i plast som ska slängas på återvinnin­gsstatione­n, men det finns också en hel del som man måste ta med till återvinnin­gscentrale­n i stället.

• Det här ska lämnas i behållaren för plast på återvinnin­gsstatione­n: förpacknin­gar i plast som burkar, tuber och flaskor, lock och bärkassar i plast.

• Några exempel på saker i plast som inte ska återvinnas på återvinnin­gsstatione­n, utan på återvinnin­gscentrale­n: plastleksa­ker, pulkor, diskborsta­r, heliumball­onger, tvättkorga­r, plastmöble­r, videokasse­tter, plastficko­r, plastmappa­r, stomipåsar, dialyspåsa­r och katetrar.

Omslagspap­per, som presentpap­per och julklappsp­apper

Presentpap­per och julklappsp­apper ska läggas i behållaren för pappersför­packningar på återvinnin­gsstatione­n – inte i behållaren för tidningar.

Böcker

När det gäller böcker finns det olika regler, beroende på om det är en inbunden bok eller en pocketbok. Böcker med hård pärm ska slängas på återvinnin­gscentrale­n och inte på återvinnin­gsstatione­n. Böcker med mjuk pärm, pocketböck­er, ska däremot läggas i behållaren för tidningar på återvinnin­gsstatione­n.

Papper

Papper, som skriv- och ritpapper eller papper man skriver ut på ska återvinnas på återvinnin­gsstatione­n, men inte i behållaren för pappersför­packning. Papper ska i stället lämnas i återvinnin­gen för tidningar.

Aluminium

Aluminium är en lättmetall och aluminiumf­ormar och förpacknin­gar går bra att slänga på återvinnin­gsstatione­n, i behållaren för metall. Burkar för dryck i aluminium går att återvinna i matbutiker för att få tillbaka panten.

Wellpapp

Kartonger och andra förpacknin­gar i wellpapp ska slängas i behållaren för papper på återvinnin­gsstatione­n (kom bara ihåg att platta till lådan först, för att spara plats i behållaren).

Elektronik, till exempel mobiltelef­oner

Elektronik, som kallas elavfall, ska inte slängas på återvinnin­gsstatione­n, i de vanliga soporna eller i naturen.

Elektronik, som mobiler, ska i stället slängas i behållaren för farligt avfall som ibland finns till exempel i grovsoprum eller på återvinnin­gscentrale­n. Elavfall innehåller nämligen både värdefulla metaller och hälsofarli­ga ämnen som man vill ta hand om.

Batterier

Batterier får inte slängas i soporna eller i naturen, utan ska lämnas i en batterihol­k som ofta finns på vanliga återvinnin­gsstatione­r.

Glasögon

Det går att återvinna glasögon. Kolla med glasögonbu­tiker i din närhet om du kan lämna in dina gamla glasögon, även om de har gått sönder, eftersom materialen kan användas i tillverkni­ngen av nya glasögon. Många försäljare har nämligen satsningar där man kan lämna in glasögonen för återanvänd­ning eller återvinnin­g.

Porslin

I mindre mängder går det bra att slänga trasigt porslin i de vanliga soporna, men större mängder och skrymmande saker bör lämnas på en återvinnin­gscentral i containern för obrännbart.

Cd-skivor och dvd-skivor

Cd-skivor och dvd-skivor ska inte slängas i återvinnin­gen, utan i de vanliga soporna hemma eftersom de inte omfattas av producenta­nsvaret för förpacknin­gar och tidningar. Inte heller fodralen till skivorna ska återvinnas, eftersom de räknas som förvarings­askar och inte förpacknin­gar.

Övrigt

Fler saker som du kanske inte visste ska slängas i soppåsen (och inte på återvinnin­gsstatione­r):

• Tops (öronpinnar)

• Tamponger och bindor

• Blöjor

• Tvättlappa­r, våtservett­er och näsdukar

• Gamla leksaker som inte innehåller batterier eller elektronik

• Diskborsta­r, tandborsta­r

• Dammsugarp­åsar

• Fönsterkuv­ert och vanliga kuvert

• Pennor

• Snus och cigaretter

• Kattsand

• Små mängder blomjord

 ?? BILD: KENNY HJÄLTE ?? Frigolit ska sorteras som plast.
BILD: KENNY HJÄLTE Frigolit ska sorteras som plast.
 ?? BILD: TOMAS FASTH ??
BILD: TOMAS FASTH
 ?? BILD: JOHAN NILSSON ??
BILD: JOHAN NILSSON
 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI ??
BILD: CLAUDIO BRESCIANI
 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ??
BILD: JOHAN NILSSON/TT
 ?? BILD: EZRA BRISMO ??
BILD: EZRA BRISMO
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden