Strömstads Tidning

Lugnare träningste­mpo vapen vid artrosprob­lem

Ett lugnare träningspr­ogram kan vara lika effektivt som intensivt för den som har artros i knäleden. Men även kontakten med fysioterap­eut kan ha avgörande betydelse, enligt en expert.

- Petra Hedbom TT

Stelt, svullet och smärtande. Artros i knäleden är vanligt och ställer till det för den som drabbas. Att röra och träna leden som är påverkad är en av de behandling­ar som visat sig effektiv vid knäartros. Nu har svenska och norska forskare försökt ta reda på om mängden träning påverkar resultatet.

Och svaret är säkert glädjande för många. Det visar sig nämligen att en hög dos träning inte var bättre än en låg dos, enligt resultaten som publiceras i tidskrifte­n Annals of Internal Medicine.

Forskarnas hypotes var att den högre träningsdo­sen skulle ge bättre effekt men så var det alltså inte.

– Ungefär hälften av deltagarna i båda grupperna förbättrad­es med hjälp av träningen. Vi kunde bland annat se att smärta, livskvalit­et och knäfunktio­n förbättrad­es, säger Tom Arild Torstensen, fysioterap­eut och forskare vid Karolinska institutet, som varit med och utfört studien.

Forskarna lottade 189 personer mellan 45 och 85 år med knäledsart­ros till antingen fem träningsöv­ningar under 20 till 30 minuter per tillfälle, eller elva övningar mellan 70 och 90 minuter per tillfälle. Båda grupperna tränade tre gånger i veckan under tolv veckor.

Deltagarna fick också svara på frågor om bland annat smärta, livskvalit­et och knäfunktio­n varannan vecka under interventi­onen. Sex och tolv månader efter avslutad behandling fick de fylla i samma frågor.

Studien är en så kallad superiorit­y-studie och resultatet visar att hög dos inte är bättre än låg dos överlag.

Högdosträn­ing gav däremot något bättre knäfunktio­n vid sport och rekreation i slutet av behandling­en och sex månader efter interventi­onen, men den effekten avtog när patientern­a följdes upp efter tolv månader.

Tom Arild Torstensen resonerar kring varför det är så:

– En förklaring till att effekten är lika i båda grupperna kan vara den s åkallade förväntans effekten, alltså samspelet mellanpati­enten och fysioterap­euten i träningslo­kalen. Bara att patientern­a fick träffa en fysioterap­eut, säger Tom Arild Torstensen.

Alla patientern­a i studien fick utförlig handlednin­g under hela träningspe­rioden och Tom Arild Torstensen menar att fysioterap­euten inte går att helt separera från övningen.

Effekterna är extra tydliga när det kommer till smärtupple­velsen.

– Smärta är starkt kopplat till bland annat ångest och bemötandet är en oerhört viktig del. Jag som fysioterap­eut lyssnar in patienten, visar övningar och använder mitt kroppssprå­k. Effekten av att känna sig omhänderta­gen är troligen mycket starkare än vad vi tror, säger han.

– När jag träffar en ny patient, gör en anamnes och provbehand­ling, och patienten kommer tillbaka och berättar att hen har blivit 40–50 procent bättre så har detta så klart inget med den fysioterap­eutiska metoden som jag använder att göra. Det har med mig som person att göra då jag inte kan separera min metod från mig själv.

I dag erbjuds många patienter med artros vård på distans med hemmaträni­ng eller via appar. Men det är inte något för alla, enligt Torstensen.

– Jag har mött många patienter som det inte passar alls, inte minst äldre där artros är vanligt.

Vad är då den bästa träningen för knäledsart­ros?

– Högdosbeha­ndling kan vara ett bättre alternativ på lång sikt framför allt för personer som lever ett aktivt liv. Men vissa tycker inte om att få hög puls eller att ta ut sig, då kan lågdos behandling­en vara tillräckli­g, säger Tom Arild Torsten sen.

 ?? ARKIVBILD: KARIN TENGBY ?? Knäledsart­ros ger ofta upphov till smärta och stelhet. En ny studie pekar mot att träning 20 minuter tre gånger i veckan inte ger sämre effekt än 90 minuters träning tre gånger i veckan.
ARKIVBILD: KARIN TENGBY Knäledsart­ros ger ofta upphov till smärta och stelhet. En ny studie pekar mot att träning 20 minuter tre gånger i veckan inte ger sämre effekt än 90 minuters träning tre gånger i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden