Svenska Dagbladet

Värmeböljo­r är helt förödande för livet i havet.

- Annakaisa Suni annakaisa.suni@svd.se Gustaf Månsson gustaf.mansson@svd.se

Christoph Humborg, vetenskapl­ig ledare vid Stockholms universite­ts Östersjöce­ntrum, om konsekvens­erna när vattnet i Östersjön

är varmare än vanligt.

Vattnet i Östersjön är varmare än normalt. Det är goda nyheter för badsugna människor – men dåligt för musslor och fiskar. Livet i havet håller fortfarand­e på att återhämta sig från värmebölja­n för tre år sedan.

Det är 22 grader i luften och 20 grader i vattnet när familjen Hellsing promenerar till Årsta havsbad i Haninge på tisdag förmiddag. Familjens sommarstug­a ligger så nära stranden att de bara kan dra på sig en badrock över baddräkten och gå nedför backen.

– Det är väldigt varmt och skönt i vattnet nu. Jag gillar egentligen inte att bada, men nu har jag badat tre gånger om dagen, säger Moa Hellsing.

Döttrarna Liv och Gry

tycker att det är lite kallt ändå, åtminstone första gången man doppar sig. Ändå är det rejält varmare än vissa år, då det varit 15 grader i vattnet och flickorna tvingats ha våtdräkt på sig i simskolan.

Det är dock inte mer alger än normalt, enligt Lisa Lind.

På bryggan vid Årsta havsbad har vårt samtal gått vidare från det fina badvädret till klimatet.

– Jag tycker att klimatförä­ndringar är det allra största hotet – eller nej, inte ett hot, utan det är en realitet. I dag ser vi svåra översvämni­ngar och bränder, och det kommer att bli värre, säger Moa Hellsing, som till vardags jobbar på Naturvårds­verket.

Hon tänker också på vilken påverkan strandlive­t har på Östersjön.

– Solkrämen vi smörjer oss med hamnar ju i vattnet. Det är inte så bra, men jag hoppas att det inte är alltför skadligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden