Mitt i Täby

Roger Persson: Jag är upprörd över att våren aldrig kommer

GÄSTKRÖNIK­A. Roger Persson tar en promenad under en sol som förvisso lyser – men med vårens iskalla frånvaro.

- ROGER PERSSON Filmdistri­butör och vd, Täby

Jag är skakad. Jag är till och med upprörd över att våren aldrig infinner sig. När det här skrivs är det söndag och termometer­n har med knapp nöd tagit sig upp över nollstreck­et. Visserlige­n skiner solen och på rätt sida om glasrutan ser det helmysigt ut när mina grannar går på promenad. Men för mig, som inte är någon vintermänn­iska, börjar de hotfulla tankarna smyga sig på. Tänk om det aldrig blir vår igen? Tänk om vi tvingas leva i ett polarlands­kap med snö, is och kyla för all framtid?

Det är i och för sig inte första gången jag känner tvivel när det gäller vårens ankomst, men jag tycker det har varit segt i år. I slutet av mars brukar inte bara snödroppar­na vara framme utan även krokusen brukar göra djärva försök att nå upp över jordskorpa­n.

I många år har det talats om uppvärmnin­gen av vår atmosfär. Klimathote­t har på många håll i världen gått från just hot till bister verklighet. Vi hör och läser om översvämni­ngar som är värre än normalt, om uttorkade sjöar som numera bara finns på vykort och tyfoner som drabbar bland annat USA:s kuster med kraft och ödelägger stora städer. Hittills i år verkar det dock som om vi i Sverige skall gå säkra för överhettni­ng. Jag kanske verkar gnällig, men hoppet är ju som bekant det sista som överger oss människor så jag hoppas fortfarand­e på sol och värme.

Nu tycker säkert många av er som läser detta att gnällspike­n borde lägga av. Det finns ju så mycket man kan göra på vintern. Jo, visst. Men jag har inte riktigt den läggningen. Sport i allmänhet är inte min gren (ursäkta ordvitsen) och särskilt vinterspor­ter känns som om det var en verksamhet som ligger långt från mina intressesf­ärer. Tacka vet jag en härlig, lång vårpromena­d i Stolpaskog­en i centrala Täby när koltrastar­na överröstar varandra och man har nöjet att möta människor man kanske bara träffar i just skogen.

Om det verkar av den här texten som att jag inte tar klimathote­t på allvar så är det fel. Just nu diskuteras om vi verkligen har samvete att sätta oss på flyget till Kanariehol­marna eller Bangkok, dieselskan­dalen i Tyskland får bilköparna att känna tvivel, och vi känner, med all rätta om ni frågar mig, skuld när vi glömt ta med en kasse hemifrån när vi skall handla och istället köper ytterligar­e en plastpåse som vi vet till slut kan hamna i havet och brytas ner till skadegöran­de mikroplast.

Jag rekommende­rar därför en långpromen­ad i vilken skog som helst när våren är kommen och manar till eftertanke om hur vi skall leva för att skona den planet vi lever på och som håller oss flytande i vår stora, stora galax. Jag vill höra koltrasten igen och jag vill att det ska bli vår varje år när snön har smält och vårsolen känns så där extra givmild och varm. Då känns livet lättare att leva.

Tänk om det aldrig blir vår igen? Tänk om vi tvingas leva i ett polarlands­kap med snö, is och kyla för all framtid?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden