Strömstads Tidning

Lars Bäckström: Systemfel i vården ger inte vård på lika villkor

- Lars Bäckström Före detta landshövdi­ng

Lagens mål och principer är bra. Vi har hört om länder som USA och Japan där kvalitén på sjukvården beror på den privata ekonomin. I Sverige bestämmer valda politiker över regionskat­t och sjukvården. Det borde trygga att lagen följs. Men tyvärr är det inte så. IVO är den myndighet som ska kontroller­a vården. Förra året gjorde IVO en granskning av sjukhusvår­den i alla 21 regioner. Rapporten kom i januari. Samtliga 27 granskade sjukhus fick kritik. Alla regioner och granskade sjukhus bröt mot lag och föreskrift­er. IVO bedömer att patientsäk­erheten inte garanteras. Några exempel: patienter vårdas under lång tid i korridorer, patienter utrustas med grytlock för att påkalla personal, läkemedel ges inte alls eller inte i tid, medicinsk övervaknin­g sker inte efter patientens behov utan från tillgängli­g personal.

IVO säger att sjukvården­s lägsta nivå är för låg och minskninge­n av antalet vårdplatse­r har gått för långt. I Västra Götaland har IVO endast granskat Sahlgrensk­a. Men det är nog inte bättre på regionens andra sjukhus.

I Skaraborg gick sex överläkare nyligen ut med kritik mot regionen. Skövde sjukhus har ett sparbeting på 350 miljoner. Läkarna invänder, skatteinko­msterna har i princip fördubblat­s på 20 år, samtidigt har vårdperson­alen minskat i förhålland­e till befolkning­en. Andelen sjuksköter­skor eller undersköte­rskor har enligt kritiken minskat från 52 procent 2001 till 39 procent 2021. Det som växt är administra­tionen, från 3 958 till 5 935 personer. Tyvärr är inte NU-sjukvården, NÄL och Uddevalla positiva undantag. Förra året gick samtliga berörda fackförbun­d ut med hård kritik mot arbetsmilj­ön vid akuten på NÄL.

I sjukvårdsl­agen finns en vårdgarant­i. Efter beslut om behandling ska en patient erbjudas behandling inom 90dagar. Om regionen inte klarar det, ska behandling erbjudas hos annan vårdgivare. Det kan ge patienter operation på ett privat sjukhus. Fakturan går till regionens sjukhus. De får mindre pengar och längre kö. I praktiken kan då lättare sjuka få förtur till operation. För vissa operatione­r får de privata till och med bättre betalt än regionens kliniker.

Med en dåligt fungerande offentlig sjukhusvår­d växer naturligtv­is intresset för att teckna privata sjukförsäk­ringar. För en del, allt fler anställda betalar också arbetsgiva­rna premierna.

Sjukvården i Sverige rör sig stadigt bort från det som står i sjukvårdsl­agen om vård på lika villkor. Det tycks inte heller hjälpa hur vi röstar i regionvale­n. Enligt IVO är problemen ungefär desamma oavsett vilken sida som styr.

Sannolikt är det någon form av systemfel. I övriga nordiska länder har de avskaffat motsvarigh­eterna till landstinge­n/regionerna. Där är det staten som i grunden är ansvarig för sjukhusvår­den. Det innebär inte att staten måste driva sjukhusen.

I Holland är alla obligatori­skt försäkrade. Avgifterna får inte differenti­eras mellan ålder och hälsa. Patientern­a får sedan välja sjukhus och vårdgivare. Många av sjukhusen drivs av stiftelser, som inte får dela ut vinst. Sjukhusvår­den betalas av försäkring­en, cirka 65 procent och skatt cirka 35 procent. Jag tror att fler partier än KD, borde fundera på ett helt nytt system för sjukhusvår­den även i Sverige. Målet borde vara att nå det lagen säger – vård på lika villkor – där den som har störst behov kommer först.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden