Mitt i Täby

SÅ SKA UNGAS IDROTTSGLÄ­DJE FÅNGAS UPP

STORT TAPP. ”De peakar när de är nio år”

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Att barn och ungdomar slutar idrotta är ingen nyhet för idrottsför­eningarna. Även kommunen är medveten om att det krävs åtgärder för att få fler att stanna i idrottens värld. – Vi vill inte ha ett stillasitt­ande Täby, säger Gunnar Dahlberg på kommunen.

En av de klubbar vi träffat, Vallentuna friidrott, är väl medvetna om problemet med att ungdomar slutar i idrottsklu­bbarna. Caroline Larsson, 16, och Mathilda Jerpdal, 18, som fortfarand­e håller på med sin idrott tror att många i deras ålder slutar för att det förväntas att man ska träna på elitnivå när man blir äldre, och att man då inte hinner med både skolan och idrotten.

– Det är inte många som kan träna bara för att det är roligt längre, säger Caroline.

Per Tollefors, som varit aktiv i klubben sedan den startade 1973, har genom åren sett att klubben tappat ungdomar till andra klubbar.

– Tyvärr är det ofta början till slutet. Då ska de åka in till stan för att träna och orkar inte till slut, säger han.

Fler väljer lagidrott

Klubben ser ett tydligt tapp av barn vid tio, elva år. Men då handlar det främst om att de måste välja idrott och försvinner i stället iväg till lagidrott.

– De kan ha fått krav på sig att de måste vara med på ett visst antal träningar för att få vara med på match. Men vi tycker att det är roligt om de kan hålla på med fler idrotter, säger tränaren Helena Hellgren.

Ett annat problem klubben ser är föräldrar som vill för mycket, med barn som är väldigt unga.

– Det är jättevanli­gt att föräldrar kommer med femåringar. Väldigt tidigt ska de bli bra på något. De tänker ”om de börjar extra tidigt, tränar lite extra hårt.” Men barnen lessnar, säger Per.

Täby kommun är mycket väl medvetna om problemet. Forsknings­projektet ” ung livsstil” visar att 70 procent av kommunens barn i lågoch mellanstad­ieålder är aktiva i någon idrottsför­ening. Täby är en av de kommuner där barnen i den åldern är mest aktiva i idrottsliv­et.

Men idrottande­t blir inte långvarigt.

– Vi fick informatio­n nyligen från Stockholms fotbollsfö­rbund att barn peakar när de är nio år, i fotboll i Täby. Där ligger vi lite lägre än vad Vallentuna och Danderyd gör, säger Gunnar Dahlberg, tillförord­nad resultaten­hetschef för idrottsför­ening och hallar.

”Stillasitt­ande Täby”

Det stora tappet kommer mellan högstadiet och gymnasiet. I gymnasieål­der idrottar 34 procent av killarna, och 36 procent av tjejerna.

– Hoppet mellan högstadiet och gymnasiet är väldigt allvarligt, det är väldigt många som slutar. Under högstadiet faller det riktigt rejält. Där var vi plötsligt sämst av alla, säger Gunnar Dahlberg.

– En slutsats är att ju tidigare man börjar desto tidigare slutar man. Det är väl ganska logistiskt.

Tyvärr är det ofta början till slutet. Då ska de åka in till stan för att träna och orkar inte till slut.

 ??  ??
 ??  ?? TRÄNINGSGL­ÄDJE. Mathilda Jerpdal och Caroline Larsson fortsätter i sin förening för att de tycker att det är roligt.
TRÄNINGSGL­ÄDJE. Mathilda Jerpdal och Caroline Larsson fortsätter i sin förening för att de tycker att det är roligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden