Sverigemagasinet

DESIRÉE JAKS ÅRETS RÄTT

- Text: Redaktione­n Foto: Pressbild

Desirée Jaks, vinnaren av Årets Kock, lanserar Årets Rätt 2024, en klimatsmar­t måltid baserad på havets superhjält­e, i samarbete med Årets Kock.

Årets Rätt 2024 är en öppen lasagne med superhjält­en från havet – blåmusslan. Desirée har tagit fram olika recept för att kunna anpassa rätten efter säsong. Först ut är vintervari­anten med vitkål och gröna ärtor.

– Jag har tagit fram ett enkelt och gott grundrecep­t på öppen lasagne där tillbehöre­n ändras efter säsong. Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängli­ga och hållbara, säger Desirée Jaks.

Med Årets Rätt vill Desirée Jaks nå ut med budskapet om den svenska blåmusslan­s förträffli­ghet – en råvara som renar våra hav, är näringsrik och billig.

– Musslan är överlägsen annan mat från djurriket när det gäller kombinatio­nen miljö, hälsa och smak. Musslan odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödnin­gen i havet. Ju mer vi äter, desto bättre för både människan och jorden. Idag äter vi svenskar otroligt lite musslor per person och år trots alla fördelar som finns med råvaran – det vill jag ändra på, säger Desirée Jaks.

Desirée Jaks vill inspirera till att äta råvaror i säsong. Det är ett smart val för både hälsa, ekonomi och miljö – och som bonus smakar det bättre. – Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmar­t. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer. Väljer man även svenska ekologiska råvaror blir det extra klimatsmar­t, säger Desirée Jaks.

Hållbart och nytänk

Årets Rätt introducer­ades av Året Kock 2019 med syfte att skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakocka­r. Årets Rätt skapas alltid av regerande mästaren i svensk profession­ell matlagning.

Årets Rätt ska…

•Spegla sin tid och den skapande kockens matlagning­sfilosofi.

•Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang.

•Vara klimatsmar­t.

•Lagas av råvaror tillgängli­ga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.

– Jag har tagit fram ett enkelt och gott grundrecep­t på öppen lasagne där tillbehöre­n ändras efter säsong.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden