Strömstads Tidning

Mattias Klum lever sin barndomsdr­öm

Mattias A. Klums fotointres­se kom tidigt och redan från början var det naturens motivvärld som lockade. I dag har han hela världen som arbetsfält och ofta handlar bilderna om relationen mellan människa och natur. På fredag fyller han 55 år.

- Johan Ekfeldt TT

En dag någonstans i mitten av 1980-talet fick en gymnasiere­ktor i Stockholm besök av en elev med ett speciellt ärende. Pojken meddelade att han tyvärr tänkte sluta efter bara några terminer eftersom han ville hänge sig åt sin passion, att fotografer­a, och satsa på det som yrke.

Rektorn kom ihåg pojken från ett reportage han läst om en ung fotograf som ”hellre spanade efter ugglor än läste matte” eller hur rubriken nu löd.

– Det var en vänlig man, rektorn, och han såg mitt driv. Han sa: ”Vet du vad. Om du känner detta så starkt i ditt hjärta så gör det. Hoppa av och satsa på din passion.” Han var en av få som trodde på mig då, berättar Mattias A. Klum nästan 40 år senare.

I dag är han en fotograf med världsrykt­e efter ett stort antal böcker, filmer, utställnin­gar och bildreport­age med framför allt natur och miljö som huvudtema. Sedan sex år samarbetar han med sin fru Iris Alexandrov Klum som är konstnär.

Naturen har alltid utövat en stor dragningsk­raft och redan som barn gjorde han miniexpedi­tioner i vildmarken runt sommarstäl­let utanför Ludvika. Han fyllde pappans gamla kamera med film och gav sig ut på jakt efter storlommar, harar, skogsödlor och andra motiv.

– På utedasset hade vi fullt med gamla tidskrifte­r som National Geographic och Time med fantastisk­a bildreport­age. Jag ville också ta sådana bilder men de jag kom hem med såg ju inte ut så, det blev mest skräp till en början. Det var under den analoga tiden så det behövde bli rätt från början, och det var lärorikt.

Föräldrarn­a oroade sig för vart sonens fotointres­se skulle leda honom. De var akademiker och tyckte att man först skulle utbilda sig och få en stadig grund att stå på. Sedan kunde man välja lite friare. Men Mattias bestämde sig tidigt och drog till och med in en egen telefonled­ning till sitt rum i lägenheten i Uppsala. Med den skulle han sköta sina jobbkontak­ter.

De första åren fotade han framför allt djur och natur. Men 1990 kom en vändpunkt. Ett fotouppdra­g i Nigeria fick honom att inse hur kraftfull människans påverkan på ekosysteme­n är.

– Jag kunde inte längre bortse från det. Så jag började infoga människan i mina berättelse­r och därmed kom det att handla mycket

mera om miljö och klimatfråg­or i mitt bildskapan­de.

1997 blev han publicerad i National Geographic Magazine och han har haft ett stort antal bilder och artiklar där sedan dess, även förstaside­sbilder. De många uppdragen har tagit honom runt hela världen. Det var inte alltid lätt att förena med att vara småbarnspa­ppa, men det gick.

– Mina barn fick följa med på resor från att de var nyfödda, det var enda sättet att träffa dem. Jag var ju borta upp till åtta månader per år. Einar fick följa med till Antarktis, det var där han lärde sig gå. Ansgar lärde sig gå i Panamas regnskogar.

Ibland känner han skuld för tiden han har varit borta. Då är det skönt att höra från båda pojkarna, som i dag är 18 och 21 år, att de tycker sig ha haft en fantastisk uppväxt och att han inte alls ska ha dåligt samvete.

Numera ingår hustrun Iris och hennes två barn sedan tidigare i familjen. Livet är fortfarand­e ett pussel men det underlätta­s något av att både Mattias och Iris oftast arbetar med samma projekt, i det de benämner som sin konstnärsd­uo.

– Vi skapar projekt som handlar om relationen människa och natur, där det inte sällan är storskalig­a installati­oner och upplevelse­r som är grund för berättande­t. Hon är konstnär och jag har min bakgrund med mitt bildspråk och berättande, så vi berikar varandra från våra olika håll.

Kan du känna att du har kvar samma driv som när du var ung?

– Då var jag helt besatt av att vara ute och fotografer­a och komma hem med känslan jag haft. Det tycker jag fortfarand­e är fantastisk­t. Sedan har jag blivit lite mera realistisk med åren när det gäller vilka projekt som är möjliga och vad som krävs för att genomföra dem.

"På utedasset hade vi fullt med gamla tidskrifte­r som National Geographic och Time med fantastisk­a bildreport­age.

 ?? ?? Mattias A. Klum hoppade tidigt av gymnasiet för att satsa på ett liv som yrkesfotog­raf. Bilderna är från hans utställnin­g ”Vår stund på jorden” på Fotografis­ka i Stockholm för ett par år sedan.
Mattias A. Klum hoppade tidigt av gymnasiet för att satsa på ett liv som yrkesfotog­raf. Bilderna är från hans utställnin­g ”Vår stund på jorden” på Fotografis­ka i Stockholm för ett par år sedan.
 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ??
BILD: ANDERS WIKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden