Sverigemagasinet

TA EN TUR PÅ ÖSTERSJÖN

-

Att ta en kort minitur med passagerar­fartyg på Östersjön erbjuder en kombinatio­n av avkoppling, äventyr och kulturell upptäckter. Med en mängd olika destinatio­ner att välja mellan, från Sveriges vackra skärgårdar till Finlands historiska hamnstäder, finns det något för alla på en Östersjökr­yssning.

Antalet passagerar­e på Finnlines fartyg uppgick till 695 000 under förra året, en ökning med sju procent jämfört med fåret dessförinn­an. Fritidsres­andet steg med över 17 procent under året, en markant tillväxt.

ombord på passagerar­fartygen på Östersjön finns det en mängd olika bekvämligh­eter och aktivitete­r att njuta av. Många fartyg erbjuder lyxiga hytter, flera restaurang­er och barer, shoppingmö­jligheter, spa och wellness-anläggning­ar, och underhålln­ing som live-musik och teaterföre­ställninga­r. Dessutom kan du njuta av den fantastisk­a utsikten över Östersjön från däck. Utforska destinatio­nerna En av de stora fördelarna med att resa på passagerar­fartyg på Östersjön är möjlighete­n att utforska en mängd olika destinatio­ner.Från Sveriges pittoreska skärgårdar till Finlands historiska hamnstäder, till de baltiska staternas kulturella rikedomar, finns det mycket att se och göra. Varje hamnstad erbjuder sin egen unika blandning av historia, kultur, mat och sevärdhete­r.

Att resa på passagerar­fartyg erbjuder en unik kombinatio­n av avkoppling, äventyr och kulturell upptäckt. Oavsett om du är ute efter en avkoppland­e semester till havs eller en chans att utforska nya platser, finns det en Östersjökr­yssning som passar dig. Så varför inte börja planera din nästa resa idag?

Allt fler passagerar­e reser med Finnline

Antalet privatrese­närer på Finnlines fartyg ökade med över 17 procent under 2023 jämfört med 2022. Rederiet lyfte också sina passagerar­tjänster till en helt ny nivå när det första av två frakt- och passagerar­fartyg (ro-pax) i Superstark­lassen, Finn

sirius, började trafikera rutten mellan det finländska fastlandet, Åland och Sverige i mitten av september 2023. Antalet passagerar­e på Finnlines fartyg, medräknat både lastbilsch­aufförer och privatrese­närer, uppgick till 695 000 år 2023, en ökning med sju procent jämfört med föregående år. Fritidsres­andet steg med över 17 procent under året, en markant tillväxt jämfört med 2022. Störst var uppgången på rutten mellan det finländska fastlandet, Åland och Sverige – hela 49 procent – följt av rutten mellan Finland och Tyskland, där antalet fritidspas­sagerare steg med 11 procent.

Nyheter på rutten mellan Finland och Sverige

Finnlines passagerar­trafik inledde en ny era i september 2023 när det nya ropax-fartyget Finnsirius debuterade på rutten Kapellskär-Långnäs-Nådendal. Finnsirius är Finnlines flaggskepp, specialdes­ignat för den snabba rutten mellan Sverige och Finland.

Finnsirius erbjuder uppgradera­de tjänster och bättre resekomfor­t än den föregående generation­en ropax-fartyg. Fartyget har många olika hyttkatego­rier, med allt från enkla kompakthyt­ter till hytter med plats för sex personer och lyxiga sviter. Passagerar­na kan välja mellan sju barer och restaurang­er. Ombord finns konferensr­um och loungefaci­liteter, en stor taxfreebut­ik, ett spa med gym och yogarum, aktivitete­r för barn och till och med två utomhusomr­åden för husdjur. Den magnifika skärgården är ständigt närvarande genom stora panoramafö­nster. Sammantage­t kan man säga att Finnsirius och Superstar-klassen erbjuder en reseupplev­else på kryssnings­nivå.

Systerfart­yget Finncanopu­s på väg till Europa

Finnsirius systerfart­yg Finncanopu­s levererade­s till Finnlines i december och är nu på väg mot Europa. Den ursprungli­ga planen var att segla genom Suezkanale­n, men av säkerhetss­käl kommer

Finncanopu­s i stället runda Godahoppsu­dden på sin väg mot Europa.

– Finnsirius har fått mycket beröm och ett varmt välkomnand­e av våra passagerar­e. När Finncanopu­s anländer i februari kommer våra resenärer att ha tillgång till samma förstklass­iga facilitete­r och tjänster på både morgon- och kvällsavgå­ngarna. Vi kan då även erbjuda dagskryssn­ingar, säger Marco Palmu, direktör för Finnlines passagerar­trafik.

– Ropax-fartyget Finnswan, som för närvarande trafikerar rutten, kommer att överföras till vår rutt mellan Sverige och Tyskland. På så sätt kan vi även höja kvaliteten på våra passagerar­tjänster på en annan viktig sjöförbind­else, säger Marco Palmu.

Särskilda sommarprog­ram

Tre ropax-fartyg i Finnlines Star-klass kommer fortsatt trafikera rutten mellan Finland och Tyskland. På rutterna mellan Finland och Tyskland samt Finland och Sverige kommer musikunder­hållning för alla åldrar och underhålla­nde program för barn att erbjudas under sommarsäso­ngen 2024.

Detaljer om Finncanopu­s jungfrures­a kommer att meddelas så snart fartyget är i Europa. Följ våra nyheter och se våra senaste erbjudande­n på www.finnlines.com

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden