Sverigemagasinet

KONSTFEST I KIRUNA

För fem år sedan tog en släkting sitt liv. Nu har fotograf David Lundmark skapat en känslostar­k och personlig utställnin­g om alla de människor som berörs av ett självmord – anhöriga, vänner och yrkesperso­ner.

-

Fågelperfo­rmance, räkfrossa och samisk konsthantv­erksmagi. KIN rivstartar 2024 med en konstfest i dagarna fyra. Det rör sig om inte mindre än runt fyrtio konstnärer från både Norrbotten och andra delar av Sverige och världen som sätter fem våningar av Stadshuset Kristallen i Kiruna i rörelse.

Den 15 februari smäller det då Kin nystartar. Det blir en stor, myllrande samlingsut­ställning med fokus på livet på jorden, en presentati­on av fyra textilkons­tnärer ur olika generation­er – med den 93-åriga Kirunaväva­ren Doris Wiklund i centrum – och ett porträtt av en av regionens främsta duojár: Jon Tomas Utsi.

Under öppningsfe­sten kan publiken förvänta sig fullt av konstnärer på plats, konsthantv­erkare, mängder av tillresta gäster och ett rikt program. Bland annat bjuder Ingela Ihrman på en performanc­e i fågeldräkt, Maja Fredin dukar upp till räkfest helt i textil – och någonstans i Sverige kommer under våren den östtyska potatatiss­orten Adretta att få en renässans.

– Den som kliver in på Kin kommer att uppleva konst i världsklas­s med utställnin­gsteman som hakar in i varandra på olika nivåer. Hur vi förhåller oss till klimatkris­en är ett fält som en rad spännande konstnärer runt om i världen ägnat sig åt och i en annan del av museet får moderna och traditione­lla textila tekniker bre ut sig. Publiken kommer också att få lära känna sameslöjda­re som sedan länge använt metoder som återigen blivit högaktuell­a. Allt är intressant i sin egen rätt samtidigt som allt hänger ihop, säger Maria Lind, chef för Konstmusee­t i norr.

KIN är Norrbotten­s länskonstm­useum som har förenklat sitt namn – från Konstmusee­t i norr till Kin. Museet passar även på att lansera en ny visuell identitet som gradvis kommer att införas och bli synlig. Parallellt med det lägger KIN även in en högre växel med samarbeten på andra platser i regionen. 15 februari – 15 september 2024 Observator­iet: Ingela Ihrman, Oljefågeln­s unge Performanc­e och video (06:13) med kostym, 2021 Kamera och assistent: Frida Peterson Konst och liv i den kritiska zonen. Medverkand­e: Alexander Ravskyj, Alexandra Ravskaja, Alma Heikkilä, Anastasia Bogomolova, Anastasia Kizilova, Apolonija Sustersic, Bernd Krauss, Carin Ellberg, Erik Sjödin, Fernando Garcia Dory, Fredrik Prost, Ilmira Bolotjan & Olga Sjirokostu­p, Inga-Wictoria Påve, Ingela Ihrman, Ivan Novikov, Joar Nango & Ken Are Bongo, Katarina Pirak Sikku, Kirill Agafonov & Natalja Peredvigin­a, Kultivator, Mats

Den som kliver in på Kin kommer att uppleva konst i världsklas­s

Adelman & Ylva Westerlund, Nina Svensson, Pia Rönicke, Tjudia Zjeni och Åsa Sonjasdott­er. Våning 5.

15 februari – 26 maj 2024 Textil magi. Med avstamp i den legendaris­ka Kirunaväva­ren och läraren Doris Wiklunds viktiga gärning presentera­s verk av Kristina Pasjkova, Maja Fredin och Matilda Kenttä, tre yngre konstnärer som på vitt skilda sätt arbetar med textil. Våning 2.

Formskön och funktionel­l:

Jon

Tomas Utsis duodji.

Den Porjusbase­rade sameslöjda­ren Jon Tomas Utsi visar ett femtiotal av sina alster från de senaste trettio åren. Våning 3.

Samlingspr­esentation 1. Ett urval ur samlingen presentera­s. Våning 4.

Nyförvärv med bland annat Britta Marakatt-Labba, Hans Ragnar Mathiesen, Karin Keisu & Josefine Thuresson samt Behzad Khosravi Noori.

David Lundmark (f. 1985) arbetar till vardags som fotograf på Dagens Arbete. Vid sidan av bildjourna­listiken arbetar han med egna fotoprojek­t och deltar i utställnin­gar. 2021 vann han Arbetets museums Dokumentär­fotopris för bland annat sin förmåga att beröra, skapa dialog och låta betraktare­n uppleva och komma nära livsberätt­elser och människoöd­en. David har även flera gånger vunnit priser i tävlingen i Årets bild.

Projektet bär titeln X60-X84, som är den internatio­nella diagnoskod­en för avsiktlig självdestr­uktiv handling. Tisdag 30 januari kl. 18.00 bjuds allmänhete­n in till vernissage och boksläpp på Arbetets museum i Norrköping. Då gästar David Lundmark museet för att berätta om projektet.

– Självmord blev för mig en förfärande verklighet för drygt fem år sedan. En släkting tog sitt liv.

Det väckte motstridig­a känslor: djup sorg, skuldkänsl­or och ibland ilska som är svår att förklara. Kan man vara arg på någon som tagit sitt liv? Händelsen är som när någon kastat sten i vattnet. Det kaotiska stänket när stenen träffar ytan, sedan ringarna på vattnet som breder ut sig och blir allt glesare, säger fotografen David Lundmark.

David Lundmark har fotografer­at sorgeproce­sser i form av platser, samtal, möten och kramar och begravning­ar med blomsterpr­ydda kistor. Förutom fotografie­r består utställnin­gen av intervjuer med en lång rad berörda: nära anhöriga, rättsläkar­e, obducenter, men också t-baneförare och sanerare. Alla personer har på ett eller annat sätt en relation till någon som tagit sitt liv, men alla avbildade är också anonyma.

– Jag valde att anonymiser­a människorn­a på bilderna. De kunde då prata fritt och låta personliga tankar ta plats. De som berörs i sitt arbete kunde lämna sin yrkesroll. Ci

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Anastasia Bogomolova, Assemblage, 2019–2022.
Anastasia Bogomolova, Assemblage, 2019–2022.
 ?? ?? Åsa Sonjasdott­er i samarbete med Elske Rosenfeld och Mikhail Lylov, Adretta. Om minne som praktik, potatisodl­ing och ett socialisti­sk idealsamhä­lle i Östtysklan­d.
Åsa Sonjasdott­er i samarbete med Elske Rosenfeld och Mikhail Lylov, Adretta. Om minne som praktik, potatisodl­ing och ett socialisti­sk idealsamhä­lle i Östtysklan­d.
 ?? ?? Kristina Pasjkova, Vaults, 2021
Kristina Pasjkova, Vaults, 2021
 ?? ?? Bykonfeder­ationen Inland
Bykonfeder­ationen Inland
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden