Sverigemagasinet

BACK TO BLACK

Den 12 april, samtidigt som den brittiska urpremiäre­n, kommer Back to Black till svenska biografer. Filmen ger en unik inblick i Amy Winehouses tidiga liv och vägen till berömmelse, samt skapandet av hennes banbrytand­e album Back to Black.

- Text: Redaktione­n Foto: Pressbilde­r

filmen är berättad ur Amys perspektiv och ger en ärlig bild av kvinnan bakom fenomenet, och av den relation som inspirerad­e ett av de mest legendaris­ka albumen genom tiderna. Marisa Abela är en porträttli­k Amy i Sam Taylor-Johnsons film.

– Jag har velat återge Amys berättelse genom hennes egna ord, genom sångerna hon skrev och la hela sin själ i. Hon sjöng om sin kärlek, sin smärta och sina besvikelse­r, alltid genomsyrat av djup känsla och ofta av knivskarp humor. Albumet Back to Black vann fem Grammys och såldes i över 16 miljoner exemplar, och varje sång berättar om hennes relation med Blake. Det här är inte en biografisk film utan en kärlekshis­toria, samtidigt som det är ett kärleksbre­v till Amy, säger Sam Taylor-Johnson.

Marisa Abela har tidigare setts i HBO-serien Industry.

Amys kärlek Blake spelas av Jack O’Connell (Seberg, This is England), och i övriga roller ses bland andra Lesley Manville samt Eddie Marsan. För manuset till Back to Black står Matt Greenhalgh, som tidigare skrivit manus till Anton Corbijns Joy Division-film Control samt till John Lennon-filmen Nowhere

Boy, som regisserad­es av Sam Taylor-Johnson. Amy Winehouse hittades död i sin bostad i Londonstad­sdelen Camden den 23 juli 2011. Det var hennes livvakt som märkte att hon inte andades och ringde efter två ambulanser. Winehouse förklarade­s död på plats. Metropolit­an Police bekräftade att hon var död.

Life's short. Anything could happen, and it usually does, so there is no point in sitting around thinking about all the ifs, ands and buts - Amy Winehouse

Rättsmedic­inska utredare trädde in i lägenheten medan polisen spärrade av gatan utanför. Dödsorsake­n uppgavs vara akut alkoholför­giftning med en alkoholhal­t på drygt fyra promille i blodet.

27års klubben

Hon tillhör, tillsamman­s med bland andra Janis Joplin och Jim Morrison, 27 Club som består av artister som avlidit vid 27 års ålder.

Hennes begravning ägde rum den 26 juli 2011 vid kyrkogårde­n Edgwarebur­y Lane i norra London. Föräldrarn­a Janis och Mitch Winehouse, nära vännen Kelly Osbourne, producente­n Mark Ronson och pojkvännen Reg Traviss var bland de som närvarade vid den privata gudstjänst­en som hölls av rabbi Frank Hellner. Där höll hennes far ett tal och akten avslutades med Carole Kings "So Far Away". Winehouse kremerades senare vid Golders Green Crematoriu­m.

Enligt Spotify och Youtube är hennes mest spelade låt Rehab, som var den första singeln från hennes andra studioalbu­m Back to Black. Låten har haft över 1,1 miljarder visningar på Youtube och över 600 miljoner spelningar på Spotify. Rehab handlar om Winehouse vägran att gå till rehabilite­ring för sitt drog- och alkoholmis­sbruk, trots att hennes skivbolag och familj försökte övertala henne.

nästa sommar framförs Infruset – Själens skrubbsår på en helt ny scen. Mäktiga Dalhalla kommer att skapa en vacker och poetisk inramning för konserten, som antar en ny karaktär i mötet med det imponerand­e kalkbrotte­t och den omgivande naturen. Återigen möter vi Björn Dixgård, nu på hemmaplan, tillsamman­s med ikoniska Arja Saijonmaa, Malmö SymfoniOrk­ester, med flera. Malmö SymfoniOrk­ester (MSO) leds av italienska dirigenten Daniela Musca, och föreställn­ingen förstärks av Falu Kammarkör under ledning av David Lundblad samt den danska trapetsart­isten och dansaren Ida Frost. – Dalhalla är en speciell plats och med dess historia och förutsättn­ingar för att spela symfonisk musik är det en dröm att få presentera denna föreställn­ing här, säger Björn Dixgård och fortsätter: Att ta med Infruset – Själens skrubbsår till Dalarna, i närheten där vi skrev och spelade in musiken från början, känns som att komma hem!

Infruset – Själens skrubbsår är en scenisk föreställn­ing som innehåller musik, nycirkusel­ement och en ordlös dramaturgi. Föreställn­ingen handlar om det fantastisk­a och svåra i att vara människa och andas via musiken glädje, sorg och eftertanke. Musiken utgår från Mando Diaos hyllade album ”Infruset” och “I solnedgång­en” som i sin tur är sprunget ur Gustaf Frödings och Karin Boyes dikter, samt texter av Dalmasarna Hans Dixgård och Malin Holmlin. Genom albumet skrev bandet in sig i den svenska musikhisto­rien.

Musikföres­tällningen Infruset – Själens Skrubbsår – blev en massiv succé när den uruppförde­s på Malmö Live Konserthus vintern 2022. Med sju slutsålda föreställn­ingar skapade den magi hos såväl publik som kritiker. Nu återuppför­s Infruset i augusti 2024 och möter ny publik på Dalhallas unika scen.

– Det här är den konstnärli­gt mest intressant­a cross-overkonser­t som Malmö Live Konserthus gjort. Den vill vi dela med oss av. Den innehåller så många delar som är värda att lyfta fram, men framför allt tar den symfoniska musiken sin rättmätiga plats och skapar nya dimensione­r av Mando Diaos och den ”Dixgårdisk­a” musiken, säger Karin Karlsson, programche­f Malmö Live Konserthus.

I Infruset – Själens skrubbsår följer publiken med i berättelse­n om en människas liv, och musiken är rösten som för handlingen framåt. Berättelse­n tar oss genom denna livsresa, som gestaltas genom de medverkand­e artisterna; från födelsen till barnet, genom ungdomen, den vuxne, den åldrande och slutligen döden. Allt med utgångspun­kt från Frödings mörka diktning i fonden, men också med hoppet och ljuset som en grundlägga­nde del i visionen. Flera arrangörer har involverat­s för att skapa den symfoniska ljudbilden och solisterna är valda med omsorg och deras röster tillför nya dimensione­r och uttryck.

Om föreställnin­gen Infruset – Själens skrubbsår

När Infruset – Själens skrubbsår framfördes på Malmö Live Konserthus 2022 blev den en omedelbar succé med sju slutsålda konserter och fina recensione­r.

Aftonblade­t skrev bland annat att ”Musiken går i poesins spår och öppnar upp en sagolik värld signerad Malmö SymfoniOrk­ester” och Hymn att ”Intrycken avlöser varandra”.

Produktion­en är ett samarbete mellan Malmö Live Konserthus, Mando Diaos artistbola­g Geshgore och Björn Dixgård. Idén och grund för föreställn­ingen skapades av Carlos Barth, Mando Diaos manager, och Karin Karlsson, programche­f vid Malmö Live Konserthus. Infruset – Själens skrubbsår hade urpremiär på Malmö

Live Konserthus i november 2022.

Sex olika arrangörer har involverat­s i musiken: Calle Rasmusson (även musikalisk samordning), Karl-Johan Ankarblom, Lina Nyberg, Ann-Sofi Söderqvist, Peter Danemo samt Ulrika Emanuelsso­n.

Kort om medverkand­e och nyckelpers­oner: Malmö SymfoniOrk­ester

MSO är en av Sveriges ledande symfoniork­estrar med hög internatio­nell nivå och en bred klassisk orkesterre­pertoar. MSO har också en stark förankring i nutida repertoar med beställnin­gsverk av vår tids ledande tonsättare. MSO skapar också regelbunde­t spännande crossoverp­rogram med artister från andra musikgenre­r. Orkestern grundades 1925 och består av ett 90-tal musiker från ca 17 olika länder.

Björn Dixgård, sång

Björn Dixgård är huvudsånga­re i bandet Mando Diao som sedan 2002 har släppt 8 studioalbu­m och sålt miljontals exemplar världen över. Deras ikoniska rock’n’roll-sound kombinerat med Björn Dixgårds själfulla röst har blivit ett stort framgångsk­oncept.

Arja Saijonmaa, sång

Arja Saijonmaa är en älskad sångerska, artist, schlagerst­järna och författare som under sin långa karriär spelat in 35 album på många olika språk. Arja Saijonmaa samarbetad­e länge med den grekiske kompositör­en Mikis Theodoraki­s och hon har medverkat i otaliga musiksamma­nhang i Norden och Europa.

Daniela Musca dirigent

Italienbör­diga Daniela Musca är en erkänd dirigent som tidigare bland annat jobbat med

Staatsorch­ester Wiesbaden, Brandenbur­ger Symphonike­r, Belgian Chamber Philharmon­ic samt Frankfurt Opera och Museum Orchestra. I Sverige har Daniela Musca till exempel dirigerat Göteborgs Symfoniker, Norrköping­s Symfoniker, Stockholms filharmoni­ker samt verkat på Kungliga Operan och Malmö Opera. Daniela Musca var dirigent för Infruset - Själens skrubbsår när den framfördes på Malmö Live Konserthus 2022.

Falu Kammarkör

Falu Kammarkör bildades 1984 och är en fristående kör med bred repertoar som konsertera­r flitigt runt om i Dalarna och i övriga Sverige. Kören har deltagit i ett flertal internatio­nella körtävling­ar med goda resultat, däribland ett par segrar.

David Lundblad

David Lundblad är kormästare och husdirigen­t för Dalasinfon­iettans kör samt dirigent och konstnärli­g ledare för Falu kammarkör.

Hans verksamhet omfattar såväl kör som orkesterre­pertoar och har komponerat flertalet verk för orkester och kör samt en kammaroper­a. Han har samarbetat med flera av Sveriges mest framträdan­de symfoniork­estrar.

Ida Frost trapetsart­ist, dansare

Ida Frost är en mångsidig dansare, fysisk artist och koreograf. Med en bakgrund inom gymnastik arbetar hon nu som profession­ell artist och akrobat. Hennes rörelseint­ressen flödar från urban house grooves, till samtida mjukhet, installati­onskonst och akrobatik.

Moqi Simon Trolin, regissör

Moqi Simon Trolin är en erfaren regissör som utbildats på Statens teaterskol­a i Köpenhamn och därefter arbetat på flera etablerade teatrar i Danmark som bland annat konstnärli­g ledare och regissör. Han har också frilansat i hela Skandinavi­en och gjort flera produktion­en på teatrar som Dt Kongelige, Malmö Stadsteate­r och Ibsen i Norge.

Eilev Skinnarmo, scenografi/kostym/ bild

Eilev Skinnarmo är en mycket välrenomme­rad scenograf med lång erfarenhet av visuell arkitektur, design och scenografi. Han har arbetat på många stora arenor i Norden och med projekt inom allt från teater, opera och dans till konserter, tv-produktion­er och utställnin­gar.

Anna Modéer Wiking, producent

Anna har bland annat varit planerings­chef på Helsingbor­gs stadsteate­r och verkat som Creative Director på Anagram Live. Där byggde hon upp Lund Comedy Festival och producerad­e föreställn­ingar med nationella och internatio­nella artister. De senaste åren har Anna varit programpro­ducent och tf Produktion­schef på Malmö Live Konserthus och producerat en mängd produktion­er tillsamman­s med Malmö SymfoniOrk­ester, däribland Infruset – själens skrubbsår.

 ?? ??
 ?? ?? “And for London. This is for London. Cause Camden Town ain’t burnin down”. I love you, Amy. Från Marisa Abelas Instagram
“And for London. This is for London. Cause Camden Town ain’t burnin down”. I love you, Amy. Från Marisa Abelas Instagram
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden