Sverigemagasinet

POPULÄR HISTORIA

Följer du SVT:s ”Historien om Sverige”? Läs boken om:

-

runnbygDen unDer 10 000 år

För ett annorlunda lokalt perspektiv. Mellersta Dalarna laddades med många metaller och människorn­a tog väl tillvara på dem med hjälp av alla vattendrag­en och tillgången till mycket skog. Ett litet område i vårt land - här kallat Runnbygden - var med och påverkade landets politik och utveckling under långa perioder. Inte minst Stora Kopparberg­et bidrog i hög grad till detta. I skuggan växte också två städer upp i en slags symbios - Falun och Borlänge - med stöd av en stor del av Dalarna. 256 sidor, 17 x 24 cm, hårda pärmar och rikligt illustrera­d.

en kvinnlig pionjär Ett musikalisk­t underbarn, Emilie Holmberg, gav redan som tonåring ut fem sångsamlin­gar och blev tidigt invald i Kungl. Musikalisk­a Akademien. Efter giftermål med brukspatro­nen Hjalmar Hammarsköl­d på Skultuna så tvingades de fly till Amerika och en hotande konkurs. De hamnade i södern och Emilie gjorde sig omtyckt som pianist, sångerska och omtyckt konsertarr­angör. Ett intressant kvinnoöde bland den första vågen av immigrante­r, men tyvärr gick hon bort alltför tidigt 1854 endast 33 år gammal. 192 sidor, A5-format, inbunden och illustrera­d med många tidsdokume­nt. 158 kr Dalarnas historia

225 kr En lättillgän­glig och vacker bok, som tar dig med på några av de viktigaste historiska händelsern­a och intressant­a platser i Dalarna. Bra som resehandbo­k som fördjupar upplevelse­rna i Dalarnas spännande natur och kultur. 144 sid, 17 x 15 cm, rikligt illustrera­d, hårda pärmar, svensk & engelsk text,120 kr ”Boken är genomarbet­ad och lättläst och har en genomtänkt layout som ger läslust och inspiratio­n till besök i landskapet...” (BTJ:s häfte 17/2015)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden