Svenska Dagbladet

”Den perfekta starten på OS”

Den perfekta starten. Både för damlandsla­get och hela den svenska OS-truppen. Efter 3–0-segern mot USA får Blågult ikläda sig rollen som guldfavori­ter.

-

■ Efter 3–0-segern mot USA får Blågult ikläda sig rollen som guldfavori­ter, skriver Anders Lindblad. Han beskriver segern som den perfekta starten – både för damlandsla­get och hela den svenska OS-truppen.

USA kom till OS-premiären med 44 raka matcher utan förlust och som regerande världsmäst­are. Sedan blev de överkörda av det bästa svenska landslag jag sett på mycket länge.

Stina Blacksteni­us satte både 1–0 och 2–0 innan Lina Hurtig fastställd­e slutresult­atet till 3–0 i en match där allt gick Sveriges väg.

Den första halvtimmen var ren överkörnin­g. Peter Gerhardsso­n skickade ut en supertagga­d 4-3-3-elva, där en av truppens bärande spelare, Magdalena Eriksson, saknades med skadekänni­ng.

Det spelade ingen roll. Amanda Ilestedt och Nathalie Björn bildade ett ramstarkt mittlås med Hanna Glas och Jonna Andersson som ytterbacka­r. På mitten briljerade Caroline Seger som bollvinnar­e och Kosovare Asllani med sin underbara kreativite­t, men det var relativt oprövade Filippa Angeldahl som överraskad­e mest.

Jag förväntade

inte att Angeldahl skulle få göra mästerskap­sdebut i en sådan viktig match som en OS-premiär, men oj så vad hon imponerade med precisa crossbolla­r och starkt duellspel.

24-åriga Angeldahl har imponerat i damallsven­skan flera år och det är bara en tidsfråga innan Häcken-spelaren försvinner utomlands. FC Barcelona har visat intresse tidigare och efter OS-debuten lär storklubba­rna ute i Europa stå på kö.

Den svenska taktiken

var vida överlägsen ett chockat amerikansk­t lag den här heta Tokyokväll­en. I tremanna-anfallet hotade Sofia Jakobsson och Sofia Blacksteni­us konstant i djupled, samtidigt som Fridolina Rolfö smart ”droppade ner” för att

”I tremanna-anfallet hotade Sofia Jakobsson och Sofia Blacksteni­us konstant i djupled, samtidigt som Fridolina Rolfö smart ’droppade ner’ för att skapa utrymme för både sig själv och framför allt Asllani”, skriver SvD:s Anders Lindblad om förbundska­ptenen Peter Gerhardsso­ns formation. skapa utrymme för både sig själv och framför allt Asllani.

Det var en taktisk fullträff, en underbar succépremi­är, som gör Sverige till guldfavori­t. Jo, jag vet att svenska lag trivs bäst att slå ur underläge, men varför hymla med det här lagets kapacitet?!

Vägen till kvartsfina­l

är mer eller mindre klar – åtta av de tolv deltagande lagen går vidare – men segern bäddar framför allt för att Sverige bör få ett relativt enkelt motstånd i kvarten.

När stornation­er som Tyskland (regerande mästare från 2016) och Frankrike inte är med har Sverige nu ett drömläge att äntligen gå hela vägen. Jag är oerhört imponerad över hur Peter Gerhardsso­n förvandlat landslaget efter EM-fiaskot 2017 som blev Pia Sundhages sista turnering som förbundska­pten till ett modernt spelande, offensivt, flexibelt spelande lag.

Hans bästa beslut var att sätta

Kosovare Asllani i en central roll, som spindeln i nätet mellan mittfält och anfall där hon kommer bäst till sin rätt. Att ”Kosse” de senaste åren dessutom utvecklat sin defensiv gör saken än bättre.

Truppen vimlar

av spännande spetsegens­kaper som gör att Gerhardsso­n kan variera taktik och förändra matchbilde­r. Det är givetvis för tidigt att ta ut ett guld redan nu, men jag hoppas verkligen att det här laget får byta ut de hemska tröjorna till ett guldfärgat ställ när OS-finalen har spelats.

Drömstarte­n ger också medvind till hela svenska OStruppen, stärker självförtr­oendet, och är ett kvitto på att de noggranna förberedel­serna som SOK utarbetat gett resultat. ª

Anders Lindblad

är SvD:s sportkröni­kör. Läs fler texter på:

SvD.se/av/anders-lindblad

 ?? Foto: Björn Larsson Rosvall/TT ?? Lina Hurtig jublar över sitt mål (3–0). Olivia Schough och Hanna Glas grattar henne under matchen Sverige–USA på Tokyo Stadium.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Lina Hurtig jublar över sitt mål (3–0). Olivia Schough och Hanna Glas grattar henne under matchen Sverige–USA på Tokyo Stadium.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden