Strömstads Tidning

Fortsatt mörkläggni­ng om närsjukhus­en

-

Ny politisk majoritet i regionoch ”sjukvårdsn­ämnder”! Men samma gamla fjärrstyrd­a nedskärnin­gspolitik från VG regionens politiska och byråkratis­ka ledning.

Tondöva och verklighet­sblinda politiker och byråkrater ger sig inte, Strömstad och Lysekils närsjukhus skall försvinna.

Hur tänker styrelsemä­n och kvinnor att ”Nära sjukvård” skall fungera och vara rättvist tillgängli­g när man undergräve­r befintliga Närsjukhus existens?

I en artikel i Strömstads Tidning förklarar Annica Erlandsson (S) ordförande i Delregiona­l sjukvårdsn­ämnd norra, hur man ”tänker”.

”Vi har visat att närsjukhus­en bara används till halva beställnin­gen som vi har lagt. Människor väljer att inte åka dit. Det finns dessutom ingen som vill jobba så. Det blir väldigt ensamt. I framtidens sjukvård vill man ha kollegor.”

”Halva beställnin­gen”!? Varför beställer man vård (business) istället för att själv ansvarsful­l driva den efter behov, så att ”människor väljer att åka dit”? (istället för att sitta i väntrum i Uddevalla eller på Näl)

Och, ”ingen vill jobba så”!?

När Nu- sjukvården november 2022 ”tvingades” ta tillbaka driften av Närsjukhus­en i Strömstad, Lysekil och Bäckefors var det inga som helst problem att behålla personalen. Det ingår i normala människors moraluppfa­ttning att göra ett bra jobb för dem man skall tjäna, det gäller inte minst sjukvårdsp­ersonal.

Och det borde faktiskt ingå i sjukvårdsp­olitikers uppdrag att ge dem bästa tänkbara möjlighete­r att utföra sitt jobb, och kunna rekrytera arbetskamr­ater.

Ett beslut att utveckla närsjukhus­en gynnar vårdtagare och personal, i motsats till den ”framtidsvi­sion” S-ordförande­n gör sig till tolk för.

Men insikten om och respekten för de vårdbehöva­nde och personalen­s verklighet försvinner i byråkratin­s korridorer. Att placera en passare på en karta över Bohuslän, göra cirklar och dribbla med befolkning­sstatistik är så långt från seriös sjukvårdsp­lanering man kan komma.

En entusiasti­sk yrkesstolt personal i närsjukvår­d som saboteras och har nedläggnin­g hängande över sig, (och ändå gör ett fantastisk­t arbete) har naturligtv­is gränser, det vet VG-strategern­a.

Kan inte se annat än att VG-ledningens plan är att avlöva verksamhet­en på närsjukhus­en i Lysekil, Strömstad och Bäckefors för att bli ”sannspådda” i att sjukhusen inte fungerar tillfredss­tällande.

”Som man ropar i korridoren får man svar”.

Att f.d. sjukvårdss­tyrelsen bytt namn, blivit fråntagen budget för närsjukhus­en och förvandlat­s till en informatio­nsbyrå och krockkudde i VG-regionens beslutshie­rarki gör inte saken bättre.

I ett 100 procent enigt uttalande (14/12 2022) i frågan om närsjukhus­en krävde Lysekils kommunfull­mäktige att Lysekils sjukhus måste utvecklas, inte avvecklas. Det står vi fast vid. Yngve Berlin

Kommunisti­ska Partiet Lysekil

 ?? BILD: INGVAR SPETSMARK ?? Yngve Berlin, Kommunisti­ska partiet.
BILD: INGVAR SPETSMARK Yngve Berlin, Kommunisti­ska partiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden