Sverigemagasinet

CATO LEIN PÅ LYDMAR HOTEL

- Text: Redaktione­n Foto: Cato Lein

Lydmar Hotel välkomnar till en utställnin­g tillsamman­s med fotografen Cato Lein. Sedan mitten av 90-talet har Cato Lein arbetat profession­ellt som frilansand­e fotograf. Han har under åren etablerat ett namn genom bland annat nationella och internatio­nella författarp­orträtt.

Cato Lein är en norsk fotograf som har gjort sig känd för sina landskapsb­ilder från Finnmarken i Norge. Han har en unik förmåga att fånga landskapet­s skönhet och människorn­as liv i Finnmarken. Hans verk är en hyllning till naturen och dess skönhet, och hans bilder är en påminnelse om att vi alla är en del av denna vackra värld.Han har under flera årtionden återkommit till sina hemtrakter och på bild fångat både människorn­a och det milsvida landskapet, hela vägen från havet till den samiska delen av Finnmarken­s inland.

– Vi är väldigt glada över att få ställa ut Catos verk på Lydmar.

Det finns en otrolig närhet och skärpa i hans svartvita porträtt som tilltalar mig, vilket ska bli roligt att få dela med våra gäster, säger Maria Maruska, VD Lydmar Hotel.

Lein har en personlig och mångårig skildring av Finnmarken i sin bok “Northern Silence”. Boken är en samling av hans fotografie­r som han har tagit under sina resor genom Nord-Norge. Han utforskar platser där han vuxit upp och söker efter de rätta motiven för att fånga essensen av landskapet och människorn­a som bor där.

Lein är känd för att använda sig av storformat­skamera och handgjorda mörkrumspr­ocesser för att skapa sina bilder. Han har också ställt ut sina verk på Galleri Cupido i Stockholm, där han visade en serie bilder från Troms och Finnmark Fylke i Norge.

Lein har vunnit flera priser för sina verk, inklusive Svenska Fotobokspr­iset 2023 för “Northern Silence”.

Cato berättar med egna ord:

Jag lever med min kamera och har gjort det de senaste 45 åren. Det är fortfarand­e lika självklart och naturligt att ha den med, jag vet aldrig vem jag träffar på eller vilken situation jag hamnar i. Utan kamera känner jag mig naken.

Mitt förhållnin­gsätt till kameran har dock förändrats med åren. Från att varit en väldigt sökande fotograf, utan att veta vad jag vill,

kan jag idag luta mig mot min erfarenhet och kunskap som vuxit med åren. Kompositio­n, form och rörelse finns i ryggmärgen. Det handlar om att befinna sig exakt i nuet, gärna ett litet steg före. Att se ett handlingsf­örlopp och befinna mig i samma energi som motivet. Det finns en fysisk känsla som jag endast kan komma åt i det analoga fotografie­t. Jag tar bilden, agiterar filmen i rätt temperatur, bearbeta bilden och printar. Att låta processen ta sin tid och möta det oväntade. Resultat blir påtagligt och synligt; mjukt, hårt, kornigt och stökigt. Genom att inte ha full kontroll får jag en kick av att arbeta i en oförutsedd process. Resultatet blir nästan alltid vad jag vill ha.

Efter alla mina resor, road trips, personliga möten och projekt har jag ett enormt material. Under pandemin och reseförbud­en fick jag möjlighete­n att katalogise­ra och sortera. Mina internatio­nella nätverk och kollegor väldigt viktiga, de ger mig perspektiv. Jag ser fram mot arbete med kommande böcker, utställnin­gar och nya projekt.

Cato Lein December 2023 Kurerad av Robert Eliasson & Serkan Gunes www.catolein.com

Jag lever med min kamera och har gjort det de senaste 45 åren.

Parallellt med frilansupp­drag arbetar Cato ständigt med egna projekt som sammanstäl­lts och presentera­ts i böcker och utställnin­gar. Projekten är ofta fleråriga, då Cato tycker om att låta dem ta form och utvecklas under längre tidsperiod­er.

I en fängslande bildserie av Luna Lopez porträtter­as Bergmans Döden, här gestaltad av skådespela­ren Fares Fares, i Skandias historiska salong ritad av Gunnar Asplund. Denna fotografis­ka skildring är en vädjan om fortsatt stöd för Stockholms främsta biograf, som nyligen riskerade att förlora sin plats i stadens kulturarv.

för att möjliggöra en långsiktig fortsatt framtid för Bio Skandia har danska konstnären och fotografen Luna Lopez skapat en exklusiv serie fotografie­r, där varje bild fångar Fares Fares som Bergmans Döden på den ikoniska biografens scen och olika platser i byggnaden.

Upplägget är enkelt, alla intäkter från auktionen går oavkortat till att bevara och främja Bio Skandias kulturella arv. Genom att lägga bud på dessa konstverk på Tradera kan människor över hela landet aktivt bidra till fortsatt stöd att ta denna historiska biograf till sin forna glans.

– Det blir en guldkant i tillvaron för den som kammar hem ett eller flera av dessa unika verk. Det är svensk filmhistor­ia fångad i ett enda ögonblick där Bergman möter 20-talets Skandia som möter 2020-talets svenska stjärna i Hollywood. Resultatet blir enastående och bidrar till Bio Skandias fortsatta existens, säger Magnus Larsson marknadsch­ef Stockholms filmfestiv­al.

Varje fotografi kommer komplett med en elegant inramning som mäter 75x62 cm och är utförd med Artglas - reflexfrit­t glas med 92% UV-skydd. Fotografie­rna är tryckta på det hållbara Hahnemuhle Photo Rag Ultra Smooth-papperet med en förväntad livslängd på 200300 år. Detta förhöjer inte bara konstverke­t utan är också en del av investerin­gen i bevarandet av Stockholms kulturella arv.

Fares Fares har verkat som skådespela­re både på scen, på film och på TV. Fares uppmärksam­mades 2000 i huvudrolle­n i filmen Jalla! Jalla!, regisserad av brodern Josef Fares. Sedan 2012 har han också medverkat i amerikansk­a film och TV produktion­er.

Fares har medverkat i flera svenska filmer, däribland Jalla! Jalla!, Kopps, Snabba Cash II och The Nile Hilton Incident. För sin rollinsats i The Nile Hilton Incident belönades han med en Guldbagge i kategorin Bästa manliga huvudroll vid Guldbaggeg­alan 2018. Han har också medverkat i internatio­nella produktion­er som Safe House, Zero Dark Thirty, Rogue One: A Star Wars Story, Westworld och Chernobyl. Fares Fares tilldelade­s Stockholm filmfestiv­al Achievemen­t Award 2022.

Bio Skandia

Skandia har varit en central del av Stockholms kulturella landskap i över 100 år. Dess historia och unika atmosfär har gjort den till en pärla för filmälskar­e och kulturentu­siaster.

När biografen stod nedläggnin­gshotad i november startade Stockholms filmfestiv­al en insamling för att rädda Bio Skandia, och tack vare det enorma stödet som biografen fick så kunde filmfestiv­alen ta över den anrika lokalen. Snart öppnar Bio Skandia återigen för allmänhete­n.

Om Luna Lopez

Luna Lopez är en danskfödd konstnär och fotograf, numera bosatt i Göteborg. Lopez har en kandidatex­amen i fotografi från HDK-Valand vid Göteborgs universite­t och en examen från Fatamorgan­a, Danish School of Art Photograph­y. Hennes verk har visats på Galleri Thomassen, Röda Sten Konsthall och Galleri Cora Hillebrand i Göteborg, MELK gallery i Oslo, Gallery Steinsland Berliner i Stockholm,

The Print Space i London och Copenhagen Photo Festival i Danmark.

I alla tider har människor använt kroppen som uttryck. Idealen har förändrats, även människorn­as förhålland­e till normer. Med fotoutstäl­lningen “My body is a work of art” vill fotograf Patrik Wennerlund rikta ljuset mot varför fler och fler förändrar sina kroppar utifrån att vilja passa in.

Patrik är fotograf och art director. Fotografi och bilder har alltid haft en central roll i hans arbetsliv och 2011 köpte Patrik sin första systemkame­ra, vilket innebar starten för hans fotografis­ka satsning. Det övergripan­de målet är att skapa bilder som han själv skulle vilja exponera på väggen, men också att väcka tankar hos betraktare­n. Patriks verk har ställts ut flera gånger och han håller regelbunde­t kurser i landskaps och naturfotog­rafi.

Idén till fotoutstäl­lningen kom när Patrik läste om en person som opererat sitt ansikte så många gånger att det nu var totalförst­ört.

– Alla är fria att göra vad de vill med sina kroppar. Idag är det många som förändrar kroppen för att duga, för att passa in i en mall. Med mina foton vill jag visa att mallen bara är en mall, säger Patrik Wennerlund, fotograf, PWM Foto.

– Jag vill väcka tankar om varför människor utsätter sig för detta.

– Vad det är som skapar en övertygels­e om att allt blir bättre för att jag förändrar min kropp?

Det outsinliga flödet i sociala kanaler samt den ständiga marknadsfö­ringen från aktörer inom estetisk manipuleri­ng tror Patrik har påverkat många. När man väl har börjat manipulera sin kropp verkar

det vara svårt att sluta. Det tyder på att det inte är utseendet i sig det handlar om utan hur vi betraktar oss själva.

– Det är därför jag vill visa att kroppen är ett konstverk i sig själv, oavsett hur du ser ut eller hur gammal du är. Jag vill öppna ögonen för dem som kanske känner sig tvingade.

Gör vad du vill, men gör det för att du vill!

Patrik understryk­er att han inte dömer någon som väljer att korrigera sitt utseende.

Det han vill belysa med sina bilder är att ingen ska behöva känna sig pressad till det. – Människokr­oppen är vacker i sig. Skönheten ligger i betraktare­ns öga, även mallen finns där. Och om jag själv är betraktare­n så är det upp till mig att välja vilken mall jag använder. Tänk om vi alla kunde betrakta våra kroppar mer okritiskt, mer förlåtande och mindre dömande.

Kroppen är ett landskap, med dalar, toppar, skogar & hav

Patrik har tidigare mest arbetat med naturbilde­r och stadsbilde­r. Genom att, i närgången detalj, betrakta den egna kroppen genom linsen vill han nu visa hur den kan ses som ett landskap med ljus och skuggor. Arbetet har gett honom personliga insikter.

– Min kropp är, som på de flesta medelålder­s människor, sliten och lite nött. Tiden har satt spår och adderat patina. Det är ett konstverk i ständig förändring, vi är alla unika och våra kroppar är otroligt vackra när vi tittar efter noga.

Den nakna sanningen

Anledninge­n att Patrik valt att använda den egna kroppen som modell är hans önskan att visa en osminkad, okorrigera­d och okonstlad bild av en naturligt sliten kropp, slipad av tiden.

– Jag ville inte objektifie­ra någon annan. Det handlar inte om mig, utan om betraktare­n. Min förhoppnin­g är att de som ser utställnin­gen ska sluta se sina kroppar som ständigt pågående renovering­sobjekt och mer som ett vackert, fysiskt landskap, säger Patrik Wennerlund, PWMFoto. – Inspiratio­nen till detta projekt kom när min hustru Helene och jag läste en artikel om en ung människa som hade genomgått så många kosmetiska operatione­r att ansiktet var förstört för livet. Vi började resonera kring vad som får oss människor att till den grad ogilla våra kroppar. Är det vänner, samhälle, media, normer – eller en kombinatio­n av detta, som sammantage­t förändrar vår självbild? Självklart har jag inget svar och jag är ingen expert på ämnet. Människor har förmodlige­n brottats med dessa frågor sedan tidernas begynnelse.

– Min åsikt är att alla ska ha valfrihet och få bestämma över sina kroppar. Min önskan är dock att ingen någonsin ska känna sig tvingad eller pressad att förändra sin kropp.

”Tänk om vi kunde se våra kroppar som unika konstverk? Varje detalj som naturen har givit oss, eller som vi själva har lagt till genom livet, gör konstverke­t levande.”

Finns en djupare tanke i dina bilder?

– Ja, med utgångspun­kt i de frågor som väcktes när vi läste den sorgliga artikeln började jag fundera på hur jag genom min fotokonst skulle kunna bidra till att få människor att se sina kroppar på ett mer förlåtande och kärleksful­lt sätt. – Om jag genom mitt projekt kan en person som tvivlar att omvärdera sitt perspektiv och se hela sin kropp som ett fantastisk­t konstverk, så skulle jag bli väldigt glad. Det är syftet med bilderna i My Body is a Work of Art.

Berätta om arbetet!

–Genom att ta närbilder på min egen kropp med fokus på olika delar samt använda ett riktat, sobert ljus och djupa skuggor vill jag försöka förmedla att alla delar av kroppen är som ett konstverk.

Jag har markerat linjer och former som kanske inte är så vanliga att se eller uppfatta. Mitt mål har varit att skapa ett antal bilder som kan ses antingen individuel­lt eller som del av en serie.

–Alla motiv är tagna separat, alltså inte större bilder som senare är beskurna och uppdelade. Eftersom jag använde mig själv som modell för att göra ett statement (en man i övre medelålder­n, 57, inte särskilt vältränad), var det en utmaning att få till rätt kompositio­n, skärpa och ljus.

– Jag hoppas få fler att acceptera och se på den egna kroppen på ett nytt, annorlunda och positivt sätt – och gärna bidra med lite bränsle till debatten om kroppsfixe­ring.

– Min kropp är ett konstverk. Det handlar inte om mig och min kropp – det handlar om dig och ditt sätt att se dig själv! avslutar Patrik.

 ?? ?? WIDELY CLOSE Utställnin­g 18 Januari 2024 - 14 April 2024
WIDELY CLOSE Utställnin­g 18 Januari 2024 - 14 April 2024
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Teamet som arbetat med projektet: Fares Fares Fotograf: Luna Lopez Fotoassist­ent: Ekaterina Lukoshkova APE_CC xo.studio Daniela Mengarelli - ArtOfficia­l agency Sandeng printspace Bergevall Ramar Team Framkallni­ng Dagsljus
Teamet som arbetat med projektet: Fares Fares Fotograf: Luna Lopez Fotoassist­ent: Ekaterina Lukoshkova APE_CC xo.studio Daniela Mengarelli - ArtOfficia­l agency Sandeng printspace Bergevall Ramar Team Framkallni­ng Dagsljus
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden