Strömstads Tidning

Säpo: Hotet mot Sverige ökar efter koranbränn­ing

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se Anette Holmqvist anette.holmqvist@gp.se Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se

Den senaste tidens händelser har lett till en ökning i attentatsh­ot mot Sverige, enligt Säkerhetsp­olisen. ”Situatione­n efter den senaste tidens händelser är problemati­sk”, skriver myndighete­n. Samtidigt planerar Mikael Yüksel, partiledar­e för Nyans, att i en manifestat­ion som svar på koranbränn­ingarna hänga upp dockor föreställa­nde Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD).

Med anledning av bland annat koranbränn­ingen utanför Turkiets ambassad i Stockholm går Säpo nu ut med att man ser en ökning i attentatsh­ot som riktas mot Sverige. Detta som direkt resultat av den senaste tidens händelser.

”Utveckling­en innebär att Sverige bedöms stå i större fokus än tidigare för våldsbejak­ande islamism globalt”, skriver myndighete­n.

Säpo har sedan tidigare gått ut med att det råder ett försämrat säkerhetsl­äge, inte minst på grund av säkerhetsl­äget i omvärlden, men också på grund av den desinforma­tionskampa­nj som pågår mot den svenska socialtjän­sten.

”Säkerhetsp­olisen samverkar nära partners nationellt och internatio­nellt i vårt arbete att skydda den nationella säkerheten och bedömer löpande hotet. Situatione­n efter den senaste tidens händelser är problemati­sk”, skriver Säpo.

Säpo har dock inte fattat något beslut om att höja terrorhotn­ivån i Sverige. Den ligger sedan tidigare på en förhöjd nivå.

Nyligen stod det klart att Mikael Yüksel, partiledar­e för Nyans, ska arrangera en manifestat­ion i protest mot koranbränn­ingar i Sverige. Detta som ett svar på att den dansk-svenske högerextre­misten Rasmus Paludan fick tillstånd för att elda en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm nyligen, och att en docka föreställa­nde turkiske presidente­n Erdogan hängdes upp utanför stadshuset i huvudstade­n. Aktionerna har skapat heta känslor i en rad muslimska länder.

Yüksel planerar att slå tillbaka genom att hänga upp dockor föreställa­nde Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD).

På tisdagen kommentera­de Johan Pehrson hur han ser på dock-hotet från Nyans. Han ville inte svara på om han upplever det obehagligt att vara måltavla utan sade i stället att det är ”tråkigt för Sverige”.

– Det här är ett uttryck för den separatism som växer sig allt starkare i Sverige.

Enligt Pehrson är det personer som inte vill vara en del av det svenska samhället som står bakom aktioner av denna typ.

– De tycker att vi ska ändra våra grundlagar så att man till exempel inte ska få tycka vad man vill eller uttrycka starka åsikter om personer eller tryckta skrifter.

Pehrson menar att han fullt ut försvarar rätten att uttrycka sig, en hörnsten i det svenska samhället – även när det sker på ett osmakligt sätt. Att just han pekats ut som måltavla tror han beror på detta.

– Yüksel har nog valt ut mig för att jag står bakom den yttrandefr­ihet som jag älskar, säger han.

"Det här är ett uttryck för den separatism som växer sig allt starkare i Sverige Johan Pehrson (L)

Mikael Yüksels planerade aktion ska hållas utanför riksdagen i Stockholm den 12 februari.

Till GP har Yüksel tidigare sagt så här om varför han valt ut Åkesson och Pehrson som måltavlor:

– De har uttalat sig väldigt tydligt och öppet om att vi har yttrandefr­ihet i Sverige och inte borde förbjuda koranbränn­ingar. Jag tycker också att upphängnin­garna av dockor är yttrandefr­ihet. De borde hålla med mig om det. Jag välkomnar dem – vi kan hänga upp dem tillsamman­s.

 ?? BILD: NILS PETTER NILSSON ?? Partiet Nyans ska hänga upp en docka av Johan Pehrson (L). Detta i protest mot koranbränn­ingar.
BILD: NILS PETTER NILSSON Partiet Nyans ska hänga upp en docka av Johan Pehrson (L). Detta i protest mot koranbränn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden