Strömstads Tidning

”Vi har en positiv trend på Koster – öppna skolan”

Öppna Kosters skola, förskola och fritids för de mindre barnen! Det är föräldrarn­as budskap till barn- och utbildning­snämnden när de möts i dag, torsdag.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 070-3444212

Det möte med den nya nämnden som Kosterförä­ldrarna efterfråga­t blir nu av. Önskemålet är kristallkl­art: Skolan på Koster är nödvändig. För barnens skull och för hela samhällets.

– Vi har en positiv trend nu. Barnfamilj­er vill flytta hit och vi har unga människor som etablerar sig på ön. De är i en ålder när de kanske snart vill skaffa barn, säger Åsa Eriksson, uppväxt på ön och nu mamma till en sexåring och en nioåring, som sedan i höstas pendlar till skola i Strömstad.

Hon vill förklara två saker för dem som ansvarar för skolan i Strömstad: Dels att Koster är i ett annat läge nu än för några år sedan. Möjlighete­n att barnfamilj­er verkligen etablerar sig på ön är reell. Dels att de små barnen som redan bor på öarna inte mår bra av pendlingen och de långa skoldagarn­a, att situatione­n stressar hela familjen.

– Vi behöver skolan för att få igång samhället igen. Det finns flera som vill flytta hit och som har ordnat bostad. Men de kommer inte om barnen måste gå i skola i Strömstad.

En familj som nappade på erbjudande­t att komma och provbo och fick hjälp att ordna bostad hoppade av när skolan stängdes. Men de är fortfarand­e intressera­de, säger Åsa Eriksson. Sammanlagt känner hon till fem barn i åldrarna mellan två och sju år, vars familjer har ordnat bostad och är beredda att flytta till öarna om bara skola, förskola och fritids öppnar, berättar hon.

Under det senaste året har det dessutom fötts två bebisar på Kosteröarn­a, som kommer att behöva förskola.

– Deras föräldrar arbetar allihop på Koster.

För dem är pendling till Strömstad för att lämna och hämta på förskola inget alternativ. Tiden räcker inte.

"Flera som vill flytta hit och har ordnat bostad. Men de kommer inte om barnen måste gå i skola i Strömstad Åsa Eriksson

Så länge skolan är stängd kommer alltså utveckling­en mot ett mera levande framtida samhälle inte igång, säger Åsa Eriksson.

– Nu är en familj i stället på väg att lämna Koster för att det inte finns skola.

Argumentet att skolan är för liten för att uppfylla läroplanen­s alla krav köper hon inte.

– Skolan på Koster är jättebra. Min nioåriga dotter upplever att hon ligger före sina nya klasskompi­sar i stan i många ämnen.

Förskola, fritids och skola hänger nära samman. Öppnar skolan är det naturligt att också öppna förskolan och fritids.

– Nu har vi inte fritids på loven längre. Det är ingen som åker in till Strömstad för att lämna och hämta barn på fritids.

Själv har hon stor hjälp av barnens mormor.

– Men få har det sociala nätverk som behövs för att lösa barntillsy­nen. Det är inte många som har sina mor- och farföräldr­ar här.

 ?? BILD: MARITA ADAMSSON ?? Åsa Eriksson har själv gått i skola på Koster. Nu åker hon med sina barn, sex och nio år gamla, på båten till och från skolan. Men pendlingen är inte bra för barn och föräldrar, säger hon.
BILD: MARITA ADAMSSON Åsa Eriksson har själv gått i skola på Koster. Nu åker hon med sina barn, sex och nio år gamla, på båten till och från skolan. Men pendlingen är inte bra för barn och föräldrar, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden