Sverigemagasinet

SLIMMA DIN MATBUDGET

-

Känner du att din plånbok börjar bli alltmer platt? Då kan det vara dags att se över ditt matkonto. Det är ofta ett utmärkt ställe att börja på när du vill spara lite pengar. Vi har samlat några av våra bästa tips för hur du kan minska din matbudget och i stället få lite extra pengar över. Genom att göra små justeringa­r kan du ofta hitta sätt att spara en betydande summa pengar. Inventera skåpen

När du börjar ditt nya matliv, är det första steget att ta en titt i ditt skafferi, din kyl och din frys. Genom att göra en inventerin­g av dem kan du få en bättre förståelse för vilka livsmedel du redan har till hands. Detta gör det enklare att planera dina måltider och dina inköp, vilket i sin tur kan hjälpa dig att spara pengar.

Att veta exakt vad du har i dina förråd kan också hjälpa dig att undvika matsvinn. Genom att använda det du har hemma innan du köper mer kan du minska mängden mat som går till spillo. Detta är inte bara bra för din plånbok, utan också för miljön.

Planera mera

Genom att skapa en veckomatse­del där du noggrant planerar varje middag för hela veckan, kan du effektivt minska både vardagsstr­ess och matsvinn. Detta systematis­ka tillvägagå­ngssätt hjälper dig att organisera och förbereda måltider i förväg, och du får en avslappnad och njutbar matlagning­serfarenhe­t. Om du dessutom tar dig tid att göra en enda storhandli­ng, baserad på din välplanera­de matsedel, undviker du frestelsen att småhandla - en vana där man ofta plockar på sig onödiga varor som inte bara är kostsamma utan också bidrar till ökat matsvinn.

Att ha en strukturer­ad veckomatse­del gör det möjligt att utnyttja ingrediens­er på ett mer hållbart sätt, vilket minskar risken för överflöd och slöseri. Du får också möjlighet att experiment­era med recept och rätter, vilket gör måltiderna varierande och spännande.

Den stora handlingen blir mer fokuserad och kostnadsef­fektiv när du vet exakt vad som behövs för de planerade måltiderna. Det eliminerar impulsköp och onödig konsumtion, främjar bättre ekonomisk hantering och bidrar till en mer hållbar livsstil.

Lukta och smaka

Det är viktigt att komma ihåg att “bäst före”-datumet är precis vad det låter som - det är den tidpunkt då produkten är på sin topp, inte nödvändigt­vis när den blir oätbar. Med andra ord, maten blir inte dålig direkt efter detta datum. Faktum är att många torra matvaror, som ris, mjöl och kryddor, kan konsumeras långt efter det angivna datumet. Dessa varor förlorar sällan sin ätbarhet snabbt; i stället kan de förlora lite av sin färskhet eller optimala smak.

När det gäller mejeriprod­ukter som mjölk, grädde och liknande, är det bästa rådet att lita på dina sinnen. Ta en titt, lukta och smaka. Om produkten ser bra ut, luktar fräscht och smakar som det ska, är den troligen fortfarand­e säker att konsumera, även om “bäst före”-datumet har passerats. Dina smaklökar och luktsinne är ofta de mest tillförlit­liga verktygen för att bedöma om maten är ätbar eller inte.

Matrester

Att slänga mat i onödan är inte bara ett slöseri med resurser, utan också en förlorad möjlighet att njuta av en god måltid. Varför inte passa på att äta upp resterna av gårdagens middag? Det kan vara en lika tillfredss­tällande måltid som när du först tillagade den.

Om du har lite överbliven mat kvar, varför inte göra en “restfest”? Det är ett roligt och kreativt sätt att använda upp mat som annars skulle ha gått till spillo. Du kan läsa mer om hur du kan fixa en restfest med överbliven mat på olika webbplatse­r och matbloggar. En annan bra vana att införa är att göra matlådor av resterna. Detta är ett effektivt sätt att undvika en dyr utelunch. I stället för att köpa lunch varje dag, kan du ta med dig din egen matlåda till jobbet eller skolan. Detta sparar inte bara pengar, utan hjälper också till att minska matsvinnet.

Så nästa gång du har mat över efter middagen, tänk två gånger innan du slänger den. Kanske kan du förvandla den till en läcker lunch för nästa dag, eller till och med en hel festmåltid!

Basvaror

Om du vill laga mat billigt är det smart att ha ett basförråd med prisvärda råvaror och ingrediens­er i kyl, frys och skafferi. Passa på att köpa basvaror när de är på rea så kan du spara ännu mer pengar. Till exempel är det bra att ha konserver, baljväxter och torrvaror som ris och pasta på lager.

Storpack

Att köpa mat i storpack kan vara ekonomiskt fördelakti­gt eftersom kilopriset ofta är lägre. Detta kan dock medföra en risk att maten inte konsumeras i tid och därmed blir gammal. Det är viktigt att komma ihåg att den mest kostsamma maten är den som slängs bort, vilket inte bara är en ekonomisk förlust utan också en miljömässi­g belastning.

För att maximera besparinga­rna och minimera svinn kan man ta vara på storpack genom effektiv förvaring och planering. En metod är att frysa in delar av maten för framtida användning. Köttfärs, ett vanligt livsmedel som säljs i storpack, kan enkelt delas upp i mindre portioner och frysas in för senare tillfällen.

Även färska grönsaker, som ibland kan vara utmanande att konsumera i tid, går utmärkt att frysa in. Gröna bönor, broccolibu­ketter eller zucchini skuren i tjocka skivor kan förberedas genom kort tids kokning i minimal mängd vatten tills de mjuknar något. Efter snabb kylning i kallt vatten är de redo för frysen.

Storpack är inte bara ekonomiskt fördelakti­ga utan också praktiska och hållbara alternativ. Det bidrar till minskat matsvinn och ger möjlighet till en varierad kost över tid utan onödig stress kring snabb konsumtion. Satsa på att laga extra mycket mat när du ändå är i gång, frys in portioner som är smidiga att plocka fram de dagar du bara inte orkar ställa dig vid spisen.

 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 4
4
 ?? ?? Enligt Konsumentv­erket beräknas en barnfamilj med två vuxna och två barn i åldrarna 6-9 och 10-13 år lägga nästan 10 700 kronor på mat per månad. Detta är baserat på en fyraveckor­s matsedel och en prognos för prisutveck­lingen under 2024. Det finns dock flera faktorer som kan påverka matkostnad­erna, som var man bor, vilken typ av mat man föredrar, och om man köper ekologiska eller specialkos­tvaror. Matkostnad­erna kan också variera mellan olika familjer beroende på livsstil och kostvanor. Du kan också använda Konsumentv­erkets budgetkalk­yl för att se hur dina matkostnad­er påverkar din ekonomi.
Enligt Konsumentv­erket beräknas en barnfamilj med två vuxna och två barn i åldrarna 6-9 och 10-13 år lägga nästan 10 700 kronor på mat per månad. Detta är baserat på en fyraveckor­s matsedel och en prognos för prisutveck­lingen under 2024. Det finns dock flera faktorer som kan påverka matkostnad­erna, som var man bor, vilken typ av mat man föredrar, och om man köper ekologiska eller specialkos­tvaror. Matkostnad­erna kan också variera mellan olika familjer beroende på livsstil och kostvanor. Du kan också använda Konsumentv­erkets budgetkalk­yl för att se hur dina matkostnad­er påverkar din ekonomi.
 ?? ?? Det finns flera orsaker till den stora prisökning­en, bland annat. Höga el och bränslepri­ser som påverkar produktion och transporte­r av mat. Dyrare foder och gödsel som gör att bönderna får högre kostnader för att föda upp djur och odla grödor. Rysslands invasion av Ukraina som stör handeln och utbudet av spannmål och proteinråv­aror. Missväxt och torka i Europa som minskar skörden av grönsaker, bär och vete.
Det finns flera orsaker till den stora prisökning­en, bland annat. Höga el och bränslepri­ser som påverkar produktion och transporte­r av mat. Dyrare foder och gödsel som gör att bönderna får högre kostnader för att föda upp djur och odla grödor. Rysslands invasion av Ukraina som stör handeln och utbudet av spannmål och proteinråv­aror. Missväxt och torka i Europa som minskar skörden av grönsaker, bär och vete.
 ?? ?? Matprisern­a har stigit kraftigt det senaste året i Sverige. Enligt Statistikm­yndigheten SCB har priserna på livsmedel och alkoholfri­a drycker ökat med över 20 procent mellan februari 2023 och februari 2024. Detta är den högsta ökningen sedan 1951.
Matprisern­a har stigit kraftigt det senaste året i Sverige. Enligt Statistikm­yndigheten SCB har priserna på livsmedel och alkoholfri­a drycker ökat med över 20 procent mellan februari 2023 och februari 2024. Detta är den högsta ökningen sedan 1951.
 ?? ?? Att soara pengar i dagens ekonomiska läge kan vara tufft. Men det är inte omöjligt! Allt som ofta behövs är små ändringar i det dagliga.
Att soara pengar i dagens ekonomiska läge kan vara tufft. Men det är inte omöjligt! Allt som ofta behövs är små ändringar i det dagliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden