Strömstads Tidning

PFAS-kemikalier kan förbjudas i alla EU-länder

PFAS finns i allt från mobiltelef­oner och vindkraftv­erk till smink och regnrockar. Nu föreslår Europeiska kemikaliem­yndigheten att ämnet ska förbjudas i hela EU. – PFAS är vår tids värstingke­mikalier, säger Per Ängquist, generaldir­ektör för Kemikaliei­nspe

- Magdalena Rosen magdalena.rosen@gp.se

Högfluorer­ade ämnen, PFAS, är en grupp syntetiska kemikalier som inte bryts ned i naturen och kan leda till hälsoprobl­em. Det finns mer än 10000 PFAS-ämnen och nya varianter kan lätt framställa­s. Några är redan begränsade och vid årsskiftet infördes nya EU-gränser för hur höga nivåer det får finnas av vissa PFAS-ämnen i dricksvatt­en och livsmedel.

Men begränsnin­garna som gjorts hittills räcker inte. Det anser fem europeiska kemikaliem­yndigheter, bland dem den svenska Kemikaliei­nspektione­n, som på tisdagen presentera­de ett förslag om att förbjuda all användning av produkter som innehåller PFAS i EU.

– PFAS är vår tids värstingke­mikalier. De är så otroligt långlivade och bryts i praktiken inte ner. Vi brukar kalla dem evighetske­mikalier. Samtidigt ser vi hur användning­en ökat över tid. Om vi fortsätter på det här sättet kommer det att bli för höga halter som medför risker både för människor och miljö, säger Per Ängquist.

Hur farligt är PFAS för människor?

– Vi vet inte hur det ser ut för alla PFAS-ämnen. Men vi vet att de som är mest undersökta är misstänkt cancerfram­kallande och kan påverka fosterutve­cklingen. Och det finns en växande oro för att det gäller även för de ämnen som inte är undersökta. Därför kan vi inte vänta med att förbjuda spridninge­n av dem.

Bakom förslaget står Sverige, Nederlände­rna, Tyskland, Danmark och Norge. När förslaget presentera­des på tisdagen sa representa­nter för ländernas kemikaliem­yndigheter att utsläppen från användning­en och tillverkni­ngen av PFAS i EU beräknas uppgå till 4,4 miljoner ton de närmaste 30 åren. Och då har inte ens avfallet räknats in.

Man har hittat PFAS överallt på jorden, till och med i pingviner på Antarktis. Men de flesta behöver inte vara oroliga för att de fått i sig för mycket i nuläget, enligt Per Ängquist.

– Jag tycker inte att man som individ ska gå runt och vara orolig, men vi behöver agera förebyggan­de. Men det har inte gått för långt redan då?

– Det kan man alltid diskutera, men jag tycker att vi agerar på ett rimligt sätt utifrån vad vi vet och hur mycket det används.

Företagen kommer enligt förslaget att få mellan 1,5 och tolv år på sig att fasa ut PFAS i sina produkter, beroende på hur tillgängli­ga alternativ som finns. Matförpack­ningar kan till exempel få fem år på sig, medan medicinsk utrustning som pacemakers och andra implantat får tolv år.

Förslaget väntas läggas fram för medlemslän­derna för beslut 2025. Om det går igenom skulle det bli ett av de största förbuden mot kemiska ämnen någonsin i Europa.

– Utifrån det vi vet i dag skulle jag säga att det här är vår tids största kemikalief­råga, säger Per Ängquist.

Sverige var ett av de första länderna i världen att uppmärksam­ma problemen med PFAS. Kemikaliei­nspektione­n har arbetat med frågan sedan början av 2000-talet och drev bland annat arbetet som ledde till att PFOS, ett av de farligaste PFAS-ämnena, förbjöds internatio­nellt.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? PFAS finns bland annat i smink.
BILD: PONTUS LUNDAHL PFAS finns bland annat i smink.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden