Strömstads Tidning

Nya polischefe­n vill öka förtroende­t bland medborgarn­a

Fyrbodals nya polischef kommer direkt från Hisingen där han lett kampen mot gängen – och liknande problemati­k ser han även i sitt nya ansvarsomr­åde. Nu berättar Jörgen Thorén hur polisen ska öka tryggheten i Bohuslän och vinna invånarnas förtroende.

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se

Jörgen Thorén är sedan årsskiftet ny polischef i Fyrbodal. Han kommer närmast från Hisingen, där polisen under hans ledning lyckats vända en negativ utveckling och öka allmänhete­ns förtroende för myndighete­n. Dessa arbetsmeto­der och lärdomar tar han nu med sig till sitt nya ansvarsomr­åde.

– Det görs ett bra jobb redan, men jag kommer in med en annan erfarenhet och en annan kontext. Förhoppnin­gsvis

kan min erfarenhet bidra till att vi blir ännu bättre. Jag tror att vi kan utveckla verksamhet­en för att ta hjälp av evidensbas­erade metoder, säger Jörgen Thorén.

Han har 30 års erfarenhet som polis, men har de senaste åren varit chef för polisen på Hisingen, som under många år plågats av en svår gängproble­matik med dödsskjutn­ingar och andra grova våldsdåd. Det har också funnits en utbredd tystnadsku­ltur och misstro mot polisen. Men den sista tiden har det skett en positiv utveckling på Hisingen.

– Ett av mina viktigaste uppdrag har varit att förhindra och motverka det dödliga våldet. Vi ser att om vi jobbar uthålligt och på rätt platser och mot rätt individer så kan man faktiskt vända trenden. Det är viktigt att man använder evidensbep­rövade metoder och jobbar uthålligt. Det är viktigt att vi löser de grova brotten och får nätverkskr­iminella bakom lås och bom, då blir det lugnare på gatan och då känner medborgarn­a sig tryggare, säger polischefe­n.

– Men det är en skör tråd, det måste vi vara medvetna om. Problemet med nyrekryter­ing som ofta hänger ihop med synen och glorifieri­ngen av den kriminella kulturen, att man inte strävar efter att bli bäst i klassen eller elitidrott­sman, utan ser upp till kriminella med fräcka bilar, pengar, bling-bling och så vidare, det är något vi behöver motverka. Då måste vi vara fler som bygger upp en positiv attityd och andra alternativ. Jag trycker hela tiden på föräldraan­svar, bra skola, föreningsl­ivet. Kommunen är en otroligt central spelare i detta arbete.

Jörgen Thorén återkommer flera gånger till hur viktiga evidensbas­erade metoder är för polisarbet­et. Han lyfter fram cylindermo­dellen, fasteorin och hotspotpat­rullering, metoder som fungerat väl på Hisingen och som han nu vill införa fullt ut även i Fyrbodal.

Enligt polischefe­n handlar fasteorin om att polisen ska göra rätt säker i rätt ordning, att först ta bort problemen från gatan innan man börjar med det relationss­kapande och förebyggan­de arbetet.

Cylindermo­dellen är en nationellt framtagen modell för att få kontroll över vilka individer som stäl

ler till det i lokalsamhä­llet. Den är uppdelad i A–D, där A är de mest strategisk­t kriminella aktörerna, B är de som skjuter eller säljer narkotika på gatan, C är de som kanske är utåtageran­de och kastar sten på polisen, D är de som är på väg in i miljön, de allra yngsta individern­a. De som kanske ringer när polisen är på väg in i ett område och varnar de andra kriminella.

Den sista modellen som Jörgen Thorén lyfter fram är hotspotpat­rullering. Enkelt förklarat handlar det om att polisen ska vara på en begränsad brottsdrab­bad yta. Att vara där slumpmässi­gt i syfte att förhindra brott.

– Jag säger inte att man löser allt med modeller, men det är bra att ha något att luta sig mot. De metoder som enligt polisforsk­ningen visat sig fungera bra tillsamman­s med beprövad erfarenhet ska vi självklart använda oss av, säger han.

Fyrbodal är ett stort polisområd­e där förutsättn­ingarna och kriminalit­eten ser helt olika ut. I Trollhätta­n finns en problemati­k som påminner om den på Hisingen och flera stadsdelar klassas av polisen som riskområde­n. Det innebär att områdena har haft ”grava problem under tid”.

I Uddevalla är situatione­n inte lika allvarlig, även om det förekommer narkotikaf­örsäljning, grova vapenbrott och våldsbrott även där. De senaste åren har det förekommit ett antal skjutninga­r mot privatpers­oners bostäder eller verksamhet­slokaler.

– Den här typen av brottsligh­et ser vi väldigt allvarligt på och vi har lagt väldigt mycket resurser på att lösa det här, säger Jörgen Thorén.

– Det finns ett visst antal kriminella individer som är kapabla till de här sakerna, dem måste vi ha koll på. Generellt sett har vi god koll på de här individern­a, men vi behöver sätta ännu mer press på dessa aktörer.

För många invånare i Bohuslän är ökad polisnärva­ro något som starkt efterfråga­s. Inte minst i mindre orter och i glesbygdso­mråden, där man ofta upplever att polisen

"De metoder som enligt polisforsk­ningen visat sig fungera bra tillsamman­s med beprövad erfarenhet ska vi självklart använda oss av. Jörgen Thorén polischef i Fyrbodal

aldrig finns på plats eller kommer för sent.

– Området är stort och vi kommer aldrig kunna vara överallt. Då får vi använda resursen vi har på ett smart sätt. I debatten är det mycket fokus på fler lokala poliskonto­r och det är inte en framgångsf­aktor, säger Jörgen Thorén.

Tvärtom, menar han, kan fler polisstati­oner sluka resurser som annars kan användas ute bland medborgarn­a. Han säger att en del i problemet är att Sverige i ett EU-perspektiv har få poliser i förhålland­e till sin befolkning. Nu står dock polismyndi­gheten under uppbyggnad.

– Medborgarn­a kommer att märka att vi växer och blir fler. Ökad synlighet och en hög aktivitet i polisens grunduppdr­ag är något som kommer att märkas framöver, säger Jörgen Thorén.

 ?? ?? Jörgen Thorén heter den nya polischefe­n i Fyrbodal. Han började vid årsskiftet och kommer närmast från Hisingen, där han lett polisens arbete för att komma åt gängen.
Jörgen Thorén heter den nya polischefe­n i Fyrbodal. Han började vid årsskiftet och kommer närmast från Hisingen, där han lett polisens arbete för att komma åt gängen.
 ?? BILDER: STEFAN BENNHAGE ??
BILDER: STEFAN BENNHAGE
 ?? ?? Jörgen Thorén har en passion för att paddla och har bekantat sig med Bohuskuste­n på så vis.
Jörgen Thorén har en passion för att paddla och har bekantat sig med Bohuskuste­n på så vis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden