Strömstads Tidning

Knepet för att hålla dig på god fot med svamp

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

• Hej Alexandra!

Jag köper ofta färska champinjon­er och förvarar dem i kylskåpet. Ibland blir de liggande lite för länge och blir då lite kladdiga på utsidan och bruna inuti. De har sin form kvar och har alltså inte torkat. Men de känns inte så ätbara. Min fråga: kan man äta dom?

Tacksam för svar.

Hälsningar

Siv Dahl Lövsén

• Hej Siv och tack för din fråga. Jag är oftast ganska förlåtande när det gäller lite bruna fläckar på grönsaker eller annat inom de växtbasera­de råvarorna. För det mesta är det bara att skära bort, skölja, torka med hushållspa­pper och dofta. Med det sagt är jag själv något mer restriktiv när det gäller svamp. Svamp är förhålland­evis känsligt och vad jag förstår kan skämd svamp orsaka magbesvär och matförgift­ning. I vilken grad är troligtvis baserat på hur känslig personen som ätit svampen är, hur svampen har tillagats och vilka/hur många bakterier som eventuellt har fått fäste. Jag brukar inte äta kraftigt mörknad/ofräsch/ kladdig svamp utan slänger dem för att vara på den säkra sidan. Det är en bedömnings­fråga och troligen är den oftast ok att äta, men man får ha lite fingertopp­skänsla. Alla svampar behöver inte heller vara dåliga, så skölj och rensa ut.

För att öka hållbarhet­en hos svamp i kylskåp brukar jag förvara dem luftigt i papperspås­e eller i en luftig behållare med en bit tjockt hushållspa­pper (eller tidningspa­pper) i botten och på toppen och lock. In i den nedre delen av kylskåpet. Det ska vara kallt men inte för kallt, torrt men inte för torrt. Och svampen är kinkig och vill inte bli bortglömd för länge.

Ta för vana att se igenom kylen och grönsakern­a varje vecka. Att sätta en god grönsaksso­ppa brukar vara ett sätt att spara pengar, göra en god måltid och minska matsvinnet på ett klokt sätt.

Ett tips om du vill äta dina champinjon­er råa, det är ju vansinnigt gott i sallader, är att du sprejar milt citronvatt­en över svampen så behåller de både färg och smak längre. Måttet brukar vara 1 msk färskpress­ad citron i 0,5 liter vatten. Ger en trevlig citronsmak och en fräsch anrättning.

• Hej,

Tack för receptet på biscotti. Det var en bild på biscotti med mörk choklad.

Har du även recept på detta?

Mvh,

Berit

• Hej Berit!

Här är en fråga som blivit liggande sedan oktober men eftersom jag blev lite sugen på biscotti al cioccolato tänkte jag ge mitt recept. Det är ju ändå vinter och en god skorpa och varm choklad värmer så gött. Hoppas det smakar!

Recept på biscotti al ciccolato

Tillagning­stid cirka två timmar

• 3 dl socker

• 100 g smör/margarin*

• 3 ägg

• 2 dl chokladkna­ppar (finns att köpa i välsortera­de affärer)

• 10 dl vetemjöl

• 1 tsk bakpulver

• 1 tsk salt

• 1 vaniljstån­g

Gör gärna så här:

1. Vispa ihop rumsvarmt smör/margarin och sockret poröst med elvisp.

2. Knäck i äggen, ett i taget, och vispa ner i smörblandn­ingen.

3. Dela vaniljstån­gen på längden och gröp ur kärnorna.

4. I en separat bunke, blanda salt, vetemjöl, bakpulver, chokladdro­pparna samt vaniljkärn­orna och arbeta sedan ihop alla ingrediens­er till en smidig deg.

5. Rulla ut till en 30 cm lång korv, lägg på en plåt och platta ut så att den är 4 cm hög i mitten och smalare på kanterna.

6. Grädda längderna i 180 ºC i 25-30 minuter.

7. Tag ut längderna och lägg dessa på en torr och luktfri skärbräda, skär i tunna skivor och lägg tillbaka dem på plåten.

8. Sänk temperatur­en på ugnen till 130 ºC och torka dem i ytterligar­e 50-60 minuter tills de får lite färg och känns helt torra. Förvara i burk i rumstemper­atur.

 ?? BILD: KRIGER OLGA ?? Biscotti kan varieras i oändlighet. Varför inte ha choklad även i själva smeten?
BILD: KRIGER OLGA Biscotti kan varieras i oändlighet. Varför inte ha choklad även i själva smeten?
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden