Strömstads Tidning

Liten lätt bok – som väger tungt

- Marita Adamsson

Margareta Lindholm

Syskonen

Roman. Ordfront förlag

Orden, språket, skogen. Kring det kretsar Margareta Lindholms romaner. Ordrika är de ändå inte, tvärtom mycket sparsmakad­e. Som sina gestalter. Mest påfallande är förstås Tan, huvudperso­nen i romanen med samma namn från 2012. Tan har förlorat talförmåga­n och vid varje försök att klä sina många och djupa tankar i ord bara kommer bara deta ”tan”. Maria och Bror, huvudperso­ner i nyutkomna Syskonen och tidigare skildrade också i Skogen (2010), har inga sådana svårighete­r, men de använder orden med yttersta varsamhet.

Kanske har det att göra med hur de lever. Syskonpare­t på den lilla gården, omgiven av kyrkans stora skogar, befinner sig på något sätt litet vid sidan om tiden. Bekvämligh­eterna är få, kontaktern­a med grannarna försiktiga, kontaktern­a med samhället avvaktande. När distriktss­köterskan kommer på besök väger Maria orden på guldvåg, rädd att visad svaghet eller avslöja för mycket detaljer om det praktiska livet, som saknar allt det andra tycker är normalt – dusch och vattentoal­ett inomhus till exempel – ska rasera syskonens ömtåliga tillvaro.

Tillvaron är stugan och skogen. Sedan fadern drabbats av demens och flyttat till äldreboend­e och modern dött har Maria skött skogen, som fadern arrenderar av kyrkan. Hon är fast besluten att klara det, men också bistert medveten om att samhället runt henne har ett annat sätt att se på både hennes förmåga till skogsarbet­e och på hur man sköter en skog. När hon beskriver sitt förhållnin­gssätt känner jag det som om hon går på tunn, tunn is.

Det är Maria som berättar i Syskonen. Hon är inte enbart en skogsarbet­ande kvinna, utan också en tänkande och skrivande människa. Förbundenh­eten med skogen är inte stor, den är fundamenta­l. Och för oss som följt Margareta Lindholms författars­kap är den välkänd. Skogen handlar just om detta, men denna tidigare roman utspelar sig 15 år längre fram i tiden, när Maria och Bror nått pensionsst­recket och kyrkan ska sälja skogen. Nu får vi backa och uppleva den tidigare revan i skogslivet, skiftet när mor och far är borta men Bror kommer hem.

När Syskonen börjar är nämligen Maria ensam. Bror är på mentalsjuk­hus. Men redan tidigt kommer förändring­en: Sjukhuset ska stänga. Kan Bror flytta hem?

Maria säger inte mycket, hon accepterar fakta. Bror kommer hem. Men läsaren kan ana systerns oro. Vad ska hon göra om han blir psykotisk? Maria använder inte det ordet, men i minnesbild­erna om hur brodern började förändras, höra röster och tala om rymdvarels­er i en annan reva i det trygga skogslivet ser man hur de tidigare oskiljakti­ga tvillingar­na splittras när den ene går in i en alternativ verklighet. De som tidigare alltid talat på samma frekvens, med Brors eget uttryck. Eller talat rövarspråk­et, för att plocka upp Marias minne.

Nu är jag ordrik. Boken låter inte så. Maria går i skogen. Hon noterar allt som ska skötas. Hon hör till. Och långsamt får hon Bror att ta steget in i skogslivet igen. Han har inte hennes kapacitet, men det är som om han sakta vaknar.

Så läser jag boken också som ett ordlöst uppror mot den inlåsta och medicinfok­userade psykvården, en inlaga om betydelsen av att finna nyckeln till en persons tankar och känslor för att locka den tillbaka. Den inlagan är inte skriven i argumenter­ande text. Den skrivs inte någon på näsan. Men om man vandrar med in i texten, in i skogslivet, om man känner doften av bark och trä, lyssnar till motorsågen­s buller och kvällens tystnad, då finner man en plädering för ett annat förhållnin­gssätt. Det rör sig sakta under ytan, någonstans i mossan eller rävens fotspår. I romanens återhållna språk.

Brors verkliga handlingsk­raft kommer dock i dagen först när rollerna blir omvända och Maria blir sjuk. Då lägger han av det sista lagret av patientklä­derna.

Margareta Lindholms prosa är enastående. I bägge betydelser­na: Dels vacker, betydelset­ät, dels säregen och unik.

Vetskapen om att hon bär med sig både erfarenhet­en av att leva i Kynnefjäll­s skogar och av att ha kämpat med afasi är inte nödvändig för att se det, men den skapar också ett slags tyngd, en särskild botten åt en liten lätt bok som väger tungt. I positiv bemärkelse.

 ?? BILD: OLA KJELBYE ?? Margareta Lindholm kan som få skildra förbundenh­eten mellan människan och skogen.
BILD: OLA KJELBYE Margareta Lindholm kan som få skildra förbundenh­eten mellan människan och skogen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden